10 нових книжок, які варто покласти підлітку під ялинку

Для справжніх книголюбів найбільше щастя - знайти під подушкою чи під ялинкою стосик яскравих книжечок! Особливо тих, які створюють чарівний, святковий, казковий настрій. У цій добірці - і власне «зимові» книжечки, які пахнуть мандаринками, снігом і очікуванням дива, і ті, які переносять в красиві магічні місця і занурюють у неймовірні пригоди.

«Різдво і мої 12 бабусь»

Катерина Єгорушкіна

Як відсвяткувати Різдво у дванадцять різних способів, чудово знає Марія — героїня-оповідачка цієї книжки. У неї є рідня у різних країнах світу, а отже — можливість долучитися до різноманітних традицій та звичаїв зимових свят та побачити незабутні святкові видовища. Тут тобі й Санта-Клауси на дошках для серфінгу в Австралії, і вертеп, вирізьблений з редисок, у Мексиці, і плавуча ялинка у Бразилії, і Школа ельфів у Фінляндії, і гуцульська Коляда у Криворівні! 

Ця книжка надихає на те, щоб випробувати різні види декору і поекспериментувати з традиційними стравами, щоб створити собі різдвяний настрій, а ще — глибше зануритися у традиції Різдва вашої родини

«Коли сніг пахне мандаринками»

 Збірка оповідань

Українські письменники написали збірку оповідань про ту пору, коли стається різдвяна магія. Однак це не цукерково-казкові, а дуже реальні, сповнені живих емоцій історії, в яких автори зачіпають «складні» теми — хвороби, інвалідність, смерть рідних, розлучення батьків, нерозуміння оточення, самотність. Однак в кожній із цих історій, іноді зворушливо-пекучих, знаходиться місце для дива. Так незряча дівчинка завдяки суперслуху рятує друзів від загибелі, прикута до інвалідного візка Еля перетворюється на різдвяного ельфа, хтось допомагає рідним пережити втрату, хтось — поєднує самотні серця, а в однієї дівчинки під Різдво народжується своя Ісуска.

Герої оповідань, дівчатка і хлопчики підліткового віку, не лише відчувають магію Різдва, але й самі вчаться її творити. І це — найголовніше.

 

«Фантастичні пригоди різдвяної компанії»

Корінна Гізелер

 Якщо до твого домашнього кота раптом зателефонував Санта, і кіт з ним забалакав — не чекай від цього нічого доброго. Спершу Фреда тільки здивувалася цьому, а вже незабаром їхала на санях, керованих Білим Ведмедем, у штаб-квартиру «Ліги Різдва», щоб відгадати загадку хакерів і врятувати свято. А потім на неї чекала довга й небезпечна подорож крижаними просторами Північного полюсу і знайомство, приємне й не дуже, з численними зимовими духами. Виявляється, магія Різдва має і свою темну сторону, і про те, як її приборкати, розповість ця захоплива, наповнена справді фантастичними пригодами і колоритними персонажами, історія.

«Моє Різдво. 12 історій про дива, які поряд»

У цій збірочці довкола ялинки зібрався цілий хоровод різних жанрів — від чистісінької фантастики до реальних історій про буденні дива, від казкових перетворень до . Героями цих оповідок стали звичайні хлопчики й дівчатка, домашні тварини і навіть прибульці та представники інших світів. І, звісно, магічні істоти та наділені даром люди, споріднені з отою силою, яка творить різдвяні дива. Їхні історії захоплюють, дивують, усміхають і дозволяють на короткий час (бо ж оповідання читаються швидко) поринати і різні пригоди.

«Таємниці універмагу Сінклер»: «Загадка механічного горобця»  

Кетрін Вудфайн

Це детективні історії для молодших підлітків в антуражі вікторіанської епохи, які пов’язані з  неймовірною локацією — розкішним, блискучим, вишуканим  універмагом “Сінклер”. Тут між капелюшками, стічками, позолотою і кришталем ховаються таааакі таємниці! І юна Софі, яка працює  продавчинею в універмазі Сінклер, має винятковий хист розплутувати загадкові історії, а коли разом з друзями береться за розслідування, то виявляє, що дрібні злочини є чимось більшим, ніж просто крадіжка коштовностей.

Розгадуючи «Загадку механічного горобця», Софі з товаришами викриє одного з найзагадковіших представників злочинного світу Лондона, зрозуміє, як коштовна дрібничка пов’язана з державними і військовими таємницями, врятує десятки людей від загибелі і зуміє очистити від наклепів своє чесне ім’я.

 

Таємниці універмагу Сінклер»: «Загадка коштовного метелика»  

Кетрін Вудфайн

 Пригоди тривають: Софі та її подруга Ліл у пошуках оздобленої коштовними каміньцями брошки потраплять у товариство «вершків» суспільства, побувають у лондонському Чайна-тауні і виведуть на чисту воду лиходія, який прикидався не тим, ким є насправді.

Обидві історії якраз ідеально читати у спокійний зимовий день, вмостившись десь біля каміна чи батареї і поринувши захопливу, вишукану і чарівну атмосферу.

 «Пригоди з техносерцем»: «Техносерце», «Місяцельйон» та «Небоцир»

Пітер Банзл

А ця серія неодмінно потішить любителів фентезі і стімпанкової естетики! Знову вікторіанська епоха, ще більше небезпек і пригод, плюс вигадливі механічні істоти (один лис Молкін, який любить попащекувати, чого вартий!). У першій книзі серії головній героїні Ліл разом з друзями доведеться втікати від срібнооких переслідувачів, випробовувати свою дружбу численними страхами та небезпеками і плекати її вогонь у серцях, людських і механічних. У другій джерелом загрози стане злочинець Джек Бубновий Валет, який шукатиме загадковий Місяцельйон, а діти намагатимуться перешкодити йому у цьому. Ну а «Небоцирк»  витягне назовні таємниці з далекого минулого Лілі. І початок цьому дадуть відвідини шоу неймовірного мандрівного небоцирку «Слімвуда», у якому карколомні виступи артистів більше нагадують крик про допомогу.

«Гадюка. Острови шторму та смутку»

 Бекс Хоган

Піратське фентезі замовляли? У цій драматичній історії є усе — епічні битви, непереможні кораблі, що наганяють жах, чарівні острови, де магія бринить у повітрі, древні міфи і пропоцтва, що справджуються, любовний трикутник включно з прекрасним принцом на одній з його вершин і ще багато чого. А в центрі історії юна Мерріан, донька Гадюки, у якої настільки непрості стосунки з батьком, що нагадують радше двобій, ніж родинну любов. Вона вміє, але не хоче вбивати. Вона не боїться, але й не готова кинути виклик. Вона ще стільки всього не знає про себе і свою історію, але їй доведеться приймати кардинальні рішення, знаходити нових союзників, втікати і ставати до бою, збирати докупи своє розбите на кавалки серце і піднімати з глибин давні жахи — заради себе і тих, кого вирішила захищати. І це буде епічно, захопливо і круто.

 

«Керамічні серця»

Наталія Матолінець

Нова історія від Наталки Матолінець — майстрині розгортати химерні, магічні і захопливі історії у чарівних декораціях епохи ар-нуво. Новий роман дещо не схожий на її попередні, однак не менш затягує у свій світ і сюжетні перипетії. А ще він напрочуд актуальний, адже однією з проблем, з якою доведеться зіткнутися головним героям, є епідемія смертельної хвороби.

Крім цієї халепи, є ще цілий список проблем — від зовнішніх ворогів країни до соціального протистояння і пригноблення. У центрі ж історії — спадкоємець одного з найдавніших чарівницьких родів Жаррак і служка без надзвичайних магічних вмінь Канре, чиї долі на фоні цього усього химерно переплетуться.  


«Двір шипів і троянд»

 Сара Маас

Свіженький переклад першого роману популярної молодіжної фентезійної серії — це просто мастрід для прихильників цього жанру. У ньому йдеться про те, як відділене співіснування двох світів — людського та світу фейрі Прифії — порушилося через вбивство юною мисливицею Фейрою одного з прифійців. Володар цього світу, безсмертний Темлін вимагає відплати, але… Що, як полонена Фейра зрештою полонить його серце? Або ж з’ясується, що в найтемніший період лише вона зможе врятувати світ фейрі? Жорсткокість, любов, протистояння і порятунок — авторка змішала усе це, присипавши чарівним пилом казкових легенд. І вийшло справді атмосферне чтиво.

Авторка: Віталіна Макарик