10 книжок, які стали класними серіалами

Що першим спадає на думку, коли чуєте слово «серіал»? Захоплюючі кільканадцять серій чи декілька сезонів на сотні випусків? Більшість класних серіалів мають міцну літературну основу. Учасникам нашого зимового бінго ми загадали прочитати твір, за яким був знятий серіал. Тому, раптом шукали такий, ловіть наші підказки!

Подібних добірок ви бачили багато, але ми відібрали найкращі зразки. А вже вам вирішувати, що краще - книжка чи серіал.

Оповідь служниці

Маргарет Етвуд

Хтось скаже, що «Оповідь служниці» Маргарет Етвуд отримала нове життя після вдалої екранізації, а ми можемо сказати, що гарні книжки користуються попитом завжди. 

Дії антиутопії відбуваються у постапокаліптичній Америці, де жінки — всього лише інструмент для народження дитини. Вони не мають ніяких прав, роботи, і бажань. Вони можуть лише коритись. Але головна героїня роману не погоджується з цим.

Велика маленька брехня

Ліян Моріарті

«Велика маленька брехня» — книжка для поціновувачів жіночих детективів! Буде смішно і страшно одночасно, ваша уява намалює таку яскраву картину життя головних героїнь, що ніякий НВО не зрівняється! 

Що ми маємо: Маделін, Селеста та Джейн (у серіалі їх зіграли Ніколь Кідман, Різ Візерспун та Шейлін Вудлі) — у кожної із них свій характер та своя сім’я, кожна із них має свої секрети, а об’єднало їх … вбивство, яке одного разу сталося в школі…

Роксолана

Раптом після виходу кількох сезонів «Величного століття» ви не взялись перечитувати твір Павла Загребельного, щоб звірити турецьку та українську версію історії Роксолани, то може саме зараз час?

А ще у нас є новинка – «Роксолана. Життєпис» від авторки Олександри Шутко. Це не просто романтична історія кохання турецького султана та простої подолянки, а справжнє дослідження біографії жінки, яка стала спочатку улюбленою наложницею, а згодом єдиною дружиною наймогутнішого султана Сулеймана Пишного та матір’ю його наступника — Селіма ІІ.

До речі, деякі послання Роксолани у цій книжці вперше оприлюднені українською мовою.

Гордість та упередження

Джейн Остін

 Цей серіал бачила кожна дівчина! А тепер пропонуємо першоджерело — роман Джейн Остін у форматі паперової, електронної чи аудіокниги! Аби разом з Елізабет переживати, що містер Дарсі не звертає на неї уваги, а потім, коли він все ж зізнається у своїх почуттях (і ще й як щемно він це зробить), відмовити йому. І знову переживати через це! Ну, хіба ж це не ідеальна дівчача історія?


Ганнібал
Томас Гарріс

Поціновувачі трилерів є у нас тут? Тоді «Ганнібал» (третій роман про вбивцю-каннібала) не може пройти повз вас: жертва, яка стає мисливцем — це сюжет у двох словах. Якщо ви дивились екранізацію і вона вам сподобалась, то книжку читати обов’язково! Тим паче, що для серіалу фінал змінили і зняли не за оригінальним текстом.

 

Олівія Кіттеридж

Елізабет Стаут

«Олівія Кіттеридж» — це книжка, яку ми однозначно рекомендуємо прочитати, а потім і подивитись мінісеріал. Причин декілька:

  • не так часто з’являються екранізації книг, які були удостоєні Пулітцерівської премії
  • а тим паче, таких, які отримали ще й іспанську премію Libreter і італійську Bancarella.
  • Для НВО серіал знімала американська режисерка українського походження Ліза Холоденко.
  • серіал за мотивами книги отримав номінації на Золотий Глобус, Премію Гільдії кіноакторів та вісім нагород Еmmy.

А сама книжка, і всі її 13 новел — чудові!

 

Хід королем

Майкл Доббс

І знову трилер! Цього разу про політику та шпигунів у політиці. Трилогія «Картковий будинок» надихнула і британців, і американців на створення серіалів. Тож, маєте вибір який саме дивитись, раптом не бачили ще.

Та, яку б версію серіалу не обрали, пам’ятайте, що будь-яка екранізація — це суб’єктивне бачення режисера, а книжка — це той момент, коли максимально об’єктивним режисером виступає лише ваша уява.
Цікаво, що Майкл Доббс працював керівником виборчого штабу Марґарет Тетчер й знав багато таємниць, які розкрив у книжках.


Нормальні люди

Саллі Руні

За  бестселером ірландської письменниці Саллі Руні зняли романтичний серіал. Красива історія кохання сірої миші Маріанни і зірки-футболіста Коннелла. Закохані ще в школі вирішили тримати  свої почуття в таємниці від оточуючих.

Герої постійно страждають, разом і порізно, але зрештою рятують один одного.

Готуйтеся: книжка задасть більше запитань, ніж знайдете відповідей та змусить задуматися про почуття власної гідності, моральне насильство та перевірити міцність ваших кордонів.

Артур Конан Дойл

Шерлок

Хто не любить класику детективного жанру? А хто із тих, хто обожнює цю класику не дивився серіал «Шерлок» від телекомпанії BBC One з Камбербетчем у головній ролі? 

Отож ж бо й воно! Можна читати класику, написану Артуром Конан Дойлем, а можна книгу розповідей Конан Дойля з ілюстраціями за серіалом, де мало описів та деталей, а більше дій. Вибір за вами.

Іван Нечуй-Левицький

Кайдашева сім`я

Повернімося на початок карантину, у березень 2020 року. Пам’ятаєте, який український серіал примусив вибухнути наші соцмережі? 

«Спіймати Кайдаша» комусь дуже сподобався, комусь — став, як кістка поперек горла, але байдужим не залишив нікого. Якщо після перегляду серіалу ви не перечитали Нечуй-Левицького зі шкільної програми, то може варто це зробити зараз? Бо ж часи змінюються, а стосунки «батьки-діти»  — вічні.

Авторка: Марина Соколова