10 книжкових новинок, які потішать вас цими вихідними

Незчулись, а січень зі своїми безконечними святами вже майже пролетів. Але разом з ним з’явилась і низка гаряченьких книжкових новинок від Стівена Кінга, Джорджа Орвелла, Пітера Померанцева та Жанни Слоньовської.


Емі Хармон

«Що знає вітер»

Енн знає про Ірландію багато, адже дідусь постійно розповідав про рідну країну. З любов’ю, з болем, зі смутком. Зараз Енн вирушає на смарагдовий острів виконати останню волю дідуся: розвіяти його прах. Та раптовий шторм з громом і блискавицями відправляє дівчину у минуле. 1921 рік — громадянська війна в Ірландії. Дівчина з 2000х стикнеться з реаліями початку ХХ століття, а найстрашніше з них те, що вона й гадки не має, кому можна довіряти. Вижити їй допомагає Томас Сміт. З іскри спільної справи спалахує кохання, та чи є в нього майбутнє?  

Білл Брайсон

«Тіло. Інструкція з використання» 

Білл Брайсон — не тільки талановитий письменник, а й видатний веселун. Зрештою, хто б іще аналізував людське тіло за ціною хімічних елементів — 168 доларів коштує все, що є в людині, але чи складеш з цього індивіда? Брайсон досліджує все те дивовижне, що є в кожному з нас: про ДНК, судини, шкіру, скелет… Скільки всього цікавого ховає людське тіло за таким звичним фасадом. Пізнавальна біологія, написана дотепно та доступно, тож підійде для найширшого читацького кола. 

Особливо припаде до смаку тим, хто цікавиться природничими науками. 


Жак Шессе

 «Нелюд»

Роман-лауреат Гонкурівської премії про токсичне батьківство та його наслідки. Чоловік, настільки поневолений тиранічним батьком-гедоністом, що, навіть поховавши предка, не може вийти з тіні тепер уже привида. Він самоусунувся з власного життя  та боїться, що привид батька втрутиться в його стосунки з дівчиною. Чи може він виплутатись з пут, які тепер вже добровільно заклав? Ця книжка спочатку може здатись концентратом страждань та вселенського смутку, але зрештою вона покаже, що таке радість, яка накриває з головою.


Стівен Кінг

«Салимове лігво»

Стівен Кінг означає горор, висока напруга та роман, який читається на одному  подиху. Звичайне собі містечко з незвичайною назвою Єрусалимове лігво, яке місцеві скорочують до Салимового. Бен Міерз поїхав звідти, бо там ніколи не було затишно.

Та тепер вирішив повернутись, що зустрітись зі старим страхом. Та коїться щось дивне. Особливо з Домом Марстена, що віддавна має погану славу. Люди зникають з Салимового Лігва. Але не це найстрашніше. Буде гірше, коли вони повернуться. 

 

Ольга Дубчак «Чути українською» 

 

Українська мова — дивовижна. «Чути українською» — не тільки про фонетику і творення звуків, а й про сприйняття, розуміння та закономірності, які всім керують. Разом з авторськими зображеннями (які цілком можуть стати мемом) вчитись чути українською захопливо та легко. Ні, ви не відчуєте себе знову за шкільною партою, радше розділите захват першовідкривача, який нарешті зрозумів, як все працює і чому саме так. 

 

Джордж Орвелл

«Нехай квітне аспідистра»

Цей роман не з тих, що на слуху, їм бракує розкрученості «1984» та «Колгоспу тварин», однак це не робить його менш важливим в доробку Орвелла. Він про бунтівного поета Гордона Комстока, який повстав проти грошового домінування. Адже хіба гроші вимірють талант і те, яка ти людина? Але тільки вони відчиняють двері та визначають місце у суспільстві. Та все ж головний герой вірить, що може перемогти у цій війні з надзвичайно сильним суперником. І за що він воює. До слова, якщо добряче придивитись, то в Комстоку можна розгледіти й Орвелла з його соціалістичними поглядами. 

 

Пітер Померанцев

«Нічого правдивого й усе можливо. Сходження до сучасної Росії» 

Британський журналіст та дослідник ЗМІ Пітер Померанцев, народжений в Києві в родині російськомовних дисидентів, досліджує пострадянський інформаційний світ, а особливо маніпуляції, якими живиться Росія.

У цій книжці Пітер аналізує досвід, отриманий під час роботи на російському ТНТ, де він з головою поринув у виробництво реаліті-шоу та документалістики. Росія олігархічної розкоші, де крутяться грошики, а поряд з нею обдерті будинки та тюрми з нелюдськими умовами. Тут немає правди. І все можливо.    

Алан Мур

«Болотяна істота. Сага. Книга 1» 

Мальописний класик, який назавжди залишиться в історії коміксів завдяки культовим «Вартовим», до них створив об’ємну історію неймовірної краси у команді з Стівеном Р. Біссеттом, Джоном Тотлбеном та Ріком Вейтчем. І це вона перед вами у делюксовому томику з десятком випусків.

«Болотяна істота» — вишуканий малюнок у медитативних зелених тонах, та не дайте цьому позірному спокою обманути себе, адже пригоди будуть захопливими та з безліччю крутих віражів. Багатогранність, якою вирізняються «Вартові» й тут проявилась на повну силу, тож готуйтесь до сюжету, в якому не все так просто.

Джессіка Леї

«Уроки з поразок. Як дозволити дитині пізнавати світ і вчитися на помилках» 

Батьки бачать у снах своїх дітей самостійними і в той же час намагаються контролювати кожен їх крок… Ця книжка зорієнтує, як допомогти дітям вчитись самостійно, робити висновки з помилок та отримувати максимум з невдач.

Нехай співпраця з дорослими більше не буде для них жахом, а можливістю здобути корисні знання від тих, хто має досвід. Ця книжка насамперед спрямована на батьків школярів, але буде корисна й вчителям, які шукають нових підходів для того, щоб достукатись до підопічних. 

Спойлер: обкладинка пахне чимось гарним – і це працює як нагадування, що колись і самі були дітьми.


Жанна Слоньовська

«Острів» 

Другий роман польської письменниці українського походження. В центрі історії –  кохання одруженого письменника та двадцять років старшої адміністраторки будинку літератури.

Дія відбувається  на острові і ця пара зовсім не пасує одне одному, але раптова зустріч збурює щось у них.  Роман про надії й сподівання, про книжки — безліч сюжетів в повітрі. Цікаво, що польська критика зустріла твір прохолодно і радить авторці трансформувати  роман в оповідання.

Авторка: Юлія Дутка