10 книг, які вчать бути щасливими

Содержание[ скрыть ]

Минулий рік був роком трансформацій, а 2021-й оголошуємо роком щастя. І навіть приготували дорожну карту: популярні спікери, психологи та нейробіологи розповідають десятки історій про те, що робить нас щасливими, вчать як досягати гармонії і відчуття наповненості щодня. Зрештою, хочеш бути щасливим – будь!

Наука щастя: коли лайки – це ще не все

Тім Боно

 Вчені вже довели, що існує феномен роздвоєної ідентичності – коли людина в реальному і віртуальному світі поводиться абсолютно по-різному. Наші соцмережі – це не лише спосіб запам’ятати важливі і приємні моменти, але й як показують останні дослідження – втекти від реальності.

Щасливі. Завжди веселі. Мега успішні. І красиві із самого ранку. Це те, що заповняє екрани соцмереж. Спостерігаючи виключно за чужим успіхом, наше сприйняття реальності спотворюється. Звужується. Втрачає динаміку і відчуття розвитку. Загострює власний перфекціонізм. Бажання побільше популярності і лайків, аби стати успішним, як вони.

Дослідник соціального вплину та психолог Тім Боно намагається розвіяти цю ілюзію ідеальності та успішності, якої вони, як їм здається, не мають. Автор ділиться не лише реальними історіями успішного життя в соцмережах, але й чесно обговорює його ціну. Книга «Наука щастя» розбирає міфи та допомагає побудувати власну стратегію отримання щастя. 

А долати свій шлях до щастя почніть з простої формули від Тіма Боно: щастя — це те, що ми маємо, поділене  на те, що ми хочемо.

Великий потенціал. Припиніть гонитву за успіхом й отримайте більше щастя і гараздів

Шон Ейкор

Секретів щасливого життя є безліч. Шон Ейкор, психолог і популярний лектор, у книзі «Великий потенціал» пояснює, чому більшість людей неправильно розуміє, що означає бути щасливим, а також розповідає як звичайне людське щастя залежить від вміння ефективної взаємодії з іншими людьми та постійного бажання вивчати щось нове.

Одна із найголовніших причин чому людство нещасливе – це враження, що щастя має настати за певних умов: досягнувши бажаних цифр на банківському рахунку чи вагах, або після успішного завершення університету. Однак, найстрашніша річ, про яку мало говорять – це те, що цей успіх не тотожний щастю. Автор наводить докази, оперуючи результатами досліджень, проведених у 50-ти країнах  світу.

У книзі «Великий потенціал» Шон Ейкор вчить що щастя – це не боротьба, а вміло продумані кроки досягнення цілей, плідна комунікація і готовність бути креативним. Розвиватися самому та допомагати розвиватися іншим – ось головна ідея, яка доводить в чому секрет довготривалого щастя та прихованого потенціалу кожної людини.

Керуй гормонами щастя

 Лоретта Граціано Брюнінг

Гормонами можна керувати. Це – маловідома здатність біохімічних процесів кожної живої істоти. Гормони щастя – це не метафоричний вираз, а сукупна назва для дофаміну, серотоніну, окситоцину та ендорфіну – мікро речовин, які впливають на наше самопочуття, а тому й на рівень щастя, упевненості і ефективності.

«Керуй гормонами щастя» — це наукові спостереження про вплив позитивних і деструктивних гормонів на наше мислення і самопочуття, це книга про один із ключових факторів, який формує позитивний або негативний світогляд кожної людини. На сторінках книги Лоретта Брюнінг просто і доступно описує, як навчитися впливати на біологічні процеси в організмі, бачити причино-наслідкові зв’язки між власними відчуттями і ефективністю, а також допомагає ефективно переосмислити власне ставлення до життя.

«Керуй гормонами щастя» – це також і хороший посібник про те, як за 45 днів сформувати нові моделі поведінки, що сприятимуть утворенню гормонів щастя.

Десять секретів багатства, щастя, кохання. 3-в-1

Адам Джексон

 Всі мають однакову кількість годин в добі і подібні умови для досягнення бажаного. Однак лише небагатьом щасливчикам вдається досягнути мрії. Адам Джексон стверджує, що всі ми маємо достатньо потенціалу аби стати щасливими, багатими та здоровими, попри будь-які зовнішні обставини.

Автор ділиться багаторічними спостереженнями про те, які чинники стають вирішальними у досягненні мрій.   Секрет автора — у нагадуванні та поєднанні відомих речей. А ще  в книзі цікава форма подачі порад —  подібна на китайську притчу.

Джексон вчить обирати правильний підхід до вирішення проблем у найважливіших сферах нашого життя – кар’єрі, особистих стосунках та в кращому самопочутті.

Алгебра щастя. Нотатки щодо пошуку формули успіху, кохання і сенсу життя

Скотт Гелловей

Один із секретів щастя – це пам’ятати про речі, які завжди піднімуть настрій, трішки звеселять і дадуть віри у власні сили. Власні формули щастя. Звучить так просто, і так складно для реалізації.

Скотт Гелловей, один із 50 найкращих лекторів у бізнес-школах та серійний підприємець, звертає увагу на цікаву особливість: ми щасливі у дитинстві, депресуємо в середньому віці та стаємо трішки щасливішими з віком. 

Дуга щастя схожа на посмішку, але знайте: щастя  — є і воно чекає тебе. Просто треба трішки почекати.

 «Алгебра щастя» — це інструкція по створенню власної формули повноцінного життя. Тепер справа за малим: пам’ятати про неї, попри всі наші амбіції, бажання та життєві труднощі.

Проект Щастя

 Гретхен Рубін

Гретхен Рубін  пропонує читачам чіткий план – 12 місяців робити, що хочеться і досягати щастя.  Авторка спробувала стати ідеально дружиною та мамою, викинути мотлох з життя та втілити в життя ще багато порад з мотивуючих книжок. Фактично в книзі йдеться про гармонію 12 сфер життя, кожна з яких є важливою.

В результаті експерименту нам обіцяють переосмислене життя і контроль над емоціями. Ми перестанемо турбуватися через всілякі дрібниці  і менше зважатимемо на зовнішні обставини.

Життєвий баланс, ключ до щастя

Олег Кушнір

Бізнесмен, волонтер та письменник Олег Кушнір впевнений, що щастя – в балансі. Він пропонує вірити у власні сили, переосмислювати часто непомітні речі, а ще це книга про те, як не втрачати запалу до життя через численні невдачі і невпевненість. 

Пошуки щастя автор пропускає через два полюси: поїздки на фронт та відвідування дитячих будинків. А ще згадує зустріч з Ніком Вуйчичем, який не може нікого обійняти, але щоб обійняти Ніка тисячі людей готові стати в чергу.

«Життєвий баланс» допомагає відчути важливість окремих  моментів, усвідомити що власне ти хочеш реалізувати і йти цим шляхом.

Мистецтво створювати щасливі спогади

Міг Вікінг

Нові дослідження доводять: приємні спогади роблять нас щасливішими і мотивують розвиватися далі. Щасливі спогади – це ніби острівець безпеки у буремному світі, який кожної миті може подарувати нам відчуття впевненості і затишку.

Міг Вікінг, автор бестселерів «Маленька книга хюґе» та «Маленька книга люке», тепер ділиться з читачами не тільки секретами створення затишних моментів тут і зараз. Його нова книжка – про запам’ятовування найвизначніших подій нашого життя. Опираючись на численні дослідження Інституту дослідження щастя, Міг Вікінг допомагає читачеві повернутися в минуле.

Автор переконаний, що вміння пригадувати, зберігати, цінувати минулі моменти і утримувати приємне відчуття ностальгії – це те, що дарує затишок і відчуття наповненості. Це мистецтво, яке допомагає нам розуміти хто ми є, що цінуємо у житті, і чого прагнемо у майбутньому.

Маленька книжка ікіґай. Секрети щастя по-японському

Кен Моґі

Ікіґай – ще формула щастя по-японському, яка помічна як для реалізації маленьких цілей, так і в грандіозних починаннях. Записуйте основні пункти:  починай з малого, звільни себе, гармонія та стійкість, радість малого, бути тут і зараз.

Відомий нейробіолог Кен Моґі у книзі «Маленька книжка ікіґай» описує спосіб життя, що дарує відчуття наповненості у кожній миті буденності в японському суспільстві. Наукові дослідження, національні традиції, історія та спосіб мислення розкривають як потрібно створювати і підтримувати власний ікіґай, тобто – власне щасливе життя.

«Маленька книжка ікіґай» — це про відкриття сенсу життя, який в результаті стане основою для щоденного щастя, як в особистих стосунках, так і в професійному рості.

 

Доброта. Маленька книжка великих відкриттів

Джеймі Терстон

Іноді щастя до нас приходить з найнесподіваніших місць. Авторка створила сторінку у Фейсбуці, де її знайомі могли допомагати людям – а за декілька років сторінка перетворилася у масштабну та впливову спільноту чарівників, яким під силу вирішити будь-яку проблему. Всі у виграші і шасливі: і ті, хто дає, і ті, хто отримує.

Досвід Джеймі може і вам стати в нагоді: одна добра справа на тиждень чи на місяць і відчуття задоволення від життя зростає, а світ стає трішки кращим.

Авторка: Надія Скокова