10 гарячих новинок для підлітків

Захопливе фентезі і пригоди, продовження улюблених серій і щедра жменя мотивації, а ще самотність і проживання травматичних подій - усе це підліткові новинки від українських видавців. Наша добірка – це ще й гарна підказка для бінго (завдання №25) та тих, хто шукає подарунок випускнику чи випускниці.

#Фізик

Тетяна Рубан

Ця історія — про те, про що в нас досі уникають говорити публічно. Про «залицяння» викладачів до вродливих студенток і нав’язування своєї уваги. Із таким доводиться зіткнутися Валі, найкрасивішій студентці коледжу, яку буквально переслідує фізик.

Коли цей харасмент стає нестерпним, вона звіряється не своєму бойфренду (за класикою — найбажанішому хлопцю коледжу) і навіть не батькам, а Діні — одногрупниці, з якою ніколи особливо й не контактувала.

Бо у тендітній дівчині з малиновим волоссям і пірсингом в обличчі, яка мріє про кар’єру кінорежисерки,  відчувається сила, якої бракує Валі. Ця історія — про сміливість не-боятися-сказати (навіть коли ти підліток, який іде проти системи), про жіночу підтримку і про вміння бути собою у середовищі, де більшість хоче бути як усі.

Любов, дідусь і помідори

Наталя Ясіновська

В Олесі звичайне підліткове життя: школа, бабуся з дідусем, подруги. І клопоти звичайні підліткові: що обидві подружки між собою не контактують, одяг не сидить так, як хотілося б, а улюблений вчитель зарубіжної їде на навчання за кордон.

Аж поки одного дня бабуся не приголомшує Олесю новиною: в дідуся виявили важку хворобу. Мама далеко, подруги зайняті конкуренцією за хлопця, бабуся — піклуванням про дідуся, і дівчинці доводиться самотужки справлятися з переживаннями.

Але завдяки шкільному блогу, який дівчинка береться вести за порадою молодого студента-замісника, її життя наповнюється новими людьми, емоціями і сенсами.

«Любов, дідусь і помідори» — це дуже важлива історія  про те, як підлітку пережити складні і травматичні зміни, які відбуваються в найближчому оточенні, історія про долання труднощів, підтримку і любов.


Відчуй свою силу

Джамія Вілсон

Сила дівчат — яка вона? Джамія Вілсон написала надзвичайно потужну мотиваційну книжку для молодших дівчат-підліток, у яких дає дуже предметні і чіткі поради, засновані на власному досвіді, як відчути свою силу, визначити, берегти і плекати те, що її зміцнює, і нейтралізувати те, що демотивує.

Про те, як бути цілісною, перебороти страх, бути сміливою і довіряти інтуїції, вчитися на своїх помилках, знайти свою «зграю» і людей, які підтримуватимуть, авторка говорить з прикладами і озвучує дієві поради.

Ну а яскраве оформлення дарує читачкам справжній феєрверк візуальної насолоди.

І де був той розум?

Л.Дж.Шен

Зухвалий, яскравий і драматичний молодіжний роман розповідає про вибухові ревнощі, несамовиті заздрощі, конкуренцію, любов і жадання — кохання, слави. Цю оповідь ведуть двоє — дівчина з заможної сім’ї Дарина, якій мати-балерина готувала балетну кар’єру, але та виявилася невдатною до балету, і хлопець з не надто благополучної сім’ї Пенн, до сестри якої так нестерпно ревнує Дарка.

Аж так, що готова маніпулювати іншими і ламати чужі життя. Але чи принесе це щастя? І чи не прилетить ще жорсткіша відповідь? «І де був той розум?» — питання, яке хочеться задати не лише підліткам, а й дорослим героям цієї історії, бо всі припускаються помилок. І це робить роман ще гострішим і цікавішим, більш схожим до реального життя.  

Скоро розпогодиться

Лінда Муллалі Гант

Делсі нічого не має проти хорошої бурі, якщо тільки та не відбувається у її власному житті. Але ось найкраща подруга, нарешті повернувшись на півострів, кидає її заради новенької, а пожалітися нікому — мами немає, а бабуся навіть згадувати про неї не хоче.

Порятунок від самотності приходить в особі Ронана, сина рибалки, — хоча в цьому хитрому й збитошному хлопчиськові на перший погляд складно розгледіти того, з ким пліч-о-пліч вдасться пройти крізь життєві шторми. Це роман — ніжна й переконлива історія про те, як навчитися відчувати власну цінність і вміти розгледіти серед оточуючих тих, хто справді заслуговує вашої любові.

Мрійний Стрендж

Лейні Тейлор

Це чарівне фентезі про Ласло Стренджа, дитину-сироту, вихованця ченців з абатства, який змалечку ріс мрійником. Він обожнює таємниці, вірить у магію і мріє розкрити загадку забутого усіма, ізольованого від зовнішнього світу міста, яке називають Плач.

Подорослішавши і ставши бібліотекарем, він долучається до почту загадкового очільника цього міста на прізвисько Боговбивця, аби в товаристві алхіміків і науковців розв’язати давню проблему Плачу, про яку ніхто нічого насправді не знає. Сповнена чарів, пошуків, таємниць і секретів, ця книжка — лише перша із серії фентезійних романів. Тож читайте і чекайте на продовження.

Балада про співочих пташок і змій

Сюзанна Коллінз

Передісторія однієї з найпопулярніших підліткових трилогій «Голодні ігри» не може лишити байдужими тих, хто пильно стежив за долею Катніс і Піти, вболівав за повстанців і дивувався жорстокості президента Панему.

У ній розповідається історія Коріолана Сноу, на той час молодого юнака, для якого менторство над трибуткою в Десятих голодних іграх — це нагода здобути стипендію на навчання і поліпшити матеріальний стан і становище у суспільстві. Щирі почуття проти жаги до перемоги, а на кону — власне майбутнє.

Чи не це зробило Сноу саме таким черствим і жорстоким, яким він став? Чи був у нього шанс зробити усе інакше? Перед вами — не лише розповідь про нього, але й яскрава картинка становлення Панему та еволюції Голодних ігор, огорнута в динамічний і захоплий сюжет.

Дівчина онлайн. Соло

Зої Загг

Завершальна частина трилогії про Пенні-Дівчину Онлайн розпочинається в дивний період її життя. Вона вирішила зосередилася на власних мріях і справах та вдосконалюватися у фотомистецтві, проте не може позбутися думок про Ноа — свого «зіркового» бойфренда, з яким вони так сумно розсталися наприкінці попередньої книги.

Він же тим часом достроково завершає своє світове турне, й ніхто, окрім Пенні, і гадки не має, куди він подівся. Тим часом у її житті з’являються нові друзі… і нові хлопці.

Чи зуміє Пенні продовжити своє життя в стилі соло? Чи знову возз’єднається з Ноа? А може, його місце у її серці посяде симпатичний фотограф? Окрім любовних сумнівів і переживань, головна героїня матиме глибокі рефлексії щодо творчості, і щедро поділиться з вами своїми міркуваннями. Не пропустіть фінал історії Дівчини Онлайн!

Дим

Марта Палаццезі

Юний Клей вміє виживати у нетрях Лондона. Але те, що він задумав, потребує більших умінь, аніж відбиватися від банд, захищаючи свою територію. Дим — останній вовк у всій Великій Британії, непокірний, лютий і некерований. Його власники  не менш небезпечні. Поткнутися до них — все одно, що засунути голову в лев’ячу пащу.

Але Клей прийняв відчайдушне рішення — викрасти Дима, звільнити його і відпустити у дику природу. Що станеться з хлопчиком і вовком в похмурому світі вікторіанського Лондона? Читайте цю атмосферну книжку й дізнаєтеся!

Файні товсті дівки, йо!

Тетяна Стрижневська

Літо, канікули, пригоди — те, що треба, коли тобі плюс-мінус тринадцять. Щоправда, Мілка й Зоряна розраховували на модні розваги у великому місті, а їх запроторюють у далекі Карпати, в село Ясіня. Чим тут зайнятися? Дівчата уже й намітили план втечі, але…

Неймовірні гірські краєвиди, бабусині смаколики, симпатичний сусід і ще багато інших дивовиж зачаровують міських дівчаток, тож вони залюбки лишаються тут. І їхнє літо, наповнене прогулянками, ароматами, смаками і відчуттями, неодмінно надихне і вас влаштувати собі такі ж чудові канікули.

Як допомогти дівчинці-підлітку

Мері Пайфер, Сара Пайфер Ґілліам

Підлітки постійно намагаються звернути на себе увагу та здаватися крутими, до чого докладають максимум зусиль. Дівчата взагалі змалечку сидять на дієтах і надмірно слідкують за своєю зовнішністю, що інколи призводить до негативних наслідків.

Психологиня з понад 20-річним стажем роботи з дівчатами-підлітками Мері Пайфер зібрала максимум корисних порад для дівчат і їхніх батьків, вклавши всі свої знання та практичні кейси. Тут звучать хоробрі й надзвичайно щирі голоси самих дівчат, які намагаються витримати «бурі» підліткового віку. Віднайдення власної особистості, опанування емпатії та впевненості, секретні тактики поведінки та жага до змін — ключі до порятунку від драматичних переживань шукайте всередині.

Авторка: Віталіна Макарик