Must-read на останні дні літа: поринути у спогади, відкрити новий світ і навчитись керувати фінансами

У вівторок вже осінь. Подейкують, що доволі тепла, та все ж не літо. Хтось вирушить до школи, хтось до університету, для когось зміниться лише місяць на календарі. Та чому б не присвятити ці останні літні дні щемкому читанню десь на природі, подалі від міської задухи та шуму?

Андре Айсіман «Називай мене своїм ім’ям»

Тепла літня історія, яка причаїлась на пляжах Італії, в бокалах із просекко, серед морських хвиль і запаху піци. Йому потрібно почати заново, хоч років має геть небагато. Але багаж спогадів тисне, поки духмяне повітря п’янить і кличе танцювати. «Називай мене своїм ім’ям» про дорослішання і прийняття себе, розуміння власних поривів, про почуття, які нуртують, мов штормове море, і про час, який назавжди залишиться у пам’яті трохи кращим, ніж було насправді.

Метью Мерсер, Метью Колвіл «Critical Role. Vox Machina. Початок»

Готові до знайомства з новим фентезійним світом? Тоді вперед! Vox Machina шістка героїв, які шукають пригод і готові до ризиків. Їх зводить місто на болоті Стілбен і секрети, які воно ховає. Вони прагнуть докопатись до правди і саме це прагнення об’єднує відчайдухів. Разом вони можуть вистояти і розкрити таємницю, але для цього доведеться довіритись своїм партнерам і не приховувати своїх знань. Бо інакше…

Ніл Гейман «The Sandman. Пісочний чоловік. Притчі й відображення»

Кожен том «Сендмена» химерна мандрівка до Краю Снів, де стільки знайомого і так багато незвіданого. Шостий том Ніл Гейман побудував у формі притч і персонажі тут найрізноманітніші: вельможі і чернь, люди і нечисть. І до кожного з них приходить Морфей, до кожного він має свій ключик, для кожного він має свою вечірню казочку. Персонажі показують нам свої спогади, нічні жахіття і марення. Можливо, впізнаєте серед них те, що так наполегливо приходить у ваші сни.

Кліффорд Сімак «Час — найпростіша річ»

Колись за це знищували, тепер шанують. Кліффорд Сімак відправляє нас у недалеке майбутнє, де люди можуть те, про що зараз тільки фільми знімають: телепатія, політ, телепортація. Вони освоюють космос, адже готові до викликів, які можуть причаїтись у глибинах галактик. Шеферд Блейн в експедиції натрапляє на дещо небачене іншопланетне створіння дає йому свої знання. І тепер він може змінити світ. Але поки він перебуває у страшній небезпеці адже ці знання потрібні не тільки йому. 

Наомі Альдерман «Сила»

Дівчатка отримують силу. Вони владні над болем і навіть над смертю, вони стають невразливими. І краще їх не дратувати. День Дівчат випробування для всіх інших. Чоловіче домінування ховається в тінь. Що це означає для всього світу? Що станеться, якщо ґендерна рівність отримає поштовх? Уявіть Ґілеад, де все навпаки: чоловіки не мають права розпоряджатись власним життям. Антиутопія Наомі Альдерман запрошує у чудовий новий світ, де сила саме у дівчат. 

Кевін Кван «Шалено багаті азійці»

Рейчел Чу викладає економіку в Нью-Йоркському університеті, її предки походять із Китаю. Її коханий Нік професор історії, який має корені з Сінгапуру. Він запрошує дівчину в мандрівку, де познайомить зі своїми рідними. А рідні в нього дуже непрості найбагатші люди Азії, у яких жорсткий добір тих, із ким можна спілкуватись. Вони дбайливо бережуть репутацію і добре ховають секрети. Як почуватиметься серед цієї розкоші Рейчел і чи не зруйнують їхнє кохання ці багатії?

Джуді Блум «Ти тут, Боже? Це я, Маргарет»

Маргарет щодня розмовляє з Богом: він завжди вислухає і ніколи не скаже, що її переживання дурниці. Дівчинці одинадцять, її світогляд ламається під тиском підліткового шалу. Вона починає звертати увагу на свою зовнішність, задивляється на хлопчиків і розмірковує, коли ж в неї з’являться груди та місячні без цього ж дівчаткам ніяк. А ще вона хоче вибрати, як вірити, адже у її сім’ї з цим непросто. Мати християнка, а тато юдей. А хто ж Маргарет? Ким їй бути?

Томас Еріксон «Мій бос — ідіот»

Якщо ви вже читали «В оточенні ідіотів» та «В оточенні психопатів» Томаса Еріксона, то ця книжка вже мала б бути у вашому списку бажанок. Якщо ж ні, то готуйтесь до чтива, яке прокачає ваші робочі стосунки. Ви обов’язково впізнаєте тут свого боса, навіть якщо бос це ви. Продуктивна комунікація важлива, навіть якщо керування відверто не найкраще. Томас Еріксон підкаже, як максимально використати свої можливості, щоб робота приносила задоволення, хай яким нестерпним є ваш шеф. 

Томас Чаморро-Премузік «Чому так багато некомпетентних чоловіків стають лідерами (і як це змінити)?»

А й справді чому? Тут ніби і просто, але доволі складно, тому що схема досі працює. Та тому що є стереотип про те, що керівник має бути самовпевненим і егоцентричним (і не обов’язково компетентним). Але саме такі риси руйнують колективи, а почасти й компанії. Таких чомусь вважають природженими лідерами, ігноруючи компетентних чоловіків та жінок, які не вирізняються роздутим еґо та прагненням зробити всіх. Тож читаймо і змінюймо своє бачення лідерства. 

Найджел Камберленд «100 правил для майбутніх мільйонерів. Стислі уроки зі створення багатства»

Шлях до заможного життя тернистий, але є певні патерни, які повторюються в усьому світі. Автор цього посібника розповідає, як розпоряджатись грошима, щоб вони не прослизали крізь пальці, як не припуститись помилок, формуючи свою фінансову незалежність, і чому надавати перевагу, щоб збудувати потужний фундамент власного багатства.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

66 thoughts on “Must-read на останні дні літа: поринути у спогади, відкрити новий світ і навчитись керувати фінансами

    Добавить комментарий