Книжкові новинки бабиного літа: що читати осінніми вихідними?

Книжковий вересень, який добряче порадував нас новинками «під Форум», прямує до завершення… То чому б не провести його останні вихідні за читанням? Тим паче, що вибір такий великий — і ми маємо для вас десяток варіантів.

Анастасія Нікуліна, Олег Бакулін «Більше нікому»

Хто він художник оголеної натури чи втомлений життям менеджер у конторі, яка торгує мрією про струнку фігуру? Він і сам не знає, що з ним коїться, поки з-під олівця постають моторошні малюнки. Звідки вони беруться? Що він не може згадати? Все так заплутано, як стежка слідів, що веде від картини, зниклої з місця злочину. Причетний чи ні? Руслан/Лан згадати не може, але пам’ять саме те, що йому потрібно. Що буде, коли він нарешті складе всі частинки пазла та поверне собі спогади? Більше нікому не довірятиме? Чи може не довірятиме навіть собі?

Роджер Желязни «Джек Тіньовий»

Класика фантастики зі знаком якості. Роджер Желязни запрошує у монохром, де на протилежних кінцях розташувались Магія та Наука ніч і день, морок і світло. Все просто і чорно-біло. А хто ж такий Джек Тіньовий? Ох, це цікавий персонаж, який може бути всюди. Йому не щастить, йому хочеться відплати. Він помирає і постає знову. Він готовий на все, щоб знову бути з коханою. Він дуже небезпечний, як і все, що ховається в сутінках. Здавалось би, проста історія про месника, який не знає перешкод, але за нею криється щось значно більше.

Марлен Гаусгофер «За стіною»

Терапевтичний текст про пізнання себе через відокремлення від решти світу. Вона не планувала опинитись на самоті так надовго. То мала бути всього лиш відпустка в горах, але тепер вона не може повернутись до звичного життя. Стіна не пускає. Компанію самітниці складають пес, кішка і корова тільки з ними вона може перекинутись словом, хоча відповіді й не буде. А ще вона пише. Пише про те, що з нею відбувається. Як вона вчиться жити, покладаючись на природу, бо виходу поки не бачить. Що з нею буде? І що ми прочитаємо з цих сторінок?

Метью Розенберг «Каратель. Книга 2. Війна в Баґалії»

Нові пригоди Френка Касла і цього разу він у шаленій Баґалії острові-державі, де чи не кожен зарізяка. Каратель не в тім’я битий, але тут йому ох як непросто, тим паче, що він опинився за ґратами. Не вперше, звісно, але такого ще не було. Лиходій барон Земо планує вивести Баґалію в тіні, та чи може світове співтовариство прийняти цю країну до своїх лав? Хіба що не матиме виходу. А як щодо Френка? Він готовий до протистояння, навіть якщо доведеться ставати на прю з цілою країною. На вулицях Баґалії ще ніколи не було так гаряче та небезпечно. 

Оксана Мороз «Боротьба за правду. Як мій дядько переміг брехню»

Фейки, маніпуляції, перекручування фактів чи можливо розпізнати їх власноруч? Ця книжка про те, як дядько Іван навчився критичному мисленню та інформаційній гігієні.

Ми відстежимо його інтернетну еволюцію від довірливого чоловіка, який ведеться навіть на відверто популістські заяви, до обізнаного, який вміє відфільтровувати правдиву інформацію від фейкової та викривленої. Зрештою, дядько Іван хоче провадити просвітницьку діяльність і серед знайомих, і до деяких йому вдасться пробитись.

Йоанна Ягелло «Як дві краплі води»

Вони такі схожі: народились в один день, подружились і мріяли про те ж. Але в якийсь момент між Анною і Ніною виросла стіна. Одна завжди краща, інша намагається наздогнати, але чогось їй не вистачає. Їхні шляхи розходяться, але дівчата впевнені, вони все ще мають багато спільного. Хоча би й день народження. От тільки Ніні вже ніколи не буде більше сімнадцяти, а Анна намагатиметься зрозуміти, чому ж так сталось, чому вона вирішила з усім покінчити? Анна продовжує крокувати стежкою, на яку ступила Ніна. Вони ж такі схожі… подруги, що народились в один день. Але що ж потім?

Роб Кемп, Пол Блоу «Хороші хлопці. 50 героїв, що змінили світ добротою»

Дівчатам подобаються погані хлопці, але тільки хороші хлопці по-справжньому змінюють світ. Це п’ятдесят історій про відомих і не дуже чоловіків, які зробили і роблять щось важливе. Не міфічні лицарі у блискучих обладунках, ладні долати драконів, а реальні люди, які справді докладаються до змін можливо, не завжди разючих, але завжди важливих. До речі, є тут і про українців: Миколу Пирогова, Антона Макаренка, В’ячеслава Чорновола, Сергія Жадана і Валентина Фречку про них писав Юрій Марченко, а малювала Дар’я Федоринська.

Щепан Твардох «Король»

Напередодні Другої світової, 1937 року, у Варшаві вже відчувається дихання коричневої чуми. Для євреїв настають неспокійні часи, однак поки їм нічого не загрожує. От і Якуб Шапіро відчуває себе на вершині світу чудовий спортсмен, ловелас, колекціонер… Він має силу, він має владу і потужну підтримку за плечима. Але все може змінитись. І зміниться і навіть дуже швидко, у Варшаві вже відчувається холодний вітер війни. А поки місто в наркотичному тумані, він насолоджується розпустою і грає м’язами, ніби в останній раз.

Бернар Вербер «Її величність кішка»

«Завтра будуть коти» і вони врятують світ. Довгоочікуване продовження котоспасительної серії Бернара Вербера. Всім котячим мамам і татам читати обов’язково. Здається, настав спокій, Бастет ніжиться в променях любові Наталі. Але людство знову скочується в хаос, воно прагне до власного знищення. Землю затоплює кров’ю і виживає тільки кожен восьмий. Це знову привілля для щурів, які ніколи не мали стільки поживи. Вони готові захопити планету, тож час котам знову брати владу у свої лапи. Ми знову бачимо Бастет з її організаторськими здібностями, адже проти військ Тамерлана потрібно виступати єдиним фронтом.

Олександр Красовицький, Євгенія Кужавська «Справа мертвого авіатора»

Якщо ви сумували за колишнім слідчим Тарасом Галушком після «Справи зниклої балерини», то в нього є для вас дещо нове. Що ж, перенесемось до Києва в розпал Першої світової. Спостерігатимемо за літаком «Гранд», спроєктованим Ігорем Сікорським. З Петрограда на ньому влетіло шестеро пасажирів, в Києві ж вийшло тільки четверо. Що сталось? Сікорський просить допомоги в Георгія Рудого, однак поліція бачить тільки тільки одного підозрюваного, адже той був на борту. Коли за справу береться Галушко, все стає значно цікавіше, адже він має і свою таємницю, пов’язану з небом.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

9 thoughts on “Книжкові новинки бабиного літа: що читати осінніми вихідними?

    Добавить комментарий