Острівці спогадів і п’янкого вина: 10 книжок про спекотні літні пригоди

Ах, літо! Канікули, радощі, відпустки, відпочинок і розслаблений час, який минає просто зараз. Море чи гори, пригоди чи занурення у ліниву сонливість, мандри лісами чи час, проведений із старшим поколінням. Літо вміщує все, а інколи навіть і більше. Хочеться наостанок серпня почитати щось про літні пригоди — і наші підказки допоможуть вам виконати завдання літнього бінго. А якщо ви вже прочитали свою порцію літніх книжок і волієте чогось осіннього, то сміливо пропускайте нашу підбірку. Але, хіба вам не цікаво, що ж там такого ми підготували, а ви могли пропустити?

Марина Смагіна «Кімната»

Одного літнього дня Яна відкриває кімнату, вщент наповнену колись загубленими речами, і дізнається, що за кожною з них ховаються чиїсь історії. Вона ще не знає, що всі ці предмети — більше, ніж просто старий запилений крам, а те, що має статися — станеться.

«Кімната» занурює читача у чарівний, химерний світ, змушує замислитись над простими речами й відчути їхню цінність. Адже навіть чистісінької води випадковості — не такі вже й випадкові, а надто — якщо в історії фігурують чорний кіт, кава з небанальними смаками і міські диваки. Усе змішалося в неперевершений коктейль із делікатним ароматом дитинства, спекотних літніх днів, втрачених і віднайдених спогадів, цікавих знайомств і ще чогось невловимого, яким щедро частує нас Марина Смагіна у своєму романі.

Ірена Карпа «Добрі новини з Аральского моря»

До написання цього вибухового роману Ірену надихнув переїзд до Парижу кілька років тому. В основі сюжету — пригоди чотирьох героїнь, яких об’єднує українське походження і секрети з минулого, а також бажання звільнитись від них і почати нове життя. Гендерна нерівність, імміграція, багатство і бідність, расизм — усе це читач знайде під обкладинкою. Та основним запитанням залишається те, якою повинна бути жінка.

«Роман писався три роки, вбираючи в себе реальні історії реальних жінок. Через це в ньому немає ні повністю позитивних, ні повністю негативних героїнь, а є різні психотипи, де кожна читачка знайде себе. Хтось буде бісити, хтось смішити, хтось змусить плакати. Бо в книзі є все: фешн, секс, стиль життя, зрада, втеча, пошук себе, вбивство, інтрига, смак вина і багато-багато Парижа. Хтось їздить на Астон Мартині, а хтось краде монетки, залишені офіціантові на чай. В певний момент долі цих моїх жінок переплітаються, і так — не читайте кінець відразу, щоб не спойлити, хто вбивця. Я люблю їх всіх. У кожній із них є часточка мене. І часточка вас. Тому сміливо пірнайте», — коментує Ірена Карпа свій роман.

Анастасія Нікуліна «Сіль для моря»

Суто український Young Adult — таке не часто зустрінеш на книжкових полицях, тому тримайте у закладках цей.

Чотирнадцятирічна Ліза не знаходить спільної мови ані з батьками, ані з однокласниками. Вона потерпає від насмішок і кепкувань і знаходить розраду лише біля екрану комп’ютера. Здається, єдині, хто її розуміють, — це море і загадковий друг у інтернетрях, що ховається під ніком Білий Кит. А ще дивна Анна, яка вчить: «Головне не те, що зовні, і не ті, хто навколо. Головне, що в тебе всередині». Чи випадкова їхня зустріч? Чи зустрінуться Ліза і Білий Кит? І хто кого порятує, коли настане час відплати?

Ця книга — не просто про спілкування в інтернеті чи звичайне підліткове життя. Це історія про довіру, зневіру і про любов. Вона про нас із вами — дорослих і юних, розумних і наївних, романтиків і прагматиків. Зрештою, ця книжка про те, що сенс життя не в тому, щоб ставати сіллю для моря.

Роман Зіненко «Хроніка Іловайської трагедії»

Про те, що літо буває різним, нагадує колишній морський піхотинець, доброволець батальйону «Дніпро-1» Роман Зіненко. Він був серед тих, хто в серпні 2014-го опинився в пеклі Іловайська  і не лише вижив, але й написав про те страшне літо. Його «Іловайський щоденник» став однією з перших книжок про війну на Сході України.

Двотомником «Хроніки Іловайської трагедії» автор хоче зберегти і оприлюднити картину Іловайської операції в тому вигляді, в якому вона залишилась у пам’яті її учасників. Це важка документальна праця, до якої увійшли свідоцтва понад півтори сотні бійців і офіцерів, від добровольців до вищого керівництва Сектора «Б», результати окремих журналістських досліджень і звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України.

Перша частина видання висвітлює хронологію подій, що відбувались 7–24 серпня 2014 року, коли бої точились в Іловайську і навколо нього. Друга частина видання висвітлює період від Дня Незалежності до відходу українських військових з Іловайська.

Любов Загоровська «Коли були ми…»

Ідеальна книга для родинного читання. Дітям буде цікаво дізнатись, як могли розважатись без інтернету їхні батьки, а батьки, в свою чергу, згадають свої пригоди під час літніх канікул, яких у кожного було вдосталь. Головне — попередити читачів молодшого покоління, щоб вони не намагались повторити хоча б частину з описаних у книзі подій! Літні канікули можуть перетворитись на абсолютно несподівані пригоди з непередбачуваними наслідками, якщо поруч найкращі друзі, та ще й вреднюча сусідка. Легка, весела і розважлива книжка, сповнена літньої спеки та карколомних несподіванок.

Сергій Осока «Нічні купання в серпні»

У продовження теми літніх канікул — прозова збірка Сергія Осоки, який точно знає, як воно буває в серпні на селі. Автор вибудовує історії на буттєвих сюжетах і образах людей, які за дитинства чи молодості пережили голод, а в часи старості переживають інші напасті: недуги, безсилля, черствість, безвихідь, непорозуміння, відчуження. Він майстерно вплітає у їхні історії стосунки з дітьми, онуками та правнуками — ще такими недосвідченими, а вже зарозумілими. І ці зв’язки, скріплені непозірною, непоказною любов’ю, проймають читача до глибини душі, повертаючи до свого власного досвіду. 

Ця збірка — про любов. Не між чоловіком і жінкою, а взагалі. Але найточніше охарактеризувати цю збірку новел можна фразою з неї ж: серпанок ідилічного смутку.

Сергій Жадан «Хлібне перемир’я»

Двоє дорослих братів зустрічаються, довго перед тим не бачившись, бо померла їхня мама. Виринають чимало спогадів і різні труднощі, адже там, де війна, складно жити, складно віддавати землі померлих, складно давати цьому світові нове життя.

Події п’єси «Хлібне перемир’я» відбуваються влітку 2014 року. Історія однієї смерті поступово перетворюється на історію цілого покоління, на історію стосунків між дітьми та батьками, історію зради й недовіри, сповнену комічних слів і трагічних сенсів, які так досконало вміє поєднувати Сергій Жадан. Війна триває, і жодне перемир’я не здатне загоїти завданих ран — вони й далі нитимуть, назавжди змінюючи життя людей, які зовсім не збирались воювати.

Жадан — майстер простих  і реалістичних діалогів. У цій п’єсі вони неперевершені. Просто наочно бачиш і ту хату, яка десь там стоїть, і цих людей, які в ній живуть та спілкуються.

Сергій Оксеник «Вбивство п’яної піонерки»

Сповнений іронії та щемкої ностальгії, автобіографічний, заснований на реальних подіях детективний роман «Вбивство п’яної піонерки» — це історія подвійного розслідування злочину, яке ведуть і дорослі, і діти. 

Несподівано тихе село Варварка десь у степах Миколаївщини стає центром загадкових подій, сплетених у кримінальний клубок, який доведеться розплутувати героям роману. Помилково вважати його дитячим, адже це цілий портрет епохи, правдивий і відвертий опис радянської системи, безнадійно загрузлої в брехні. 

Цей роман  про маленьку людину на тлі доби, про дружбу і стосунки в родині, яка так само підлягає впливу системи. А ще це свого роду квиток на 3D-фільм про життя кінця 1950-х, густо насичений запахами, звуками, плюскотом ріки, шурхотом босих ніг по річковому піску. Так, ніби відкривається вікно в далеке минуле (а для молодого читача — в минуле батьків і дідусів), а звідти — запахи дитинства, смажених бичків, печеної картоплі, розпеченого пилу, зелених сусідських яблук.

Річард Адамс «Небезпечні мандри»

Набридло читати про людей? На допомогу приходить найвідоміший роман сучасного англійського письменника Річарда Адамса. Він написаний у жанрі героїчного фентезі і розповідає про пригоди… кролів! 

«Небезпечні мандри»  це сага про кількох молодих диких кролів, які, рятуючись, залишили свою домівку в пошуках ліпшої долі. Кожна мить сповнена небезпек, і нікому не відомо, чи досягнуть вони заповітної мети. Автор створив цілий кролячий світ із кролячою мовою, своєрідним кролячим епосом і фольклором. Це одна з найкращих книжок ХХ століття, вона посідає достойне місце в одному ряду з творами Антуана де Сент-Екзюпері, Рея Бредбері, Річарда Баха та інших знаменитих письменників.

Рей Бредбері «Кульбабове вино», «Прощавай, літо!»​

І нарешті, літні романи визнаного майстра та генія Рея Бредбері — «Кульбабове вино» та його продовження «Прощавай, літо!».

У центрі сюжету «Кульбабового вина»  брати Дуглас і Том Сполдінги, місце подій — неіснуюче містечко Ґрінтаун, де вони проводять літо 1928 року. Роман складається з низки історій, що відбуваються у маленькому містечку за три літніх місяці з братами, їхніми родичами, сусідами, друзями, знайомими. Веселі пустощі чотирьох безтурботних хлопчаків, кульбабове вино, яке готує дідусь. Воно — як чарівна капсула часу, що вбирає у себе досвід минулих літ, як ностальгія за дитинством, у яке зможе хоча б на мить повернутись кожен, хто візьме до рук книгу Рея Бредбері. Цей роман острівець, на якому зупиняється час. Його сторінки дихають далекими дитинно-безмежними спогадами — теплими, п’янкими, вічними, проте яких нам ніколи не спіймати.

У продовженні роману «Прощавай, літо!» Ґрінтаун здригнувся від справжньої війни — Дуглас Сполдінг із друзями проти усіх стариганів міста. Молодість проти старості, розквіт проти занепаду, запізніле літо проти неминучої осені. Хто переможе у цій війні? І чи бувають у таких війнах переможці та переможені?

6 thoughts on “Острівці спогадів і п’янкого вина: 10 книжок про спекотні літні пригоди

    Добавить комментарий