Дивні, важкі, божевільні: 10 книжок про лікарів, які змушують переосмислити життя

Рятівники, янголи-охоронці, люди у білих халатах як тільки не називають тих, хто надає першу допомогу і рятує життя. Лікарі часто стають персонажами романів, але їхні реальні історії подекуди виявляються цікавішими, ніж вигадані письменниками сюжети.

Ми зібрали для вас 10 захопливих книжок про лікарів і їхніх незвичайних пацієнтів. 

Марія Титаренко Комунікація від нуля. Есеї для Мані

П’ятеро нейрохірургів, дві лікарні академічна, де мають справу з дуже складними і цікавими з точки зору науки випадками, і безкоштовна, де можна зустріти найколоритніших пацієнтів. Багато врятованих людей і кілька помилок, які коштували життя. Чи має лікар право на помилку? І якщо все ж таки зробить її чи доведуть його провину, чи вступляться за колегу медики та лікарня? 

«Важкий понеділок» — це така собі медична драма, де напружений сюжет поєднується з детальним зануренням у реальні лікарські будні. Санджай Гупта знає, про що пише, він і сам нейрохірург, тож роману «Важкий понеділок» можна вірити.

Річард Шепард «Неприродні випадки»

Кажуть, патологоанатоми і судмедексперти — найцинічніші люди у світі, адже коли щодня маєш справу зі смертю, мусиш закувати себе у броню невразливості. Річард Шепард доводить — така робота вчить ще більше цінувати життя. Сорок років він вивчав і аналізував чужі смерті, і в цій книжці розповідає про найвідоміші з них — від автотрощі з принцесою Діаною до масових вбивств і терактів. Чого можна було уникнути, як визначити справжню природу смерті, як почуваються ті, хто вижив — про все це розкажуть «Неприродні випадки».

Євген Спірін «Морг. Історії луганського санітара»

Читати про досвід західних лікарів, звісно, цікаво. А як щодо наших? Євген Спірін, санітар із луганського моргу, розповідає історії про смерть абсурдні і на цікаві. Чому мотоцикліст без шолома може загинути, навіть не потрапивши у ДТП? Як виглядає «найрозкішніша» смерть від шампанського і чорної ікри? Що стається з містом, до якого приходить війна і яке морг поглинає цілком? 

Ця книжка особливо ті розділи, дія яких відбувається 2014 року і далі, нелегка. Але відірватись від неї практично неможливо (якщо, звісно, ви не боїтесь не дуже приємних подробиць).

Генрі Марш «Ні сонце, ані смерть»

Ще один нейрохірург  легендарний Генрі Марш, робота якого тісно пов’язана з Україною. У книжці Генрі Марш розповідає про свою практику, яка вела його з рідного Лондона до Непалу, США та України, збагачувала професійні вміння і дала цінні уроки життя. 

Автор багато пише про взаємодію з пацієнтами, лікарські помилки, які не варто приховувати, рішення, які можуть подарувати або відібрати життя, і медичну систему в країнах, де йому довелось працювати. Генрі Марш надзвичайно людяний і щирий, його міркування  глибокі, а розповіді  чесні. Його історії зворушують і надихають.

Адам Кей «Буде боляче»

Тонкий чорний британський гумор і цікаві історії із власної практики — ось що принесло книжці британського лікаря-ординатора популярність і понад мільйон проданих примірників. «Буде боляче» — це щоденник п’яти років ординатури, і тут багато героїв — дивних, винахідливих, не дуже кмітливих і вельми цікавих пацієнтів і лікарів, які намагаються з ними впоратись. 

Хоча через книжку хвороби не передаються, ця точно заразить вас сміхом. Написана легко, дотепно, тож навіть якщо ви нічого не тямите в медичній термінології, ця трагікомедія не залишить вас байдужими.

Олівер Сакс «Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом»

Доктор Олівер Сакс — невролог. У його практиці траплялось чимало незвичайних випадків: хтось перестав відчувати своє тіло, хтось зненацька змінив стиль поведінки чи підхід до творчої роботи, один «загубив» спогади, а інший — сприйняття форм, а тому не бачив різниці між дружиною і капелюхом. Хоч усе це виглядає кумедно, та насправді історії пацієнтів доктора Сакса сповнені внутрішніх трагедій і драм: коли життя різко змінюється, це справді лякає. У книзі багато медичної термінології, але якщо ви її не боїтесь, неодмінно беріться за неї. Вона спонукає замислитись над багатьма аспектами життя.

Ірвін Ялом «Ліки від кохання»

Ірвін Ялом запрошує на сеанси психотерапії разом із його пацієнтами, які мають доволі нетипові проблеми — один не може позбутись любовних листів двадцятирічної давності, інший навпаки боїться відкрити листа, хтось божеволіє після втрати дитини, а хтось втрачає розум від коханняАвтор зізнається, що деякі історії знаходили в ньому дуже особистий відгук  настільки, що ця упередженість могла б завадити його роботі. 

«Ліки від кохання» — не лише цікава книжка, але і безумовно корисна. Деякі висновки, отримані з неї, мотивують якщо й не кардинально змінити своє життя, то принаймні переглянути деякі його аспекти.

Тадеуш Доленга-Мостович «Знахар»​

Повернімось до художньої літератури з романом польського письменника Тадеуша Доленги-Мостовича, який декілька разів екранізовували (зокрема й відомий Єжи Гоффман). Це історія про відомого хірурга професора Вільчура, який після сімейної трагедії і важких травм утратив спогади і став волоцюгою. Та набуті за життя знання і природний хист до лікування просто так не зітреш. Тож невдовзі про нього починають говорити як про вправного знахаря Антонія Косібу, якому під силу і хворобу вилікувати, і операцію провести. Та на Косібу-Вільчура чекає не лише новий спалах слави, а й ще одна особиста драма.

Себастьян Фітцек «Терапія»

Психіатр Віктор Ларенц ніяк не може оговтатись після загадкового зникнення його дванадцятирічної доньки. Він покинув доволі успішну практику та усамітнився на острові. Аж незабаром до нього стукає потенційна пацієнтка, яка страждає на шизофренію. Одне з її видінь нагадує Вікторову доньку. Психіатр береться за лікування, сподіваючись, що ці дивні сеанси проллють світло на те, куди зникла дівчинка. Але ця незвичайна терапія відчиняє у його душі двері, у які він волів би не зазирати. Себастьян Фітцек здивує вас сюжетними поворотами і приголомшить фіналом, тож приготуйтесь до крутих віражів.

Алекс Майклідіс «Мовчазна пацієнтка»

Алісія Беренсон була успішною художницею, аж поки одного дня не вбила свого чоловіка. І замовкла на довгі роки. З мовчання і дивного автопортрету не складеш картинку, яка б пояснила мотиви її злочину. Тож поки Алісія перебуває у закритій психіатричній клініці, лікар Тео Фабер намагається підібрати ключ до скрині її мовчання. Та якщо пацієнтка-таки заговорить, не всім захочеться почути правду. Роман Алекса Майклідіса інтригує і тримає в напруженні до кінця у найкращих традиціях жанру.

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

8 thoughts on “Дивні, важкі, божевільні: 10 книжок про лікарів, які змушують переосмислити життя

    Добавить комментарий