Їхні історії вражають: 10 захопливих біографій

Ми часто захоплюємося відомими політичними та мистецькими діячами, спортсменами й винахідниками. Їхні талант та працездатність надихають, а історії успіху мотивують. А дехто з видатних персон навіть готовий ділитися порадами та лайфхаками в автобіографіях. Тож до вашої уваги добірка життєписів, які вас точно вразять.

Вони — дві «ікони» сучасного футболу, які щодня змагаються між собою за першість. Кріштіану Роналду захоплює своєю працелюбністю та наполегливістю, адже за кожним його досягненням стоять години виснажливих тренувань. Але так само він відомий своєю емоційністю та конфліктністю. А от Ліонель Мессі навпаки відзначається скромністю, хоча і є один із найрезультативніших гравців ФК «Барселона» та вважається найкращим гравцем сучасності. І це при тому, що свого часу Мессі боровся з дефіцитом гормону росту та ніколи не вирізнявся фізичними даними. Його волею до перемоги й вмінням довести м’яч до воріт, незалежно від кількості перешкод, захоплюються мільйони вболівальників.

І хоч футбольні фанати часто діляться на два різні табори — шанувальників Мессі та Роналду, все ж обоє спортсменів заслуговують поваги та захвату.

У книгах «Мессі» та «Роналду» спортивний журналіст та футбольний експерт Ґільєм Балаґе розповідає, як саме Роналду розвивав свій талант і став тим, ким є сьогодні, та відхиляє завісу над справжнім життям Ліонеля Мессі.

Історія про те, як дівчинка без освіти й багатих батьків змогла побудувати бізнес вартістю 100 мільйонів доларів ще до 30 років. Софі Аморузо, яку вважали бунтаркою й ледащом, раптово стала творцем найдинамічнішого в Америці ритейлу. Дівчина, якій життя не пропонувало яскравих перспектив, раптом вирішила перетворити на бізнес власну пристрасть до вінтажного одягу. Вона блукала розпродажами в пошуках справжнього раритету, після чого перетворювала його на шедевр і наймала моделей для фото. До речі, на старті свого бізнесу Софі платила моделям бургерами, а фотографувати й виставляти світло вчилася сама.

В автобіографії Аморузо ділиться лайфхаками та неординарним особистим досвідом, розповідає, як досягти шаленого успіху, навіть якщо ти не вмієш грати за правилами бізнес-спільнот. А також пропонує шпаргалки для створення неймовірного образу.

Вона відома як колишня перша леді Сполучених Штатів Америки. Ба більше, вона стала першою афроамериканкою, яка виступила в цій ролі. Та повагу й любов Мішель Обама здобула завдяки своїм позиціям, які завжди відстоювала. Вона стала активною захисницею дівчат та жінок у всьому світі, змогла зробити Білий Дім настільки гостинним, яким він ніколи не був, а ще під пильним оком журналістів виховала двох доньок. Мішель Обама, без перебільшень, стала однією із найзнаковіших жінок нашої епохи.

Тож у цієї жінки точно є чому повчитися. У своїх мемуарах Мішель Обама відверто ділиться власною історією, розповідає про перші роки шлюбу, події, які її сформували, власні перемоги та невдачі, секрети балансування між родиною та роботою. Ця жінка завжди кидала виклик очікуванням і надихає на це своїх читачів.

Законодавиця моди, яка дозволила жінкам зняти нарешті набридливі корсети та одягти штани, дала їм в руки маленькі сумочки на ланцюжках і започаткувала культ маленької чорної сукні та парфуму «Шанель № 5». Коко Шанель не лише змінила стиль своїх сучасниць, але й дала їм можливість дихати на повні груди. Габрієль Шанель чудово знала чого хоче й не боялася експериментів та осуду. Вона була настільки цілеспрямованою, що не побоялася відновити свій модний дім навіть після 14 років перерви. Тоді їй було вже більш як 70 років. Вона змінила моду й стала прикладом та натхненням для багатьох жінок. Її обожнювали й нею захоплювалися.

Анрі Гідель добряче попрацював над своєю книгою, збираючи документи, публікації та інтерв’ю з сучасниками. Та йому вдалося написати не сухий життєпис, а роман про Коко Шанель, ту саму Коко, яка перевернула світ моди.

«Це Далі», «Це Воргол», «Це Ван Гог», «Це Моне» (Видавництво Старого Лева)

Ім’я Сальвадора Далі знають всі, та мало кому відомо, що один із найзнаковіших митців був вередуном та владним генієм-новатором, який ні на кого не зважав. А от Енді Воргол став основоположником поп-арту й першим довів, що мистецтво може приносити гроші, хоча й був водночас неймовірно суперечливою особистістю. Моне часто прокидався вдосвіта, щоб встигнути зловити літній світанок над Сеною, а Ван Гог мав психічні розлади. Ці та інші цікаві факти з біографій та творчості митців якщо не розкажуть вам про них усе, то принаймні зацікавлять і спонукатимуть дізнаватися більше. Однак в цих виданнях ілюстрації не менш важливі, ніж тексти, оскільки формат книг нагадує комікси, засновані на реальних подіях з життя художників.

Так сталося історично, що жінки практично не потрапляли у великий мистецький канон. З поступовим зростанням ролі фемінізму в сучасній культурі відома мистецтвознавиця Бріджит Квінн вирішила заповнити ці прогалини в історії мистецтва. Тож обрала 15 неймовірних художниць і мисткинь з різних країн та епох (від XVII століття і до сьогодення) — від Артемізії Джентілескі до Сьюзен О’Меллі — й поєднала їхні історії під однією обкладинкою видання «Неймовірні…». Книга складається з 15 оповідей, в яких читач  знайде коротку біографію, цікавий факт про ту чи іншу героїню, наголос на особливостях її творчості, фото робіт, а також контекст творчого шляху художниці. Портрети ж самих мисткинь подані у вигляді акварельних замальовок, виконаних Лізою Конгдон.

Ким був Стів Джобс — генієм чи божевільним? Він створив один з перших персональних комп’ютерів, був успішним підприємцем і винахідником, став одним зі співзасновників компанії Apple, а у 2007 році за версією журналу «Fortune» був названий найвпливовішим підприємцем. Його досягнення вражали, але водночас в кар’єрі Стіва було й чимало програшів та падінь. Адже 1985 року Стів Джобс був звільнений з власної ж компанії за рішенням ради директорів Apple Computer. Та це звільнення пішло йому на користь, адже, як він сам згодом розповідав, воно допомогло йому в майбутньому стати більш розсудливим і зрілим підприємцем.

Про те, як відомому винахіднику вдавалося балансувати між перемогами й поразками, розповідає книга «Стів Джобс: людина, яка мислила по-іншому».

Приголомшливий успіх та неймовірний біль — саме такою є історія Тіни Тернер. Про своє життя від найпохмуріших до найщасливіших днів американська співачка та акторка, королева рок-н-ролу розповідає сама на сторінках мемуарів. У книзі багато уваги приділено другому чоловікові Тіни Тернер — Ервіну Баху. Цікаво, що заміж за нього співачка вийшла у віці 73 років, і саме Ервін врятував їй життя, ставши донором нирки. Загалом в житті Тернер було багато похмурих сторінок. Вона пережила інсульт, смерть першого сина, онкологію і врешті пересадку нирки. Це історія сильної жінки, яка з дитинства любила ризик, не зламалася від ударів долі й готова відверто розповісти про своє життя.

У дитячому віці Енцо Феррарі мріяв стати оперним співаком. Але його батько помер, коли хлопцю було лише 18 років — тож Енцо мав стати главою сім’ї. Після закінчення Першої світової війни Феррарі влаштовується у невелику компанію випробувачем автомобілів і саме тоді закохався у швидкість й почав займатися перегонами. У компанії «Альфа-Ромео» він пройшов шлях від водія до директора спортивного підрозділу. А паралельно організовував автоперегони та виготовляв власні автомобілі маленькими партіями, виключно методом ручного складання. Цікаво, що Феррарі обожнював швидкість, але страшенно боявся висоти й ніколи не користувався ліфтами. Видання «Мої страхітливі радощі. Історія мого життя» — це мемуари видатного автогонщика та конструктора доповнені історичними фотографіями.

Інґа Арвад — це жінка, якій вдавалося все, за що вона бралася. Невдачі спіткали її лише в коханні. Вона була журналісткою, яка прославилася вмінням добиватися будь-якого інтерв’ю і навіть особисто розмовляла з Гітлером. Вона без особливих зусиль здобула титул «Міс Данія» і спробувала себе в ролі кіноактриси. Неймовірна білявка з легкістю закохувала в себе чоловіків, але не могла жити в золотій клітці. Та все ж відомою Інґа стала завдяки роману з Джоном Ф. Кеннеді. Це саме Інґа першою повірила в його здібності й підтримувала у всіх починаннях. І саме її віра й підтримка допомогли Джеку зробити перші кроки в політичній кар’єрі, яка згодом і зруйнувала їхні стосунки. Тож, читаючи біографію Арвад, можна дізнатися багато цікавого й про шлях Джека Кеннеді та його родину.

Попри розмір видання, майже 500 сторінок, читається вона легко й захопливо. Вся книга розділена на 72 невеликі розділи й доповнена фотоілюстраціями. У автора легкий стиль — тож складається враження, що читаєш колонку, а не біографію — в позитивному значенні.

Катерина Савенко
Люблю читати. Особливо осінніми вечорами, загорнувшись у теплу та м’яку ковдру. Перевагу надаю художнім романам на основі реальних подій. Хоча, не проти й динамічного детективу чи професійної нон-фікшн літератури, адже вчитися ніколи не пізно. А ще обожнюю спілкуватися з творчими людьми, готувати і танцювати.

225 thoughts on “Їхні історії вражають: 10 захопливих біографій

    Добавить комментарий