Жадан&co: 5 зимових історій у віршах та піснях

Напередодні першого вікенда зими ми вирішили пригадати ті поетичні тексти, які а) найяскравіше описують пору року, б) покладені на музику, в) варто послухати/перечитати холодного зимового дня, спостерігаючи за снігопадом у вікні. Чи серед перерахованих є така пісня, яка могла би стати саунд-треком зими – кожен для себе відповість самостійно. Попередження: у добірці немає радісних різдвяних текстів, таких, де є мотиви щедрівок чи відголоски колядок. Ці будуть трішки пізніше).

Що вітчизняні автори припасовують певному періоду життя, годинам чи часу доби, порі року? Чому тексти про зиму холодні та жорстокі, навіть попри додатковий відеоряд та настрій, який задає мелодія? Чи є світло серед хурделиці? Чи трапляється добрий сніговик із морквиною замість носу в сірій буденності


ТУГА: Сергій Жадан та Kozak System


Композиція «Сніг» – результат співпраці письменника Сергія Жадана та фолк-рок гурту Kozak System. Попереднього разу дует митців породив літній хіт «Коли вона»  із динамічним кліпом та мелодією, що легко запам’ятовується і припадає до душі. Пісня «Сніг» насправді сумна, адже у ній ліричний герой намагається зрозуміти свою кохану: йдеться про прощання закоханих, їхні стосунки між містами, про зиму, яка є тлом для з’ясовування глибинних причин усіх труднощів. «Але на всьому буде лежати сніг. І скільки б я не говорив “прощай”, Вертатись до тебе – все, що я справді міг, Щоб залишатися довше ніж зазвичай».

У творчості письменника зима – особлива пора, адже сніг залітає всюди й відкриває перед ліричними героями світ. Жінки-героїні «зимових» тексів Сергія Жадана традиційно, власне як і решта героїнь, виконують певний порядок дій – вони перебирають речі, пригадують, впорядковують свій простір, зауважують дрібниці [десь тут вони знаходять відмички-запальнички], одна фотографує дерева січня, а коли спить інша сніг пролітає над містом і «входить до міста так, як під шкіру входить любов».

Читати: Сергій Жадан, збірка “Життя Марії”


СМУТОК: Ліна Костенко, Оксана Забужко та “Тельнюк: Сестри”


Гурт “Тельнюк: Сестри” поклав на музику відразу два тематичних жіночих тексти, героїні яких однаково сумні й зажурені на тлі зими. Так, у вірші «Жінка з цитринами» самотня героїня Оксани Забужко миє цитрини на кухні, а у неї за спиною закипає чайник: «Западали шибки у мовчання і морок. Ну кого під цю пору Замислений сніг перестріне?» Тож між цитринами і чайником героїні не залишається більше нічого, окрім смутку, спогадів та усвідомлення того, що її телефон не подасть сигналу, бо ніхто її не набере і самотність не розстане, як сніг.

У героїні вірша Ліни Василівни «Хуртовини» привід сумувати не менш серйозний. Вона прощається із чоловіком, якого розлюбила: «Циферблат годинника на розі/ хуртовини снігом замели…/ Нам з тобою, видно, по дорозі,/ бо ішли й нікуди не прийшли». Розставання для неї – це досі незагоєна рана, хоча саме після такої складної зими у неї у житті з’явився новий чоловік.

Читати: збірку “Оксана Забужко. Вірші”, Ліна Костенко “Триста поезій”


ПРИЙНЯТТЯ: Грицько Чубай і «Плач Єремії»


У другому альбомі легендарного гурту Плач Єремії «Двері, котрі насправді є» (1993) є пісня на слова поета Грицька Чубая «Сніг». Це єдина із представлених композицій, де на першому місці не людина, не травма чи радість на тлі зими, не сніг, як природне явище та водночас привід для розмови, а власне стихія та її правила гри.

Для ліричного героя зима – пора, якої він чекав, яка має свої правила і закономірності: «І бачу: дарма готувавсь я ще з літа/ приручати сніги у години відлиг/і на них випадкові слова садовити».

Читати: Грицько Чубай “П’ятикнижжя”


ВОГНИК АБО ЗРАДА: Андрій Кузьменко та «Скрябін»


Найбільш радісною та доброю є пісня із альбому «Гламур» виконана під час новорічного вогника – «Півроку зима». Мелодія та манера виконання підштовхує нас до думки про безтурботний світ, де півроку зима і сніг. Однак текст пісні передчуває пору, коли зупиниться час і застигне життя, адже зима, за визначенням автора – зла: «Скоро стане холодно, я вогонь запалю. Світ замерзне за вікном на півроку майже».

Із гострим соціальним контекстом пісень про людину та її пошуки, суцільну зраду і неприйняття дійсності блок решти «зимових» треків: «Шукав свій дім», «Сліди», «Тепла зима».

Читати: Кузьма Скрябін “Поезія” 


КАРНАВАЛ: Олег Лишега, Віктор Морозов та «Мертвий Півень»


Найбільш радісний у нашій добірці – карнавальний, динамічний і навіть дещо психоделічний анімакліп «Мертвого Півня» та Віктора
Морозова на вірш Олег Лишега «Наша зима».

У яскравому відео, як у вірші є ключові образи: зима, дрова, пила. Насправді, вірш Лишеги не про свято, а про те, як «співає» старенька пила і дерева падають одне за одним, адже зима – це ще й потреба тепла «Це наша зима, наші дрова, Наші дерева, наша зима».

Читати: Олег Лишега “Зима у Тисмениці”


Настасія Євдокимова

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

1 550 thoughts on “Жадан&co: 5 зимових історій у віршах та піснях

    Залишити відповідь