Заокеанська література: 10 книг американських письменників

Література США відома у всьому світі. Вона має свій почерк, попри різні стилі авторів, а також власні характерні ознаки. Добірка американських письменників – невдячна річ. Завжди хтось згадає того, кого не внесено до списку. Однак проігнорувати літературу однієї з найбільших країн світу теж не можна. Тож, далі – 10 книг від американських письменників.

Класика американської дитячої літератури. Знаменита на увесь світ повість про непосидючого хлопця, який спочатку знаходить товариша, а потім – купу проблем. Однак головний герой ні в якому разі не відштовхує від себе. Том Сойєр – щирий і добрий хлопець, за пригодами якого завжди цікаво спостерігати. А його світ сповнений вражень, бешкетництва, гумору та навіть небезпеки.

Події розгортаються в неіснуючому містечку Ґрін Таун 1928 року. Там живуть четверо хлопців і дідусь, який робить неповторне кульбабове вино. Це не просто напій. Вино є своєрідною капсулою часу, символом дитинства, в яке зможе повернутися кожен дорослий читач. У цій книзі зупиняється час. Її основа – спогади про безтурботне дитинство, таке бажане зараз для багатьох дорослих людей.

Люди знали, що одного разу настане Виправний день. І він настав. Влада, котра хотіла знищити народ, повалена. Політиків та професорів зі Списку більше немає. Прийшла нова влада, яка боролася проти старого режиму. Оновлене керівництво знецінило владу грошей і буквально перевернуло Всесвіт. Та навіть після довгих років боротьби порядок не стає ідеальним. Завжди знайдуться ті, кого нові правила не влаштують, і ті, кому знову захочеться змін.

Надворі – ХХ сторіччя. Люди вже мають радіо, кораблі, газети, різні засоби інформації та зв’язку. Однак більшість із них боїться або не хоче мати власну думку. Багато хто просто не помічає прогресу та можливостей, що відкриваються перед ними. Архітектор Говард Рорк до цієї когорти людей не належить. Чоловік чудово виконує свою роботу, але його звідусіль виганяють через прогресивні погляди. Рорка називають егоїстом, та це, може, не так уже й погано.

Жінкам для того, щоб відпочити, потрібно зануритися в липкий білий кокон. Після цього вони поринають у спокійний, гармонійний світ. Так сплять майже всі жінки, окрім Євки Блек. Вона має імунітет до так званої «сонної хвороби». Та це не добре. Люди починають ділитися на різні угрупування, щоб розкрити таємницю Євки. Одні вважають її монстром та хочуть убити, а інші – врятувати. Всього лише одна жінка на весь чоловічий світ може стати причиною серйозних конфліктів та непоправних помилок.

Основа роману – декілька днів із життя підривника Роберта Джордана. Американець приїхав із США до Іспанії на «чужу війну». Однак головний герой не міг стояти осторонь того, що відбувається в країні, де йде кровопролитна громадянська війна. Автор знав, як правильно написати цей роман, оскільки сам потрапив у воєнну Іспанію 1937 року. Письменник того часу освітлював події з півдня Європи для американської преси. Гемінґвей знав, як виглядає війна зсередини.

Напівавтобіографічний роман, у центрі якого – 13-річний Джоел. Після втрати матері хлопцеві довелося переїхати до батька, якого він раніше ніколи не бачив. Там, у старому маєтку, він познайомився з мачухою та її двоюрідним братом, а також із сестрами Айдабель і Флорабель. Нові знайомства та старі стіни допоможуть Джоелеві краще пізнати себе і світ у перехідному періоді між дитинством та юністю. 

Події розгортаються в період від Громадянської війни в США до кінця 1920-х років. У центрі сюжету – провінція, розташована на півдні країни. Там, як і у всій Америці, рабства уже немає. Тим не менше расове питання залишається «гострим», проблемним і навіть болючим для багатьох людей. Читачам слід підготуватися до складного за формою, змістом та тематикою роману від лауреата Нобелівської премії.

Команда спеціалістів зібралася в наукову експедицію, ціль якої – вивчення таємничого виду чужинців-мандрівників. Єдиний доступний для такої подорожі транспортний засіб – космічний корабель «Ночеліт». Це не зовсім звичайне судно. «Ночеліт» повністю автоматизований, а його капітан не показується членам екіпажу ні за яких обставин. Командир корабля не з’являється навіть після того, як його пасажири починають гинути один за одним…До цієї книги увійшли ще п’ять оповідань і повістей.

Наостанок – збірка оповідань від одного із найсуперечливіших письменників США. Твори, що увійшли до цієї книги, написані в 30-х роках і раніше. Тогочасні видавництва й журнали не приймали оповідання Фіцджеральда через провокаційні та відверті теми. Письменник переписувати твори відмовився. Оповідання все таки вийшли друком, хай навіть і через 80 років. Це історії, витримані авторською манерою та переповнені духом Втраченого покоління. 

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

12 thoughts on “Заокеанська література: 10 книг американських письменників

    Залишити відповідь