Якби у мене був мільйон. Біографія Ілона Маска

Якщо Кремнієва долина і потребувала героя після Стіва Джобса, то вона знайшла його у особі Ілона Маска. Народжений у Південній Африці, цей підприємець, винахідник та інженер створив компанії, які змінюють звичну картину світу. Сьогодні Маск створює електронні автомобілі, досліджує космос та сонячну енергію. І йому лише 45 років.


Його випадковий біограф Ешлі Венс — автор статей про технології для видання «Bloomberg Businessweek». Він переконав Маска дати інтерв’ю лише після того, як опитав близько 200 людей про діяльність цього підприємця.

У результаті маємо книгу, яка одна з небагатьох проливає світло на різностороннє життя Ілона. При цьому Венс інколи подає текст, як диктор у випуску новин, а часом взагалі не приховує свого захоплення Маском.

Між іншим, український видавець книги — Оксана Форостина — розповідала, що заснувала видавництво саме для того, щоб українці побачили Ілона Маска. Та на цьому вона не зупинилася: у «ТАУ» вийшли ще й «Оригінали» Адама Гранта.

Отож, Ілон Маск народився у 1971 році і виріс у Преторії — це Південна Африка. Батько — інженер, мати — модель та дієтолог. У книзі Венс натякає на те, що батько Маска брутально поводився з дітьми, і що Ілон впродовж всього життя намагається позбавитися від привидів дитинства. Та жоден свідок і сам Маск не говорять нічого про ті події.

Хлопець переїхав з ПАР, відвідував коледж у Канаді, закінчив Пенсільванський університет, переїхав на Західне Узбережжя. Його перший стартап — компанія, яка укладала мапи та каталог підприємств під час «перших кроків» інтернету. Він один з небагатьох, хто «вижив» у період краху «доткомів». Потім поле інтересів розширилося до онлайн-банкінгу; таким чином Маск взяв участь у створенні «PayPal» і змінив розуміння людства про електронні гроші. Компанію потім продали «eBay», з чого Ілон отримав близько 250 млн доларів. Достатньо, щоб здійснити свою мрію про позаземний простір і зелені технології.

Читати: рецензію на книжку Brainy is the new sexy

Коли Маск почав освоювати космос, то вивчив про нього усе, що міг, прочитав купу книг, навіть посібники з Радянського Союзу. У нього трапилося багато невдач і майже банкрутств, поки «SpaceX» стала такою, як є сьогодні.

У 2015 році зірка Ілона Маска засяяла з яскравістю, достойною Генрі Форда, Ендрю Карнеґі та Джона Рокфеллера. Попри пиху, він приємно дивує, вражає стилем і дотепністю. Книга «Ілон Маск. Tesla, Spacex і шлях у фантастичне майбутнє» — не пересічна біографія цього чоловіка, і точно не остання. Проте на сьогодні це, мабуть, найповніше зібрання інформації про нього у друкованому вигляді. І це перша книга, у створенні якої взяв участь сам Маск. Хоча, як каже автор Ешлі Венс, на автора не чинили жодного тиску.

Венс розповідає історії про «SpaceX» і «Tesla», глибоко аналізуючи їхній успіх. Він описує технологічні деталі у довгих виносках. Тим не менш, сам Маск все такий же далекий і малознайомий. Хоча Венс брав у нього інтерв’ю впродовж кількох десятків годин, Ілон залишається незрозумілим перфекціоністом, схильним до конфронтації та гніву. Здається, Ешлі Венс не стільки пояснив його, скільки зробив ще більш схожим на фантастичного персонажа.

Проте переважно автор притлумлює ентузіазм і подає об’єктивний портрет Ілона. Ми читаємо точки зору і прибічників, і недоброзичливців підприємця, і навіть людей, яких він образив. Крізь хащі думок Ешлі Венс проводить нас до сьогодення і дає поміркувати про внесок Маска у розвиток зеленої енергії і космічних польотів. Ми знайомимося з натовпом блискучих людей, які пліч-о-пліч працюють чи працювали з ним заради кращого майбутнього.

Важливо, що Ешлі Венс розповідає історію Маска простими словами. Тому, хто не розбирається у сфері технологій, легко читати книгу. Хоча, безумовно, відчуваєш, що це історія розумного, непересічного чоловіка.

Що захоплює, то це дивовижна здатність людини досягати великих цілей, яку доводить Ілон Маск. Не багатьом пощастило (чи пощастило?) знати його особисто. Та попри це, після книги Ешлі Венса ви наблизитеся до думки: саме такі люди, як Ілон Маск, змінюють світ на краще. І чудово, що це роблять саме вони.


Схожі книги: Генрі Форд «Моє життя та робота», Енді Вейр «Марсіянин», Пітер Тіль «Від нуля до одиниці».

Катерина Кролевська

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

35 thoughts on “Якби у мене був мільйон. Біографія Ілона Маска

    Залишити відповідь