Як за рік позбавитися від депресії і знайти щастя в особистому житті

Потрапити за тиждень у три країни — це реально? Так, якщо прочитати книгу Елізабет Гілберт.

Взятися за цю книгу змусила її світова слава. Далеко не кожен роман майже 4 роки міг знаходитися у списку бестселерів «The New York Times», а акторка Джулія Робертс — погодитися на головну роль. Крім того, сама авторка є доволі відомою у медійній сфері людиною — чого варті хоча б її надихаючі виступи на TED.

%d1%8d%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%b5%d1%82-%d0%b3%d0%b8%d0%bb%d0%b1%d0%b5%d1%80%d1%82
Фото: emergingwomen.com

Американка Елізабет Гілберт спочатку стала відома як позаштатний автор національних видань. Проте світову славу їй принесла книга «Їж, молись, люби», яка вийшла у 2006 році.


Українською ж видання з’явилося минулого року у «Видавництві Старого Лева». Повна назва книги звучить як «Їсти, молитися, кохати. Історія жінки, яка рік мандрувала Італією, Індією та Індонезією, шукаючи все на світі» . Підзаголовок видання і пояснює сюжет роману.

Книгу можна назвати мемуарами, адже Елізабет розповідає читачами про однин рік, коли вона вирішила розібратися зі своїм життям. Гілберт вирішила розлучитися з чоловіком, у неї були проблеми з коханцем, тому в якості ліків і інструменту для пошуку себе вона обрала подорож. Але не одну мандрівку, а відразу три за рік — по 4 місяці на кожну локацію.


Першим пунктом для неї стала Італія, мову якою письменниця обожнювала і дуже хотіла вивчити. Тут вона записується до мовної школи, насолоджується пастою та знаходить молодих друзів-італійців.

Далі шлях Гілберт пролягав до індійського ашраму, де вона разом з такими ж як сам заблуклими душами вчилася медитувати під керівництвом своєї гуру. Останні з 4 місяці подорожі Елізабет проводить на Балі, де знайомиться з традиціями місцевих і товаришує з цілителями і туристами.
Але насправді дуже важко в кількох реченнях передати настрій книги. У розповідях письменниці постійно відчувається іронія над собою, розуміння власної недосконалості, проблем. Хоч це і мемуари, Гілберт не робить спроби здаватися читачам ідеальною — вона часто помиляється, товстішає від італійської кухні, не може приручити свій мозок під час медитацій. Ми бачимо перед собою жінку зі своїми сумнівами — не ідеального автора бестселерів, а людину з невлаштованим особистим життям, постійними переживаннями і проблемами.


Мабуть, частково у цьому і є секрет успіху книги — у щирості її авторки. Вона страждає, проходить через депресію, але не здається. Зрештою, боротьба Елізабет за своє щастя приводить до нагороди.

«Їсти, молитися, кохати» — це своєрідний маніфест невпевненої жінки, яка готова взяти себе в руки і рухатися вперед. Тут постійно натрапляєш на жарти і стьоб, на відсутність страху сміятися над собою — а на це здатні тільки дійсно сильні люди.


Книга дозволяє швидко помандрувати і три різні куточки нашої планети і подивитися на них очима письменниці. Цікаво б було дізнатися, як зараз справи у її героїв, чи все у них гаразд?

Для кого: людей у депресії, тим, хто шукає якийсь поштовх до початку чогось нового та трудоголіків, яким найближчим часом не світять далекі мандрівки.

Схожі книги: «Кулінарна книга моєї прабабусі» Елізабет Гілберт та Маргарет Ярдлі Поттер, «Природа всіх речей» Елізабет Гілберт.

Роман Повзик

Купити книжку в Yakaboo.ua

Роман Повзик
Запійний читач. Закінчив технічний університет, але замість дисертації з геомеханіки зайнявся медіакомунікаціями і консалтингом. Учасник незалежного мистецького об’єднання «Magnum Opus», яке організовує у Полтаві літературні заходи, зокрема презентації письменників (Іздрика, Кідрука, Жадана тощо). Намагається щодня писати по 1000 слів.
http://facebook.com/povzyk.roman

58 thoughts on “Як за рік позбавитися від депресії і знайти щастя в особистому житті

    Залишити відповідь