Як перестати жити на автопілоті? Прокидаємось та #ЧитаємоРазом: “Wake Up!” Кріса Бареза-Брауна

Фото: Видавництво Старого Лева

#МотиваціяВкнижках набирає оберти! Ми вже дізналися, чи насправді такі безталанні й тепер перестаємо жити на автопілоті разом із порадами Кріса Бареза-Брауна ?

Нагадуєм, що #МотиваціяВкнижках – тема в рамках рубрики #ЧитаємоРазом, що триватиме до 28.02 включно. До того часу наші оповідачки будуть читати мотиваційний нон-фікшн, а в останній день зими ми дізнаємось імена трьох призерів флешмобу. Як приєднатися? Усе просто! Правила участі читайте в нашому instagram. Приз – будь-яка книжка з розділу Мотивація.


Читати: Чи я насправді такий безталанний? Шукаємо відповіді та #ЧитаємоРазом: «Велика магія» Елізабет Ґілберт


Оглядачки

читаєморазом_15_02

Оля @helga_reads: цікавлюсь нон-фікшн літературою вже давно. Спочатку читала лише різні мотиваційні книги та психологію для початківців. Після народження першої доньки вельми логічно, що зацікавилася книжками для батьків (виховання й тому подібне), зараз же мені цікаво абсолютно все! Маю надію вас також зацікавити гідними книгами ?

Оксана @wanderlust_reading: вважаю, що на кожну нон-фікшн книгу знайдеться свій читач. Комусь припаде до серця бізнес, комусь – психологія, а комусь оповідь про хюґе. Сама ж знаходжу за кожним напрямом нон-фікшну щось цікаве (хіба що, крім економіки ?).

Поліна @belle_library: впевнена, що нон-фікшн треба читати постійно, адже процес освіти в наш час зупиняти неприйнятно. Проте до подібної літератури ставлюся з великою обережністю, адже не завжди вона може містити корисний матеріал, тому моя оцінка завжди дуже критична.


 Прокинься й пізнай себе


Оля: цікаве видання, таке собі 2-в-1: блокнот із вельми оригінальними завданнями та мотиваційна книжка Кріса Бареза-Брауна «Wake up, або як перестати жити на автопілоті». Спочатку ви зможете прочитати аж 20 сторінок теорії й пояснень що ж це таке ви тримаєте в руках, а потім приступити безпосередньо до завдань. Не дарма їх у книжці 52, бо кожне розраховано на один тиждень. Але ви вільні виконувати ці дотепні поради в тому порядку, який буде вам найзручнішим. До того ж, не актуальні для вас завдання взагалі можна пропустити. Таке право надає читачам сам автор. Проте, від себе хочу додати, що все ж треба читати одне завдання й одразу виконувати його, бо іскра мотивації згасає дуже швидко. Чи може це лише в мене так?

Що ж до мого суб’єктивного сприйняття – таке видання дуже приємно мати у своїй бібліотеці, Видавництво Старого Лева вміє радувати своїх прихильників! Надзвичайно яскраві сторінки – це справжня насолода для очей, особливо, коли на вулиці така сірість, як ото в нас в Україні взимку зазвичай. От тільки біда в завданнях, не можу сказати, що переважна кількість із них виявилася влучною саме для мене. Так, цікаве теж було, але й банальності типу «викиньте телевізор» там трапляються.

Зробила для себе висновок, що обов’язково буду повертатися до деяких пунктів. Наприклад, відмова від цукру (навіть у складі різних покупних продуктів) на тиждень – для мене справжній виклик. Саме тому дуже цікаво випробувати себе, що і вам бажаю зробити ?

Інколи дуже важливо виходити із зони комфорту й у такий спосіб прокидатися від ярма автопілоту.


П’ятдесят два завдання, аби прокинутися


Оксана: дивна річ – у цій книзі є все, що я ціню останнім часом: короткі розділи, доступний та легкий текст; шикарне оформлення… Тим не менш, розуміючи всі плюси подачі матеріалу, не можу сказати, що я зацікавилася рекомендаціями автора. Чому?

Частина завдань здалася мені орієнтованими не наш менталітет та буденність, а, швидше, на тих, хто може собі дозволити тиждень пустити на самопізнання, тому що про це говорить одне (одне з!) завдань. Частина – недописаними, як, наприклад, завдання про відмову від цукру та кави (чому б не додати, що цукор можна замінити фруктозою, а каву – цикорієм?). Ну, а завдання Одягайтесь у те саме чотири дні поспіль просто змусило мене посміятись ?

Насправді, все не так погано, як може вам здатись із моїх слів. Так, де в чому книга орієнтована на західного читача – проте, завдання кожен може адаптувати під себе, було б бажання. Розділи короткі, тому й немає, де розписувати, чим і як замінювати продукти харчування, до яких ми звикли. Можливо, комусь це подарує мотивацію дослідити питання харчових замінників.

На жаль, розуміння цього не додає в моїх очах балів книзі. Якби я прочитала її років чотири-п’ять тому, можливо, була б у захваті – то був мій період йоги (зовсім трошки ?), мантр та ведичної культури. Чимось за своєю філософією “Wake Up” нагадала мені ті часи – але писати пісні та співати мантри, щоб відчути себе тут і зараз, я більше не буду. Просто тому, що й так звертаю увагу на дрібниці, з яких твориться сьогодення та вмію помічати прекрасні кольори неба (власне, це одна з речей, якими я захоплююсь невпинно).

P.S. Проте Щоденник вдячності – то чудова річ, точно вам кажу! У мене він є, рекомендую завести і вам – допоможе знайти позитив навіть у наймерзеннішому дні ?


 Чекали на поштовх? Ось він!


Поліна: мені випало цікаве завдання – розповісти про загальне враження. Саме щодо книги «Wake Up, або як перестати жити на автопілоті» Кріса Бареза-Брауна неможливо сказати щось однозначне, бо враження від таких книг приходить тільки після виконання принаймні частки завдань. Проте, я розповім про мої перші думки з цього приводу. Як уже казали дівчата – видання чудове! Воно ідеально підходить для подарунку, але і в домашній бібліотеці не завадить. Яскраві кольори спонукають до співпраці з книгою (напевно, саме тому книга така барвиста). А ось що стосується завдань, то тут треба бути обережними. На мою суб’єктивну думку, жодна книжка не зможе подарувати вам нове якісніше життя. Куди б ви не пішли і яку б книгу не обрали для читання, ви завжди берете себе із собою. Так, я банальна для когось, але хочу запевнити, що книга не буде для вас працювати поки ви не підніметеся з дивану.

Я б рекомендувала виконувати завдання із “Wake Up” не підряд. Починати треба з тих, що здаються найпростішими саме для вас. Для мене, наприклад, найпростішим завданням був паперовий літачок. Саме з нього розпочався мій період переосмислення себе та свого навколишнього середовища.

Деякі з завдань я ніколи не буду виконувати, а деякі – це цікавий виклик. Ось «4 дні в одному одязі» для мене ніби тортури, саме тому я обов’язково виконаю це завдання. Може воно полишить після себе лише страждання мого внутрішнього шопоголіка, та може саме після цього мені відкриється новий погляд на світ? А ще завдання з цієї книги можна використовувати як ідеї для цікавих вихідних у колі сім’ї або друзів.

На завершення хочу сказати, що якщо ви дуже хочете змінити своє життя та все зволікаєте, саме книга Кріса Бареза-Брауна «Wake Up, або як перестати жити на автопілоті» виявиться тим самим необхідним поштовхом! Ніхто не може пообіцяти, що те життя буде краще, але допоки є шанс спробувати – треба діяти.


Кому варто прочитати


Оля: любителям незвичайних блокнотів із завданнями й тим, хто потребує нових вражень.

Оксана: шукачам себе, любителям засад йоги, езотерики (хоча її самої тут немає!) та тим, хто відчуває, що втрачає себе за сірою буденністю на автопілоті.

Поліна: тим, хто бажає отримати поштовх для покращення якості життя та отримання нових почуттів.


Кому не варто читати


Оля: людям, які не збираються виконувати завдання.

Оксана: скептикам; тим, хто не вірить у дієвість подібного роду мотивації.

Поліна: тим, хто чекає від книжки роз’яснень на кшталт «як правильно жити й бути щасливим».


Схожі книжки


Оля: «1 страница в день» Адам Куртц.

Оксана: «Тиша в епоху галасу» Ерлінг Кагге.

Поліна: «Знищ цей щоденник» Кері Сміт.


Читати: Як перестати жити на автопілоті? Wake Up! Прокидаємось!

Читати: 7 книг для творчої самореалізації

Читать: Як жити добре по-шведському? Лаґом. Секрети щасливого життя


Придбати книжку в Yakaboo

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

9 thoughts on “Як перестати жити на автопілоті? Прокидаємось та #ЧитаємоРазом: “Wake Up!” Кріса Бареза-Брауна

    Залишити відповідь