Як дотягнути до кінця зими — 7 книжкових порад від кота Інжира

«Книжечки — це вітамінки для розуму. Тільки вони допоможуть дожити до кінця зими», — запевняє кіт Інжир. Найкнижковіший кіт України підготував для читачів Yakaboo 7 пухнастих порад, які допоможуть дочекатися весни в хорошому гуморі та з правильними книжками.


1. Обирайте книжки по погоді. У лютому уникайте сумних романів, вони — для жовтня. Зараз і без них бракує сонячного світла та вітамінів. Пам’ятайте, хай наскільки це здається нереальним, але весна таки колись настане. А весна — це початок чогось нового. Тому найкраще зараз зосередитися на книжках про винахідників, стартапи, успіх та наукові досягнення.

26_01_1

І хай ви не винайдете електровелосипед і не запустите мишей на Марс, але з’явиться нарешті сила помити посуд. Надихають також книжки про творчість, але з ними треба обережно, бо я наприклад, вже розмалював пташечками всі стіни у квартирі та виношую підступні плани щодо оздоблення ліфту. І як кіт, у якого березень цілодобово, кажу, найкраще читати напередодні весни — про любов. Утім, всі хороші книжки насправді про любов.


2. Що робити, коли багато роботи і мало сил? По-перше, читайте вірші, з віршами — легше. По-друге, оберіть улюблені рядки та каліграфічно напишіть їх на звороті листівки з котом Інжиром і подаруйте своїй киці чи котику. Якщо Та сама киця чи кіт досі не зустріли вас у цьому житті, надішліть листівку просто друзям. Головне, щоб там були гарні вірші, написані від руки. Тільки класична пошта, е-мейл чи месенджер не підійде. Бо клавіатура — це стрес, а каліграфія — медитація.


3. Правильно підготуйтеся до весни. Звільніть місце на своїх полицях для книжкових першоцвітів. Відпустіть книжечки на волю, вони знудилися у вашій шафі. Влаштуйте вдома вечірку — книжковий аукціон. Розпродайте гостям, а виручені кошти перекажіть волонтерам. Занесіть прочитані до бібліотеки чи улюбленої книгарні-кав’ярні. Або віддайте саме тим друзям, яким саме ця книжка змінить життя. Бо книжки завжди відбуваються в нашому житті вчасно.


4. Будьте в тренді. Книжка — це наймодніший аксесуар у цьому сезоні. Тому що бути розумним — це завжди сексі. У кожної стильної панянки в сумочці сьогодні мусить бути книжка. Чоловіків це стосується не менше, бо скільки вже розвелося блогів типу Hot Dudes Reading. Чоловік, який читає в метро книжку (от про бізнес чи якусь естетську прозу) — набагато привабливіший за того, що втупився в стрілялки на мобілці.

31_12

Підбирайте одяг, зважаючи на палітурку книжки, яку ви сьогодні читаєте. Помада, шалик чи намисто в тон палітурки, або сорочка, що контрастує з обкладинкою — можуть стати влучними ідеями для вашого образу. У цьому книжковому сезоні модними залишаються переклади світових художніх бестселерів, бізнес-література, історія та нон-фікшн. Круто читати про науку — від фізиків, антропологів чи нейробіологів. Книжечки українською не втрачають своєї актуальності.


5. Кінець зими — найкращий час на карнавали. Тому перечитайте улюблені смішні книжки. Дуже раджу чеських авторів — у них неповторний гумор. Під час Масляної не забувайте, що млинці смачніші за бліни, і взагалі, що правильно не «блін», а «трясця». Читайте книжечки із соковитою мовою — і ви не помітите, як самі почнете говорити смачно і колоритно.


6. Напої підбирайте до жанру книжки, яку читаєте. Кава пасує до всього. Але довгі романи краще попивати разом з лате, а динамічна коротка проза смакує до запашних рістрето чи еспресо. Чай з калиновим або малиновим варенням — до науково-популярної літератури в ліжку. Какао з зефіринками — до художньої прози. Червоне сухе вино добре відтінить вишукані вірші, а вітамінний вихор смузі підійде до улюблених книжкових блогів. Коли ж очікування весни все одно не дає вам спокою, купіть березового соку і смакуйте разом із якимось ліричним романом про Львів чи Станиславів.


7. Якщо попри всі ваші старання, зима все ніяк не закінчується, опануйте ситуацію і переверніть все догори дриґом. Завжди так роблю. Насолоджуйтеся кожною хвилинкою зими. Адже коли ще у вас буде така нагода стільки читати? Надворі болото і мряка? Це не проблема, а можливість. Бо саме час подужати апетитну товстеньку книжечку, яка зачекалася на вашій полиці. Про діаманти, наприклад.

інжир

Якщо на весну не чекати, вона на зло прийде раніше. І бомбардуватиме вас сонячними зайчиками та заграватиме спокусливими першими зеленими листочками: “Ану кидай книжку і вилазь з барлоги”. Не ведіться так швидко. А якщо ведетеся, то беріть з собою книжку. Весна панянка примхлива — ще розреветься на вас дощем. А ви тоді в кав’ярню раз — і дивитеся за першими бруньками поверх улюбленої книжки крізь вікно. І запиваєте какао, з банановим сиропом і маршмеллоу. Ой, який гарний кадр для інстаграму. А знаєте, цієї весни з вами трапляться не тільки безліч лайків, смайликів та серденьок, а й кілька книжечок, у які ви закохаєтесь. Залишилося трішки зачекати. І найкращий спосіб чекання — читання.

Читати: Олена Павлова для #ПроЧитання: “Моя бібліотека нагадує готель для книжок”


Текст записала Олена Павлова, особистий секретар кота Інжира

Олена Павлова
Журналістка, редакторка, художниця, авторка кота Інжира – найкнижковішого комікс-котика України. Засновниця і координаторка конкурсу «Новела по-українськи» від журналу «Країна», де 6 років вела відділ «Культури». Захоплюється книжковою графікою, шрифтами, антропологією та урбаністикою, веде фотопроект «Шкіра міст» про стіни, які мають душі. Мріє про нові лоукости над мирним українським небом.
https://www.facebook.com/olena.pavlova

44 thoughts on “Як дотягнути до кінця зими — 7 книжкових порад від кота Інжира

    Залишити відповідь