Як бути неідеальною жінкою

З-поміж всіх книг успішних людей, книга Шерил Сендберґ «Включайся! Жінки, робота і воля вести за собою» особливо вирізняється. Вона не розповідає як бути успішним, як боротися зі шкідливими звичками й опановувати комунікативні навички. Шерил написала про питання, яке бояться піднімати в суспільстві, бо воно завжди викликає шквал критики й дискусій – як жінці стати професіоналом і не боятися відчувати себе жінкою. Питання ґендеру, прав жінок і феміністичний рух – це наче лезо бритви, по якому ходити дуже ризиковано і боязно. Воно може стати тавром і знівелювати професійні досягнення, проте Шерил це не зупинило і, маючи натхненні приклади мами та бабусі, розпочала власну боротьбу.

На олімпі Кремнієвої долини


З 2008 року Шерил Сандберґ працює головним операційним директором соціальної мережі Facebook, а з 2012 року увійшла до складу Ради директорів компанії, крім того вона є першою і поки єдиною жінкою на цій посаді. Також в її резюме є посада віце-президента з міжнародних продажів та операцій в Google та керівника апарату Міністерства фінансів США. У 2012 році журнал Times включив її до 100 найвпливовіших людей світу.

Сміливість підкорює серця


Книгу «Включайся! Жінки, робота і воля вести за собою» можна сміливо розібрати на цитати. Її головна думка «включайся!» – виходь із зони комфорту, борися зі своїми страхами, висловлюй свою думку, сідай за стіл на чекаючи запрошення. Подекуди перші частини викликали здивування, місцями хотілося заперечувати окремі факти. Проте Шерил Сандберґ невтомно доводить свої думки. Неймовірність і унікальність книги в її щирості та відвертості, не кожен наважиться настільки прочинити завісу свого життя вдома і на роботі. І це повністю обеззброює читача.

Читати: Літературний допінг для жінок

«Ти не можеш устигнути все. Ніхто не може працювати на двох роботах повний робочий день, виховувати ідеальних дітей, тричі на день готувати їжу, а потім до ранку отримувати множинний оргазм… Супержінка – ворог жіночого руху».

Здається, що в Шерил немає заборонених тем, вона ділиться особистими переживаннями, конфліктними ситуаціями на роботі, сприйняттям колег, періодами вагітності й годування, турботами мами та бентеженням щодо власного вибору. Не всі історії мають позитивні сторони, далеко не скрізь вона мала рацію, а іноді й помилялася, не завжди була сильна і мимоволі дозволяла слабкість, але вони описані не задля лаврів автору, а задля зміни стереотипного мислення. Якщо в описаних ситуаціях Шерил програє, то виграють ті, хто черпають з цього урок.

Читати: 5 книг, які варто прочитати кожній жінці

«Страх лежить у підмурівку багатьох перешкод, із якими стикаються жінки. Страх не подобатися. Страх зробити хибний вибір. Страх привернути небажану увагу. Страх переоцінити свої сили. Страх наразитися на осуд. Страх зазнати поразки. І свята трійця: страх виявитися поганою матір’ю/дружиною/донькою».

Зроблено з любов’ю


Декілька слів просто необхідно сказати про переклад тексту і мову, про якість друку і паперу. Він бездоганний і легко читається, приємно тримати в руках і перегортати сторінки. Це той випадок, коли перекладач і редактор попрацювали, що називається на совість. Якщо спершу «ґендер» і «спеціяліст» нагадують підсумки новин одного з українських каналів, то досить швидко до цього звикаєш.

Читати: Як пройти шлях «Від нуля до одиниці» і створити компанію, яка завоює світ

Окремої уваги заслуговують виноски. Вони детальні й вагомі, не менше основного тексту, навпаки, додають йому цілісності та адаптують тонкощі перекладу. Важливо те, що вони опрацьовані спеціально для українського видання з посиланням на українську статистику і проблеми в галузі трудових відносин. Вагомості додає і передмова міністра фінансів України Наталії Яресько (2014-2016 роки).

Must read


В процесі читання мені хотілося її порадити дуже багатьом людям. Звісно, тут є певний ризик, бо може скластися оманливе враження, наче це є певний натяк. Це далебі не так. Її варто читати жінкам і чоловікам, які прагнуть більшого, читати роботодавцям, бо крім прибутків ми створюємо суспільство цінностей і, насамперед, її варто читати батькам, які виховують малих дітей. Це важливо для синів, бо в них закладаються сімейна модель поведінки й для дочок, бо вони мають бути повноправними учасниками суспільства. Саме в дитинстві закладається головний підмурівок життєвого сприйняття та стереотипів.

«Ми самі зупиняємо себе у великих і малих ділах – бо нам бракує впевнености у собі, бо не забираємо слова, бо відступаємо там, де варто налягти. Ми інтерналізуємо – приймаємо – усі ті негативні настанови, з якими стикаємося протягом життя: мовляв неправильно відстоювати свої переконання, виказувати агресію, бути сильнішими за чоловіків. Ми самі занижуємо очікування від того, чого могли б досягти. Ми й далі беремо на себе левову частку хатньої роботи і догляду за дітьми. Ми підлаштовуємо свої кар’єрні плани під чоловіків і дітей, навіть коли їх іще немає в нашому житті».

«Кожен, хто порушує тему ґендеру та роботи, стає на тонку кригу. Саме формулювання проблеми парадоксальне, адже ми змушені наголошувати на відмінностях, домагаючись при цьому рівноправного ставлення до всіх».

Відверто, це одна з найкращих книг. Вона цінна своїм досвідом і натхненням. Символічно, що отримала її до читання в обмін на «Важкі рішення» Гіларі Клінтон. Світ змінюється. Він відходить від розподілу жіночої й чоловічої роботи, натомість зосереджується на тому, що кожен може запропонувати.

Схожі книжки: Малала Юсуфзай «Я – Малала», Гіларі Клінтон «Важкі рішення», Данута Валенса «Мрії і таємниці».


Наталія Малиновська

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

11 thoughts on “Як бути неідеальною жінкою

    Залишити відповідь