Ви вже познайомилися із персональним «чорним лебедем»?

Фото: Наш формат

Трапляються книги, які доволі складно традиційно рецензувати та структурувати. Читати їх треба кільканадцять разів, обираючи фрагменти, найбільш суголосні ситуації, котра наразі хвилює. Такі тексти стимулюють глобальні мисленнєві процеси і здатні змінити звичну реальність, пропонуючи радикально новий погляд. Основна вимога перед читанням: не боятися мислити та розмовляти із собою.


До числа таких належить «Чорний лебідь» авторства фінансового гуру, філософа Ніколаса Насіма Талеба. Бестселер за версією New York Times, котрий перекладений 32 мовами, вийшов врешті й українською. Книга побачила світ у видавництві «Наш формат».


Емоції, провокації та раціоналізм – веселковий коктейль Талеба


Текст часами емотивний, часами іронічний, глибоко філософський, математично точний, раціональний та (не)реально реалістичний. Текст про те, як без зайвих емоцій сприймати неочікувані потрясіння, як виходити переможцем із незрозумілих форс-мажорних ситуацій, розвиваючи стресостійкість. Та насамперед це міркування автора про власний досвід сприйняття «чорних лебедів». Цей Талебів неологізм означає сильні потрясіння, динамічні події, які складно передбачити, та які помітно впливають на зміни у світі.

«Чорний лебідь» – хитрий провокатор глибоких особистісних рефлексій та зовнішніх оцінок глобальних потрясінь.

Чи відчували Ви заздалегідь надходження поворотного у житті моменту? Чи планували прокинутися сьогодні із шаленою ідеєю започаткувати власну справу, хоча у Вас ні копійки за душею? Чи думали звечора, що зранку у транспорті зустрінете споріднену душу? Чи планували якесь потрясіння, яке цілковито змінить русло Вашого мислення? Усі ці незаплановані моменти, слідуючи Талебу, стають відліком нового етапу життя, нового стилю мислення, нового «Я».

«Нереальне у реальності» – таку формулу сприйняття світу та себе у ньому пропонує філософ Насім Талеб.

«Чорний лебідь» – унікальне та неформатне явище, яке здатне спровокувати незнану реакцію на неочікувані, проте цілком типові вияви життя. Сама назва книги вже наштовхує на думку про нетривіальний погляд на світ, прагнення ламати усталені норми мислення і змушувати розум збурюватися, не погоджуючись зі звичними ритмами. «Ці птахи вміють захопити нас зненацька, а платоніфікаторські підходи до справи тільки заважають, бо маскують ризики», – стверджує автор.


Здатність думати – скарб та прокляття водночас


На сторінках своєї книги Талеб підводить до думки про те, що найдивніше, найцікавіше, найсправдешніше, найгірше і найстрашніше, що є на цьому світі – то є людина, справжніше її внутрішній світ, сила думки, внутрішніх та зовнішніх рецепцій, смислів, півтонів і підтекстів.

Для одних здатність думати стає цінним скарбом, задоволенням, сенсом життя, для інших – мукою, прокляттям, персональним кошмаром, який постійно зумовлює дисгармонію з оточуючими,  а що найгірше – зі собою. Тоді людина потрапляє у полон невігластва, починає видавати бажане за дійсне і перестає помічати, як із математичною точністю в її житті повторюються певні ситуації. Про який тоді внутрішній лад чи то гомеостаз може йтися, коли у власному тілі стає тісно. Напевне, щасливими можуть почуватися або перші або ті, хто думати взагалі не вміє, існуючи у стані амеби. Хоча…ні, – щасливі все-таки перші, амебам з точки зову вчених-біологів відчуття щастя не є властивим. У них немає відповідних рецепотрів, які б допомагали розрізняти відчуття голоду і відчуття щастя. Отже, про розуміння природи «чорних лебедів» амебам теж не йдеться.

Ідеальний варіант: бути одержимим ідеєю того, що здійснювана тобою діяльність – це вища корисність, як для себе самого, так і у загальносоціальному аспекті.

Та той же таки ідеал за умови некерованості та незбалансованості нервових клітин здатен призвести до цілковитого одурманювання і втрати реальних орієнтирів. Ще у іншому контексті ті ж орієнтири є цілковито умовними і надміру суб’єктивними, бо базуються виключно на особистісному досвідові конкретного індивіда, котрий обмежений певним ареалом (вибраним свідомо чи зумовленим стадним рефлексом). Та ба – Насім Талеб стверджує, що «Людина-ідея» не мусить тяжко працювати, хіба що багато думати». Тож, одержимість ідеєю виглядає цілком бізнесово привабливо.


Ключові послання від Талебових «лебедів»


Філософське осмислення життя, математичний прорахунок, яскраве висловлення думки, легкі та зважені кроки в умовах, які не завше можна назвати сприятливими – ключові мессиджі, котрі автор намагається донести читачу, аби той умів протистояти Чорним лебедям, та змусив їх служити власному благу.

Дійсне життя – це сукупність потрясінь, які змусили людину вийти поза межі зони комфорту, змусили шукати центри сили у собі та розвивати здібності. Оскільки динамічний світ, на переконання Талеба, не дозволяє планувати на тривалий час, отже, треба чітко усвідомлювати значущість миті й не лякатися того, що може статися наступної.

Ще один важливий мессидж Талеба – це потреба діагностики оточення, аналізу принципів, згідно яких воно живе. Розуміння чужих очікувань дозволить зазнавати менше розчарувань, прогнозувати поведінку інших та використовувати її на власну користь. Видається, це особливо цінно для фахівців економічної галузі, кризових менеджерів. Хоча сучасний світ змінюється настільки динамічно, що адаптивність та стресостійкість, яких вчать «чорні лебеді», треба кожному.


Кому ж читати книгу?


Якщо Ви – динамічні, емотивні, постійно перебуваєте у пошуку себе, любите нестандарті рішення, прагнете навчитися компетентно відстоювати свої позиції, хочете краще розуміти, чому та чи інша ситуація має місце у вашому житті, вам просто необхідно прочитати творіння Талеба.

«Чорний лебідь» змусить сказати собі: «Досить грати, я зриваю маску, більше не буду повторювати очікуваний соціумом алгоритм. Я навчуся діяти раціонально, проте непередбачувано для оточення».

Наостанок зазначу, що Талебів текст міксує мудрість середньовічних східних притч, бо ж прикрашений численними ужитковими цитатами, відсилання до персоналій, поради, як знайти сенс життя у незрозумілих та складних ситуаціях, схоже до «Людини в пошуках справжнього сенсу» Віктора Франкла, натхненність від споглядання світу, як в «Алхіміку» Коельо та бізнесові лайфхаки подібно до «Стратегій геніїв» Майкла Куссумано та Девіда Йоффі.


ЧитатиНе питайте перукаря, чи час вам стригтися. 22 цитати із книжки «Чорний лебідь»

Вікторія Назарук
Вікторія Назарук – книголюбка, викладач кафедри журналістики Національного університету «Острозька академія». Натхнення черпаю із книг та подорожей. Переконана, що нецікавих текстів та нецікавих людей не буває. Кожна подія, зустріч, розмова, порух думки, текст унікальні.
http://blog.ogo.ua/blogs/author/viktoria_nazaruk

13 thoughts on “Ви вже познайомилися із персональним «чорним лебедем»?

    Залишити відповідь