Від справжнього горя до безмежного щастя: 14 книжок з настроєм

Завдання #YakabooBingoAutumn_11 (меланхолія vs позитив) викликало купу питань, тож розказуємо історію його появи. Ще влітку ми запитували в наших читачів, які завдання варто додати до осіннього Бінго. Запитували не просто так, а щоби максимально втілити їхні побажання в реальність. Виявилося, що для однієї з тем неможливо врахувати прохання учасників, бо то зовсім протилежні коментарі. Ця тема – настрій.

Хтось просив додати сумних книжечок, бо осінь – найкращий час для меланхолічних історій. Прихильники іншого табору вважали, що в #YakabooBingoAutumn мають бути позитивні завдання, адже осінь і так похмура пора. Що робити? Ми вирішили залишити вибір вам! Хочете сумних історій? Ось наші варіанти.


1

Ловець повітряних зміїв


Новинка, яку чекали всі книголюби країни – «Ловець повітряних зміїв» Халеда Хоссейні від Видавництва Старого Лева. Книжка розповідає історію життя афганця Аміра. Ще дитиною він став справжнім розчаруванням для свого батька Баба, який навіть не намагався це приховати. Батьки – Боги для своїх дітей, тож не дивно, що Амір знову і знову намагався заслужити його любов. Безрезультатно. Аж одного разу хлопчику випала безпрограшна нагода, ось тільки інші люди поплатяться за такий вчинок Аміра…

Що робити, коли ви дочитаєте книжку до останньої сторінки, але історія не покине ваші думки? Перегляньте екранізацію The Kite Runner / 2007 р.

Уроки людяності Халеда Госсейні


2

Мемуари гейші


Для тих, хто раніше не читав «Мемуари гейші» – новинка від Книжковий Клуб. Клуб Сімейного Дозвілля. Тут Артур Голден проведе вас дорогою життя маленької дівчинки-сироти Чіо. Вона втратила все й була продана в рабство, але доля зіграла у свою гру. Прислуга Чіо перетворилася на королеву гейш Саюрі. Бажаєте зняти прекрасну обгортку й зазирнути глибше в жорстокий світ гейш? Там ви знайдете інтриги, ворожнечу, ревнощі, заборону на будь-які почуття, безмежне кохання й меланхолію.

Ще трошки загадкової довоєнної Японії подарує екранізація книжки – Memoirs of a Geisha / 2005 р.


3

Про це говорять лише з кроликами


Оригінальний мальований варіант для #YakabooBingoAutumn_11 – книжка «Про це говорять лише з кроликами» Анни Хьоглунд від видавництва Видавництво. Радимо переглянути на сайті уривок із книжки перш, ніж її обрати. Ні, річ не в тім, що книжка погана, а в тім, що ви можете закохатись в ілюстрації з першого погляду.

Історія про те, як не виховати невротика, коли ви й самі невротик – монолог гіперчутливої дитини. Дитини, яка в книжці зображена… кроликом у родині звичайних людей. Про всі свої проблеми (знаєте, у підлітків їх вдосталь) кроленя просто і зворушливо розповість вам. У книжці ж ніяких відповідей не буде та й від вас їх ніхто не вимагає.

Радимо цей пункт не лише підліткам і їхнім батькам, а й усім тим, хто досі не відчуває межі власного Я (інфантильним людям) та тим, хто полюбляє обіймати книжки. Так, вам не почулося саме обіймати, бо кроляча історія ще й пухнаста 🙂

Ілюстровані книжки та графічні романи. Огляд від Yakaboo та Апостроф-TV


4

Викрадач тіней


Містична новинка від видавництва Рідна мова – «Викрадач тіней» Марка Леві. Невеличка книжка про мрійливого хлопчика, який має дар дізнаватися таємниці інших людей. Як саме? Він може викрасти чиюсь тінь і поспілкуватися з нею. З кожною сторінкою розповіді головний герой дорослішає, змінює свої погляди на життя й не зловжииває своїм даром.

Після «Викрадача тіней» дорослим читачам обов’язково пригадаються ностальгічні моменти. Забуті дні дитинства; друзі, з якими ви більше не спілкуєтесь; невдале перше кохання й багато інших особистих речей. Хочете трошки смутку за Містом Дітей? Обирайте цей пункт.

Чудова 13-ка. Підліткові новинки до Форуму Видавців


5

Страшенно голосно й неймовірно близько


«Страшенно голосно й неймовірно близько» Джонатана Сафрана Фоера – історія не лише про теракт 11-го вересня 2001-го року, це історія про всі війни і втрати. Чи може життя людини бути лише цифрою в статистиці? Скільки ще потрібно смертей, щоби люди раз і назавжди зрозуміли ДОСИТЬ.

Книжка про дев’ятирічного Оскара Шелла, який живе у власному світі. Світі, у якому немає нічого випадкового – абсолютно все своєчасно й по-справжньому боляче. А ще в тому світі все відчутно. Оскар здатен відчувати так, як не здатні інші люди. Чому? Бо одного разу його звичайний світ зруйнувався. Зруйнувався раз і назавжди, коли його тато загинув.

Екранізація Extremely Loud & Incredibly Close / 2011 р. для фантів книжки, адже вона отримала досить низькі оцінки глядачів і критиків.

12 дитячих історій для дорослих читачів


6

Хлопчик у смугастій піжамі


Знову дев’ятирічний хлопчик, знову війна, але вже в історії Джона Бойна. Головний герой книжки «Хлопчик у смугастій піжамі» – хлопчина Бруно. Його сім’я тільки-но переїхала, тож життя сповнене звичайних дитячих проблем. Він сумує за домівкою та своїми друзями. Бруно розуміє, що звичне життя змінилось, але не розуміє на скільки. Чому треба покинути рідний дім у Берліні й жити в іншій країні? Чому в будинку, де під вікнами тягнеться нескінченна огорожа з колючого дроту, а за огорожею виснажені люди в однакових смугастих піжамах…

Ви готові не лише почитати, але й побачити цю історію? Точно? Тоді дивіться екранізацію The Boy in the Striped Pyjamas / 2008 р.

Найемоційніший бестселер «Хлопчик у смугастій піжамі» вийшов українською. Уривок із книжки


7

Сховище. Щоденник у листах


Останній варіант для тих, хто обирає меланхолію – реальна історія Голокосту. Книжка «Сховище. Щоденник у листах» Ганни Франк не має оцінок. Це реальна розповідь, яка покаже війну очима підлітка. Покаже зміни ставлення людини без свободи до власного життя. Ви можете подивитись і зробити висновок, але не можете оцінювати. Такі книжки, як останні три варіанти меланхолічної добірки варто залишити без зайвих рекомендацій. Вас цікавить тема? Читайте. Якщо ж ні, краще оберіть щось із позитивних творів.

Екранізація: The Diary of Anne Frank / 1959 р.

Жовтневий мастрід: листи й таємниці


Для жителів другого табору, яким набридла меланхолія, пропонуємо зовсім інші книжки для того самого завдання #YakabooBingoAutumn_11.


8

Путівник по Галактиці для космотуристів


Фантастика «Путівник по Галактиці для космотуристів» – варіант для тих, хто зазвичай фантастику не читає. Чому? Бо тут не буде серйозних концептуальних тем, а лише справжній англійський гумор з елементами космічної фантастики. Не читайте анотації та відгуки – читайте книжку! Це божевільний мікс сміху, абсурдних розмов і навіженства.

Не панікуйте! Беріть рушничок. І все буде 42.

Одразу попередимо: книжка може викликати легку форму залежності, тож після читання приготуйтеся подивитись The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy / 2005 р.

Хочу читати фантастику! 30 книжок для знайомства із жанром


9

Їсти, молитися, кохати


Коли звичне життя летить шкереберть, дотримуйтесь правила трьох І, як головна героїня книжки Елізабет Гілберт «Їсти, молитися, кохати». Перша І Італія. Чому саме ця країна? Тому що не варто відмовляти своїм бажанням якщо хочеться макаронів, то потрібно до Італії. Так закриваємо пункт «їсти». Після задоволення первинних потреб піраміди Маслоу переходьте до більш цінних дій. «Молитися» підштовхує до другої І Індія. Ви знаєте кращу країну для медитації? У такому разі можете спробувати інший варіанти, але не зруйнуйте концепцію І. Нарешті, останній пункт і остання І «кохати» в Індонезії. Спойлер, про який ви й так знаєте – в авторки все вийде!

Як Джулія Робертс перетворюється на Елізабет Гілберт дивіться в однойменній стрічці Eat, Pray, Love / 2010 р.

Як за рік позбавитися від депресії і знайти щастя в особистому житті


10

Несамовито щаслива


«Несамовито щаслива» новинка видавництва Vivat варіант для всіх тих, хто просив осінні ліки від депресії. Сумуєте? Читайте книжку Дженні Ловсон, де авторка смішно розповідає зовсім НЕ смішні історії зі свого життя.

Це стало початком довгого й недоладного періоду мого життя, який психіатри визначили як “синдром білого халата”. Моя родина називала це синдром що-за-фігня-з-Дженні.


11

Серія про Манюню


Радимо одразу три книжки, кожна з який підійде для певного завдання #YakabooBingoAutumn і всі вони підходять для веселої сторони 11 пункту. Отже, серія про Манюню!

Манюня: розповідь про дитинство двох подружок На­ріне й Манюні. Про купу їхніх родичів, які потрапляють у такі кумедні ситуації, що сумувати у вас не буде часу!

Манюня пише фантастичний роман: продовження поперденьої історії, для тих, хто вже полюбив персонажів «Манюні». Здогадуєтесь на що здатні дівчатка молодшого шкільного віку, коли хочуть весело провести час? Певно, що ні! Але читайте й веселіться разом із ними.

Манюня, ювілей Ба та інші хвилювання: новинка до Форуму видавців від видавництва Рідна мова останнє продовження пригод улюблених героїв! Думаєте, щось змінилось? Ні, усі так і веселяться по повній програмі. Щиро, бездумно та ще й з ентузіазмом. Читати про це смішно, тому приготуйте серветки, щоби витирати сльози.

Липневий must read: 9 книжок, щоби читати у відпустці


12

Троє в одному човні (як не рахувати собаки)


Пункт добірки для поціновувачів класики – «Троє в одному човні (як не рахувати собаки)» Джерома Клапка Джерома. Якщо ви саме плануєте читання на жовтень/листопад, то хутко записуйте Трьох у список. Книжка не лише розвіє поганий настрій, але й зігріє веселими історіями, сонцем та пригодами.

Троє цікавих джентельменів вирушають на човні в подорож по Темзі. Вони домовляються більше нікого із собою не брати, лише пса. Ця чоловіча прогулянка-мандрівка перетворюється на справжню пригоду, сповнену неперевершеного англійського гумору. Не хочете читати? Тоді перегляньте ретро-екранізації Three Men in a Boat / 1956 або 1979 р.


14

Колір магії


Зізнавайтесь, як давно ви відкладаєте книжки Террі Пратчетта в довгу скриню? Час читання настав! Видавництво Старого Лева обіцяли й виконали свою обіцянку – «Колір магії» тепер українською. Це перший роман із серії інтелектуального фентезі «Дискосвіт», а ще це пародія на всі тогочасні (80-хх) штампи фантастики.

Намагатися розповісти щось про «Колір магії», то сумнівна справа. З туристом Двоцвітом і його гідом Ринсвіндом, зі Смертю, зі Скринею та з усіма іншими героями й подіями треба знайомитися лише на сторінках книги. Звісно, після першої книжки ви неодмінно захочете прочитати всю серію. Ми попередели, а обирати вам 🙂

Після прочитання «Кольору магії» та «Божевільної зірки» фільм Terry Pratchett’s The Colour of Magic / 2008 р. чудовий варіант для перегляду холодним осіннім вечором. Особливих вражень не очікуйте й він вас не розчарує.

ВСЛ видасть чотири книжки Террі Пратчетта українською у 2017 році


13

Чужак


Знову фентезі, знову перша книжка відомого циклу і знову новинка. Та цього разу цикл – «Лабіринти Єхо» Макса Фрая, а видавництво Book Chef.

Звичайний хлопець Макс нещасливо проживає свої дні в нашому світі. Його єдина втіха його сни. Й ось в одному зі своїх снів Макс знаходить собі приємного співрозмовника, який пропонує кинути все й еее.. «переїхати» в інший світ. Що за маячня? – вирішили ви. Треба їхати! – вирішив Макс. От тому ви залишились у цьому світі, а Макс потрапить у чарівний світ Лабіринтів Єхо, де править диво й магія.

Макс Фрай: вершитель із 20-річним стажем


 

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

11 thoughts on “Від справжнього горя до безмежного щастя: 14 книжок з настроєм

    Залишити відповідь