Від смурфиків до Сендмена: 15 коміксів для дітей та дорослих у підказці до #YakabooBingoAutumn2018

Графічні романи – прекрасна ідея, якщо хочеться одночасно і читати, і ніби дивитись кіно. Це – детально промальована пригода, яку можна розглядати годинами, відволікшись від тексту. Чорно-білі чи кольорові – прочитавши один, ви обов’язково захочете ще, адже комікс – не тільки література, а й живописне диво.

Серія «Серед овець» – оригінальний український графічний роман для дорослих і тільки. Спробуйте себе у ролі вовка в овечій шкурі, торкніться морального аспекту, погляньте на суспільство новими очима. Не вистачає сміливості для того, щоб бути вовком? Погляньте на безвольного пса, який боїться, бреше і заздрить. Приміряючи на себе подобу беззахисної вівці, він сам стає частиною механізму, пішаком з отари. У серії «Серед овець» три частини, і це ще не кінець.  

Не думайте, що, якщо у назві комікса є слово секс, то це якась графічна порнографія чи хентай. Цей томик – практично наукова книжка і для тих, хто добре в темі, і для початківців, яка не тільки розкриє аспекти сексуальності, а й такі важливі питання як безпечний секс, кохання, шлюб, емоційна залученість. З гумором, практичними знаннями і картинками – чудова книжка для підлітків, які тільки починають розвивати свою сексуальність, і дорослих, які відчувають, що мають певні прогалини у теорії.

Концептуальна, екзистенційна, трансцендентальна – такими страшними і незрозумілими словами можна описати філософію, а можна почати знайомство з цією складним і дуже цікавим вчення за допомогою коміксів. Тут і екскурс в історію – від легендарних еллінів (“Платон мені друг, та істина дорожча”), які, власне, й вигадали науку та слово, яке її позначає, до більш-менш сучасних мислителів, які стали рупором нових течій. А для чого філософія у наш час? Про це теж на сторінках “науки у коміксах”.

Редактор «Гризуна» Джеронімо Стілтон знову розказує малечі про свої шалені та веселі пригоди. Його мишокоманда: Патті, Трап, Бенджамін та Брюс протистоїть котам-піратам, які збираються вирушити у минуле, щоб повернути колесо історії та внести деякі зміни до хронології. Вони зазіхають на Олімпіаду! Тож Джеронімо має зійтись у герці з командиром зухвалих котисьок Котордоном III Котолонським, адже від його перемоги залежить майбутнє перших відновлених Олімпійських Ігор 1896 року.

Томик об’єднує дві смурфячі історії «Смурфетка» і «Голод у Смурфидолі». Перша розповідає про підступ злого чаклуна Гаргамеля, який заслав до Смурфидола свого “троянського коня” – Смурфетку, яку помилково прийняли за свою. У другій на смурфиків, які дбайливо готували запаси все літо та осінь, чекає біда. Коли вони взимку насолоджуються сніговими розвагами та теплими домівками, спалахує комора з горіхами, каштанами та сарсапареллю… Гарна сніжна зима раптово стає голодною для Смурфидолу.

Яким бачить світ скандинавський бог грому? Він сам розкаже та покаже. Тор – майстерний полководець, він постійно воює: розганяє молотом льодових велетів, відбиває атаки, підступи та охороняє від зайд. Розповідає Тор і про свій земний шлях, кохання до смертної, «Месників» і співпрацю з ними. І навіть про Рагнарок, який покладе край всьому, хоча це, до речі, не останній розділ у цій історії.

Цей графічний роман — нове прочитання історичної повісті Івана Франка. Не просто графічний переказ, а докладний екскурс до австрійського Львова, атмосфера «Весни народів». У центрі подій: Степан Калинович – конторський працівник, бухгалтер, який не звик приймати самостійних рішень. Та він опиняється у вирі революційних протистоянь, стає “героєм поневолі”. Франко через нього показує становлення національної свідомості і зображує солідарність між революціонерами. 

Швидкий, як блискавка, та невловимий – колись він був поліцейським-криміналістом. Cерію про Флеша називають однією із найуспішніших серій про супергероїв DC. І це не дивина, адже бігуна у червоному костюмі люблять і дорослі, і діти. Хлопчина, сила якого у швидкості, знову рятує світ та відбивається від небезпечних істот. Шкода, що комікс перед очима пролітає з такою ж швидкістю, з якою Флеш біжить крос.

Зухвалець хоче поневолити Смерть, але викликає із іншого виміру її брата – Володаря снів Сендмена. Сценарій Ніла Геймана і головний герой, схожий на письменника, у суміші з міфологічними персонажами, посиланнями на літературу та історію творить по-справжньому дорослий графічний роман. Як ви думаєте, на що здатен розлючений Володар снів, який виривається на волю після десятків років ув’язнення, і чи тонка межа між безсонням і божевіллям?

«Вартові» – воістину легендарний графічний роман від титулованого автора Алана Мура та ілюстратора Дейва Ґіббонса. Це не зовсім супергеройський комікс, він починається з людей без надздібностей, які вирішили охороняти нічний спокій. Потім їм на зміну прийшли супергерої, поки зрештою їм не заборонили втручатись у правосуддя. «Вартові» – глобальне полотно про справедливість і загрози. Україномовне видання містить роман «Вартові: Абсолютне видання» та низку бонусних матеріалів, які раніше не публікувались.

«Воля» — смілий український комікс, який описує події, що розгортаються у часи Гетьманщини Скоропадського, та показує історичних персон у нових амплуа. Альтернативна історія, де Володимир Вернадський керує цепеліном, Михайло Грушевський – майстер дзюдо, а Симон Петлюра керує Таємною Канцелярією. «Воля» показує світ змов, інтриг та загадкової загрози, яка хоче поневолити Україну. Історія не претендує на історичну достовірність, але рясніє історичними довідками та майстерно передає дух героїчної доби.

Він літав на ядрі і витяг саме себе за волосся з болота. Барон Мюнхаузен знову розповідає про свої пригоди і не кому-небудь, а самому батькові психоаналізу Зигмундові Фройду. Події відбуваються у Лондоні – Мюнхгаузен стверджує, що щойно повернувся з місяця. Чи правда це і чи можна вірити іншим розповідям невгамовного мандрівника? Флікс та Кіссель відповідають у своєму графічному романі. Підказка: не дарма на честь барона психічний розлад назвали.

«Персеполіс» — потужний соціальний графічний роман, у якому французька авторка іранського походження розповідає про своє дитинство та юність, про Іран до і після Ісламської революції. Радикальні ісламісти та війна з Іраком – дорослішання дівчини відбувалось у нелегкі для її країни часи. Тож, щоб здобути освіту та вирватись з режиму, який придушує права жінок, вона за сприяння батьків їде до Австрії і там починає нове життя. Загалом у циклі «Персеполіс» 4 томи, всі з яких планують видати в Україні.

Укрмен – новий герой апокаліптичного світу. Надприродні здібності може отримати кожен, адже Чорнобильська трагедія запустила ланцюжок мутацій. Талановитий вчений стає злим генієм та розробляє жорстокий план, поки його монстр наполегливо працює над тим, що не залишити від Києва каменя на камені. Ні поліція, ні армія не можуть дати йому відсіч. Надія поволі помирає, адже відкрита конфронтація – вірна смерть. То що ж, залишається тільки скласти руки і благати про милосердя. Укрмен так не думає, він готовий боротись.

Тріумфальне повернення Джокера, який добряче прокачався з тих часів, коли його бачили востаннє. І, здається, цього разу Бетмен його не цікавить, він береться за найближчих друзів Темного Лицаря, хоче позбавити супергероя найрідніших людей, завдати найболючішого удару. Розмальований клоун діє у своєму традиційному психопатичному стилі і атакує. Чи вдасться Брюсові Вейну захистити тих, кого він любить, і врешті нейтралізувати свого заклятого ворога?

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

8 thoughts on “Від смурфиків до Сендмена: 15 коміксів для дітей та дорослих у підказці до #YakabooBingoAutumn2018

    Залишити відповідь