Вдале літо смакує малиною і книжечками – 12 порад від кота Інжира

Літо треба провести так, щоб було про що написати роман, – вважає кіт Інжир. Допоможуть нам у цьому книжечки. І чіткий план дій. Найпухнастіший книжковий блогер розмірковує, як не змарнувати літо.

1. Літо – це коли відпочиваєш від одних книжечок з іншими. І навіть якщо ви давно вже не в школі, складіть список літератури на літо. Я от склав. Там стільки книжечок, що тепер літо мусить тривати до листопада.

net2


2. Чергуйте занурення водні з книжковими. Але будьте пильними. На деяких книжках давно повинні друкувати застереження «Обережно, може призвести до опіків на пляжі». А деякі взагалі не можна продавати без сонцезахисного крему. Тому, увага, якщо ви взяли цікаву книжку на пляж, не забувайте перевертатися на інший бік кожні 5 сторінок. Нецікаву не беріть. Але якщо ви все-таки не догледіли і спалили собі хвоста, допоможе сметана. Для повного ефекту – нанесіть сметану не тільки на попечені ділянки шкіри, але й на ложку, а ложку – до рота.

Читати: 13 атмосферних книг, які найкраще читати влітку


3. Їжте побільше чорниці. Чорниця дуже корисна для очей. А з таким стилем життя і книжковими захопленнями, вашим очам особливо потрібна чорниця. Рекомендую книжково-ягідні коктейлі. Бо вдале літо мусить смакувати малиною і книжечками.


4. Чому книжечки не друкують на кавунах? Поцікавтеся арт-буками. Створіть свою книжку як об’єкт мистецтва і присвятіть її цьому літу. Прикрасьте сторінки сушеними квітами і чотирилистковою конюшиною, яку ви неодмінно знайдете і загадаєте бажання. Записуйте найфеєричніші історії, що з вами трапилися. Згадайте, що писали колись вірші – і почніть знову. Це літо має стати особливим – забезпечте його літописом. Адже літопис – це насправді опис літа. І пам’ятайте, що у війні перемагає той, у кого були кращі літописці. Станьте найкращим літописцем, переможіть усі свої сумніви і сум.

net1


5. Читайте товстеньке! Якщо навіть ви не схудли до літа, поряд із товстенькими книжечками, ви виглядатимете тендітніше. Адже ніхто не помітить кількох сумнівних сантиметрів на талії на тлі вашого блискучого інтелекту, харизми і неперевершеного почуття гумору. Хороші книжки – це тренажери харизми. А особливо товстенькі книжки допоможуть також вдало підкачати руки. Втім, рухатися не забувайте, хоч які цікаві ці книжки б не були.

З нових товстеньких мені дуже подобається «Чорний лебідь» Насіма Талеба, і не тільки тому що на обкладинці пташечки. Чудова книжка, про ілюзорність історій успіху і неможливість прогнозування. Небанальна і не тупа, як більшість модної нині «літератури для саморозвитку» з очевидними порадами, після яких ви часом почуваєтесь облитим холодною, мов у київському душі, водою. Загалом – про іронію долі. А ще про те, що інформація буває токсичною, і що непрочитані книжки набагато важливіші за прочитані.

Читати: Не питайте перукаря, чи час вам стригтися. 22 цитати із книжки «Чорний лебідь»


6. Влаштуйте собі цифрову детоксикацію. Уявіть, скільки цікавих і корисних книжечок ви могли прочитати, поки лайкали чужі фотографії у соцмережах. Жах. Більше виходьте надвір, ніж у фейсбук. Зазирайте у гугл частіше, ніж в інстаграм. Бо книжечки тренують мозок, а соцмережі його промивають.

 


7. Подорожуйте! Поїдьте туди, де відбувається дія вашої улюбленої книжки. Пройдіться Станіславом із роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія», зайдіть до якоїсь цукерні на мармуляду, пошукати дім з вітражем у Львові, як у книжці Жанни Слоньовської. Врешті, відвідайте той самий Сорочинський ярмарок. Або відшукайте ті натяки на Харків у «Месопотамії» Жадана. Поїдьте у який-небудь Чортопіль, що зусебіч оточений горами, на фестиваль, як у «Рекреаціях» Андруховича. А, може, вдасться віднайти серед Карпат той самий Ялівець із Прохаськових «Непростих»? Якщо ж ніяк не вдається вибратися зі свого міста у мандри, пошукайте щось добре про нього у книжках – можливо, ви перечитаєте і знову закохаєтеся у це місто. Якщо ж про ваше місто нічого не написано, проведіть літо так, щоб можна було написати. І напишіть.

Читати:  Поїхали! 12 неймовірних тревелогів для дорослих та дітей


8. Влаштуйте книжковий пікнік з друзями. Виберіться на природу зі смачними канапками, м’ячем, ракетками для бадмінтону, застеленими красивими серветками кошиками із ласощами та улюбленими книжечками. Як же приємно читати класну книжку у сосновому лісі, під спів пташок сюркотіння коників. Можливо, вдасться побачити білочку. Люблю їх.

net3


9. Літо – час експериментів. Ви давно хотіли татуювання? Підберіть список найкращих цитат для тату з улюблених віршів. Не обов’язково наколювати собі щось на все життя. Намалюйте тимчасове – хною чи спеціальними маркерами. Або просто ручкою.


10. Станьте книжковим колекціонером. Розпочніть збирати, наприклад, комікси українською. Або всі видання «Енеїди». До речі, «Веселка» нещодавно перевидала Котляревського з класичними ілюстраціями Базилевича. Або книжки про котів – я, наприклад, у захваті від віммельбуха «Розкажу тобі, мамо, що роблять коти». Там про те, що один кіт добре, два краще, а безліч – ще краще. З книжки можна дізнатися для чого нам вуса, та інші особливості будови котів, наприклад, де у нас розташовані центр безмежної любові до коробок та детектор осіб, що не люблять котів.


11. Не можете дочекатися нових серій «Гри престолів»? Почитайте «Пісню льоду й полум’я» Джорджа Мартіна в українському перекладі. Вже читали? Тоді спробуйте англійською. Або перечитайте. Виробіть у себе звичку, щоб серед усіх читаних книжок, завжди була якась іншомовна.

Читати: Книги схожі на Пісню льоду й полум’я. 7 варіантів для прочитання


12. Провітріть свою бібліотеку. Одного сонячного дня вийміть всі ваші книжечки із шафи, просушіть від вогкості, протріть палітурки, зніміть пил, розставте у новому порядку. Уявіть, що ваша книгозбірня – це справжня бібліотека. Заведіть окремий зошит чи блокнот з алфавітним покажчиком – і запишіть всі за абеткою. Кілька сторінок відведіть на записи, кому ви дали почитати книжки і у кого позичили самі. Впевнений, знайдуться книжечки, про які ви давно забули і чи не могли знайти. Відкладіть кілька, щоб віддати друзям і звільнити полиці для нових. Адже літо мине швидко. І можна було б сумувати з цього приводу, але є одна розрада – одразу після літа настає Форум видавців. І нові книжечки. А це не може не тішити.


Записала: Олена Павлова, особистий секретар кота Інжира

Олена Павлова
Журналістка, редакторка, художниця, авторка кота Інжира – найкнижковішого комікс-котика України. Засновниця і координаторка конкурсу «Новела по-українськи» від журналу «Країна», де 6 років вела відділ «Культури». Захоплюється книжковою графікою, шрифтами, антропологією та урбаністикою, веде фотопроект «Шкіра міст» про стіни, які мають душі. Мріє про нові лоукости над мирним українським небом.
https://www.facebook.com/olena.pavlova

9 thoughts on “Вдале літо смакує малиною і книжечками – 12 порад від кота Інжира

    Залишити відповідь