Три «п’ятірки»: 15 історій про шкільне та університетське навчання

Для когось – справжній жах, а для когось – найкращі роки життя. Шкільне та університетське навчання лишило на кожному з нас не лише більший чи менший рюкзак знань, а й неповторний, немов візерунок ліній на пальцях, відбиток радощів і розчарувань. У цій добірці книжок ви знайдете найрізноманітніші варіанти навчальних закладів – від школи-мрії до осередку страждань, а ще – 15 підказок до пункту №12 в #YakabooBingoAutumn.


Дитячі

vsevolod-nestajko-us-divovizhn-prigodi-v-lsovj-shkol

«Дивовижні пригоди в Лісовій школі» (серія), Всеволод Нестайко


У спеціалізованій лісовій музичній школі із ведмежою мовою викладання навчаються усі звірята-малята, але в пригоди найчастіше потрапляють двоє друзів – зайченя Кося Вухань і їжачок Колько Колючка. То з Бабою-Ягою змагаються, то Снігуроньку рятують, то намагаються перешкодити Сонячному Вовку вполювати Сонячного Зайця. І хто б повірив, що раніше Кося і Колько були справжніми боягузами? Але навчання в Лісовій школі, несподівані знайомства і незвичайні пригоди змінили друзів до невпізнання.

7 книг Всеволода Нестайка, які ви повинні прочитати з дитиною

Про цих героїв Всеволод Нестайко написав не один цікавий і захопливий текст. Кілька років тому вони вийшли у серії із чотирьох книг, до кожної з яких ввійшло по два оповідання. І досі вони лишаються популярними серед дітлахів шкільного віку.


img_0179

«Гаррі Поттер» (серія), Джоан Роулінг


Зізнайтеся, ви теж потай мрієте потрапити то Гоґвордської школи магії та чаклунства? І хоч вам давно не 11 років, виглядаєте сову з омріяним листом і вибираєте шарф у кольорах майбутнього факультету? Що ж, так само поводяться мільйони фанатів Гаррі Поттера по всьому світі. І дарма що Гоґвордс – не найкомфортніша школа: взимку холодно так, що стіни коридорів покриваються льодом, ваші речі може попсувати невгамовний полтергейст Півз, а магічні істоти можуть позбавити вас якоїсь із кінцівок. І це не кажучи вже про всі та каліцтва, які чекають на гравців у квіддич!

8 книжкових всесвітів, у яких хочеться жити

Але хіба це все має значення, коли тобі вдається осідлати мітлу, зварити еліксир щастя чи погладити єдинорога? Світ Гаррі Поттера не дарма причаровує стількох читачів – кожен його закуток дихає магією. А Гоґвордс ховає стільки таємниць, що і за сім книг не розгадаєш. Але, зрештою, чому б не спробувати? 😉


3

«Матильда» Роальд Дал


Школа – це загалом досить-таки непогане місце для геніальної дівчинки, що народилася у сім’ї типових міщан, не здатних вдовольнити її потяг до знань. Але Матильді пощастило лише наполовину. Бо якщо учителька одразу розгледіла у ній талант і взялася його плекати, то директорка школи, жорстока садистка Транчбул тероризує всіх – і дітей, і дорослих. Особливо ж її дратують ті, хто бодай чимось виділяються, як-от Матильда. Але Транчбулиха ще не знає, що в цій дівчинці є велика сила, яка допоможе вистояти в атмосфері страху, що панує у школі, і протистояти їй.

Родом з дитинства: 10 книжок улюбленої дитячої класики

Ця книга – не тільки про несправедливість, яка, погодьтеся, існує в навчальних закладах, але й про те, що проти неї варто боротися. Яким би тираном не було керівництво школи, навіть одна маленька, щира і розумна дівчинка з дрібкою магії зможе його подолати. Особливо якщо поряд стоятиме хоче б одна добра і смілива доросла людина.


4

«Борошняні немовлята», Енн Файн


На хлопчачий клас, у якому зібралися самі шибайголови, ніхто не покладає особливих надій. Але якось у рамках щорічного шкільного конкурсу наукових проектів хлопаки несподівано (і для себе самих – теж) обирають дуже делікатну тему – догляд за немовлятами. На роль «тренажерів» їм видають, туго напхані борошном мішечки, про які школярі мають піклуватися, немов про справжніх малюків. А це значить – не лишати без нагляду і, як мінімум, зберегти цілими і охайними до завершення експерименту. А всі свої щоденні справи і переживання записувати у спеціальний зошит.

Бережи своє борошняне немовля

І ось цей незвичайний досвід приводить учнів до цікавих, почасти несподіваних, почасти – глибоких і болісних відкриттів. Звісно, не обійдеться без підфутболювання «немовлят» і борошняних феєрверків, але більшість до завдання поставляться серйозно. Одні переконаються, що батьківство – штука страшенно клопітна, а стати батьком «випадково» – то найбільший жах. Інші відкриють у собі підприємницький хист і розпочнуть своєрідний бізнес, не встаючи з-за шкільної парти. Більшість із школярів суттєво поліпшать свій рівень терпіння і толерантності. А для одного з героїв повісті, Саймона, піклування про «борошняну малючку» стане способом розібратися у собі і своїй сімейній історії, зрозуміти, чому його ще немовлям покинув батько, і відкрити для себе радощі і страхи батьківства.


5

«Середня школа. Найгірші роки мого життя», Джеймс Паттерсон


Якщо тебе звати Рейф Хачадорнян, ти виглядаєш як типовий чемний хлопчик, у тебе є лише один друг, та й той, як би це сказати…трішки уявний, а в перший день в новій школі ти примудрився нарватися на головного шкільного хулігана, є всі шанси, що роки навчання тут стануть найгіршими у твоєму житті. Хіба що в тебе досить кмітливості, креативності і відчайдушності, аби зробити щось таке, що вирізнить тебе з натовпу і зробить місцевою зіркою. Наприклад – порушити усі 112 правил, які існують у середній школі Гріллз Вілладж.

Виконуючи свою місію, Рейф страшенно ризикує, і не всі пригоди закінчуються весело. Та все ж у цій книзі веселощів набагато більше, ніж суму, — чого лишень пробіжка в костюмі ніндзі або дефіле у сімейних трусах вартують! У рамках цього свого абсолютного неакадемічного «шкільного проекту» із кодовою назвою «Р.Е.Й.Ф.» хлопець започаткує нелегальний бізнес на продажу енергетиків, стане жертвою шантажиста і таки здобуде прихильність найкрутішої дівчини класу. А ще ці всі придибенції зрештою допоможуть йому позбутися Бурмила — лінивого вітчима, через якого мама змушена працювати у дві зміни.

Якщо вам припаде до душі веселий стиль Джеймса Паттерсона і кумедні малюнки Кріса Теббетса, кумедні ілюстрації якого чудово доповнюють всю цю історію, зверніть увагу, що «Старша школа» – це серія із дев’яти книг, і чекайте від «КМ-Букс» продовження 😉


Підліткові

6

«Клас пані Чайки», Малгожата-Кароліна Пекарська


Такі різні, такі типові і водночас такі особливі підлітки! Вони закохуються і ворогують, намагаються вдавати дорослих і привертати увагу зухвалим одягом та поведінкою, вони шукають дружбу, розуміння, підтримку. У класі пані Чайки зібралися діти з різних сімей, з різними характерами і проблемами. Чи зможуть вони згуртуватися у єдиний колектив? Звісно, адже класна керівниця у них – мудра, щира і винахідлива пані Чайка, яка вміє порозумітися із кожним і до кожного знайти підхід.

Ця книга – дуже концентрована розповідь про три навчальні роки життя одного гімназійного класу – з першими поцілунками і першими розчаруваннями. А в центрі оповіді закохані підлітки Малгося і Мацек, а також численні їхні друзі – Кінга, Каміла, Войтек, Олек, Білий Міхал, Чорний Міхал та інші. Якщо вас захопила ця книжка, раджу виписати собі героїв, аби потім вони не переплуталися у голові, адже у «Класу пані Чайки» є значно об’ємніше і розгалуженіше продовження, яке, напевне, вам теж захочеться прочитати.


7

«Лотерея», Малгожата-Кароліна Пекарська


Клас пані Чайки подорослішав і розійшовся по різних ліцеях. А разом із вчорашніми однокласниками подорослішали і їхні проблеми. Хоча три їхні складові лишаються незмінними – школа, кохання, батьки. Мацек і Малгося, які й далі вчаться разом, мусять разом з однокласниками боротися проти Свині – вчительки польської, яка життя кожного, хто потрапить їй на очі, прагне перетворити на пекло. Міхал має довести Кінзі, що стосунки з ним не стануть на заваді її амбіціям у навчанні. А Каміла мусить приховувати від мами, яка сватає її до сина свого «кохання молодості» Олека, що насправді зустрічається із Войтеком.

У вчорашніх учнів пані Чайки з’являються нові друзі, і вони теж дуже швидко стають повноправними героями цієї оповіді. У них всіх непростий період – незабаром доведеться складати іспити на атестат зрілості і обирати майбутню професію. Плутанина в романтичних стосунках не сприяє спокійному навчанню. Та ще й батьки, замість того, щоб створити комфортні умови для завтрашніх випускників, то зраджують і покидають одне одного, то одружуються з аферистками, то буквально божеволіють. У житті, як і в лотереї, не кожному випадає виграшний білет, хоча серед героїв цього роману є і такі щасливчики. Але з деким життя грає в російську рулетку – і дві історії закінчуються трагічним фіналом.

Цей об’ємний (500+) роман Малгожати-Кароліни Пекарської аж тріщить від різних сюжетних ліній. Не всіх їх вдається весь час тримати у зоні уваги. Та й фінал бентежить своєю відкритістю. Але, як би там не було, з героями дуже приємно і цікаво тусуватися, тож якщо ви відчуєте, що хочете розтягнути читання на довше, не підганяйте себе, насолоджуйтеся.


8

«Фанатка», Рейнбоу Ровелл


Сестри-близнючки Кет і Рен звикли робити все разом – ділити на двох спільну кімнату, завішану постерами улюблених літературних героїв, писати фанфіки до серії романів про «спадкоємця Мага» Саймона Сноу, піклуватися про тата. Але зі вступом до коледжу життя круто змінюється: якщо Рен, яку п’янить дорослість і самостійність, оселяється окремо від сестри і поринає у захопливу й небезпечну круговерть студентських вечірок, то Кет намагається уникнути будь-яких соціальних взаємодій, соромиться їсти в їдальні і з головою пірнає у свій вигаданий магічний світ.

«Фанатка»: фанфікшн, коледж і перше кохання

Згодом дівчата переконаються, що жодна із обраних ними стратегій не є досить вдалою. І в кожної з них будуть і романтичне кохання, і дружба (міцна й не дуже). Дещо менше ми дізнаємося про Рен. А от разом з Кет ми відчуємо, як це – бути студенткою курсу з літературної творчості, намагатися вразити свою викладачку – імениту письменницю, як переживати розчарування і таки спробувати створити щось своє, варте похвали.


9

«Старшокласниця. Першокурсниця», Анастасія Левкова


Маленьке містечко у західній частині України, початок 2000-х, дискотеки, олімпіади, конфлікти з вчителями, закоханість, мрії про Касталію – єдину в країні академію, куди можна вступити без хабара, підготовка до випускних іспитів і хвилювання через вступні, перші місяці студентства, пошук себе і свого місця у круговерті столиці… У щоденнику Лілі Маринник, у формі якого, власне, й написана ця книга, кожен випускник 2003-2004 років зможе впізнати якісь моменти зі свого життя, зустрітися із собою-15-років-тому, поніжитися у хвилях солодкої ностальгії і пригадати все найкраще.

Книжки для суперкрутих. 10 новинок для підлітків

«Старшокласниця. Першокурсниця» – це не лише чарівна машина часу, здатна повернути нинішніх тридцятирічних у юність. Це ще й чудово написаний текст, у якому проговорюються актуальні і для сучасних школярів речі. Скажімо, те, що варти обирати ту професію, до якої лежить душа і до чого маєш хист, а не ту, до якої схиляють друзі, батьки чи умовний «престиж». І якщо ти раптом бачиш, що те, чим займаєшся, зовсім не твоє — варто не боятися і почати все спочатку


10

«Хвиля», Тод Штрассер


Звісно, всі школярі іноді порівнюють школу із тюрмою, армією чи якоюсь іншою жорстокою ієрархізованою системою. Але чи можливо справді побудувати тоталітарний режим в межах одного взятого класу? Чи можна дітей, які виховуються у «найдемократичнішому» суспільстві перетворити на нацистів? Тод Штрассер розповідає історію про талановитого учителя Бена Росса, який вирішив на практиці показати своїм учням, як працює диктатура. Він створив об’єднання «Хвиля», яке мало робити цілком невинні речі – носити уніформу, маршувати й салютувати своєму керівнику. Але дуже швидко ситуація вийшла з-під контролю, а учасники «Хвилі» перетворилися із чемних школярів на групу людей, нетерпиму до тих, хто не долучився до неї.

10 книг-антиутопій, в яких вам би не захотілося жити

А найбільш виняткове у цій книзі – не блискучий психологічний експеримент, який провів Бен Росс, і навіть не його несподіваний результат. А те, що ця історія трапилася насправді в одній з американських шкіл.


Дорослі

11

«Таємна історія», Донна Тартт


Віддалений від спокус цивілізації старий і респектабельний університет, закритий гурт студентів, які вивчають мертві мови і до якого не просто потрапити, дискусії про давньогрецьку лінгвістику, пиятика у кампусі і поганські містерії з кривавим закінченням. Якщо перераховане вас досі не зацікавило, то додам, що «Таємна історія» – це детектив з убивством, і якщо про те, кого вбили і хто вбивця ми дізнаємося ще десь посередині книги, то справжні мотиви відкриються аж наприкінці.

11 вражень від “Щигля” Донни Тартт

Донна Тарт малює дещо похмуру, обтяжену сигаретним димом і випарами дорогого віскі, але правдоподібну картинку стосунків, які панують у закритому університетському гурті, до якого ввійшли студенти з різних соціальних прошарків. І як би вони не намагалися вдавати рівність-дружбу-братерство, як би виважено не дискутували на академічні теми, походження, кількість грошей на рахунку батьків, щасливий (або ні) доуніверситетський бекграунд таки даються взнаки. За тим, як розігріваються пристрасті, цікаво спостерігати. А ще цікавіше уявляти себе частиною цієї таємної історії.


12

 «Баборня», Мирослав Лаюк


Вчителько моя, зоре світова – ці слова точно не про героїню роману Мирослава Лаюка, хоч вона, як і та, кого оспівують у пісні, – радянська вчителька. «Самка біолога» – таке майже політкоректне прізвисько більше пасує Марії Василівні, педагогу з багаторічним стажем, яка демонструє найзбоченіші девіації своєї педмайстерності. А починається уся історія з того, як молода учителька біології Марія приїздить у далеке карпатське село. Вона сповнена запалу і бажання робити все, що скаже начальство, і робити то якнайкраще, включно із писанням атеїстичних писанок, співами антирелігійних колядок і розвінчуванням дива – явлення Богородиці у місцевому лісі.

Страшний і безжальний. Уривок із дебютного роману Мирослава Лаюка “Баборня”

І ось минули роки, школа уже давно не радянська, хоча лишилася такою по суті. Як і лишилася сумлінною орачкою педагогічної ниви Марія Василівна. Тільки тепер вона проводить свято Покрови, диктує правила гри в учительському і учнівському колективах і душить усіх своїм авторитетом. А за цією «кар’єрою» ховається непросте життя учительки, в якому є все – любов, зрада, трагедія, щастя, обман і спокута…


13

«Покора», Мішель Уельбек


Мішель Уельбек фантазує на тему того, як зміниться життя у Франції і в університетському середовищі зокрема, якщо до влади прийдуть ісламісти. І фантазії його звучать справді похмуро. Бо начебто нічого аж так не змінилося. Але якщо ти жінка – ти більше не можеш посідати керівні посади. Навіть якщо досі ти очолювала університетську кафедру чи факультет і була однією з найкращих науковців. А якщо ти чоловік, тобі треба всього лиш прийняти іслам. І ти зможеш далі просторікувати на лекціях про свої улюблені теми, отримаєш за це спокусливу платню і не менш спокусливий «подарунок» – юну мусульманку на роль другої дружини. Головне – бути покірним.

Головний герой книги, професор Сорбонни і дослідник творчості Гюїсманса, стоїть перед вибором: лишитися вірним своїм переконанням, своїй французькій ідентичності і єдиній дівчині, до якої бодай щось почував і яка мусила емігрувати до Ізраїлю, бо мусульмани євреїв не люблять, – чи скоритися новим правилам, посісти тепле місце і удавати, що університет завжди був таким, зі студентками у паранджах і відсутністю жінок на кафедрах. Як гадаєте, що обере він – спротив чи покору?


14

«Блакитний янгол», Франсін Проуз


Іще одна в нашому списку книга, в якій ідеться про університетський курс письменницької майстерності. Власне, довкола нього і вибудовується сюжет. Немолодий Тед Свенсон, автор кількох досить успішних романів і викладач невеликого (але недешевого) коледжу тішиться тим, що за роки викладання жодного разу не закрутив роман зі студенткою і не зрадив дружину. Аж поки до рук йому не потрапляє перший розділ книги, яку пише слухачка його курсу, Анжела Арґо – пірсинговане дівчисько в шкіряних шипованих браслетах і з зеленими пасмами у волоссі. Свенсон переконаний: якби не незвичайний талант, він би й уваги не звернув на неї. Але історія про курячі яйця і дівчинку-підлітка, закохану у свого вчителя музики, затягує пана професора у гарячий вир почуттів. І спершу годі зрозуміти, хто він насправді – мисливець чи жертва.

Блакитний янгол. Уривок з підліткового роману Франсін Проуз

У цьому романі ви знайдете дві історії про «заборонене» почуття між ученицею і її наставником – реальну і літературну. Але, крім цього, ви зазирнете на «кухню», в якій варяться юні таланти, що мріють стати письменниками, і дізнаєтеся, як із їхніх текстів готують стравне чтиво, – ну чи, принаймні, як це радить робити письменник і викладач Тед Свенсон.


15

«Ліцей слухняних дружин», Ірен Роздобудько


Тут замість уроків літератури влаштовують літературні суди, вчаться писати листи краснописом, за провини отримують кольорові картки, які у сумі визначають покарання, а всіх дівчат, які живуть поза стінами цього закладу, називають «стрітами» і зневажають. Це місце – не просто закрита школа. Це ліцей, в якому виховують майбутніх слухняних дружин для всіх тих чоловіків, які здатні заплатити за них добрі гроші. І вихованок ліцею така ситуація влаштовує, принаймні, так видається на перший погляд. Аж поки загибель однієї з вихованок не спричиняє подій, які вплинуть і на Ліцей, і на всіх, хто в ньому живе.

Цю книгу Ірен Роздобудько називають «пом’якшеним варіантом» «Оповіді служниці» Маргарет Едвуд. Бо хоч «Ліцей слухняних дружин» також змальовує моторошне середовище, в якому жінкам ведеться несолодко, та ця історія розгортається у зовсім інший спосіб. У який? Читайте – і дізнаєтеся 😉


 

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

1 097 thoughts on “Три «п’ятірки»: 15 історій про шкільне та університетське навчання

    Залишити відповідь