Життя жінок: топ-5 тендітної прози

фото: womenreading.tumblr.com

Життя жінки дуже різноманітне. Воно варіюється та реагує на будь-які прояви її тендітної душі. Воно сповнене посмішок, турбот, страждань, кохання, роздумів та всього того, що робить його неповторним. Нижче історії, які відображають усі спектри жіночих відчуттів, таких різних жінок із Великої Британії, Словаччини, Німеччини та України.

Джоджо Мойес “Счастливые шаги под дождем”, Азбука, Иностранка, 2016

Джоджо Мойєс новоспечена найпопулярніша (завдяки роману “До зустрічі з тобою”) авторка романтичної прози зачіпає простими темами та гострими проблемами всередині сім’ї. “Щасливі кроки під дощем” найперша книжка авторки. У цій історії вона зводить в історію три покоління. Донька клянеться, що у її житті стосунки із її дітьми будуть набагато кращими, ніж із власною матір’ю. Проте історія повторюється. І представниця наймолодшого покоління Сабіна вирішує жити зі своєю бабусею. Усі три жінки знову опиняються під одним дахом, переживають появу таємниць, та вчаться любити одна одну.

“Матері” Павол Ранков, Комора, 2016

Ранков класик словацької прози, проте українською його перекладають вперше. Проза Ранкова межує між художнім і документальним стилем. “Матері” – це важка книжка про життя жінок, яких запідозрили у співпраці із нацистами. Їх вивозили в табори ГУЛАГу, перетворювали на рабинь. Цю історію розповідає, одна із них, Зузана. Її чоловіка вбили нацисти. А після того звинуватили у зраді і арештували. Її історія про те, як їй вдалось вибороти своє право на власну гідність та материнство. Це роман про прощення, та унікальний зв’язок між матір’ю і дитиною.

“Любов практична” Христина Лукащук, Книги-XXI, 2016

Найтиповіша драматична історія стосунків – це любовний трикутник. Саме такий сценарій розігрує Христина Лукащук у “Любові практичній”. Головна героїня покохала одруженого чоловіка. Вона страждає від цього, а чоловік не зважає на ці проблеми. Спокійно пояснює, що йде до дружини “додому”. І не розуміє її обурення. Цей роман про жінку із сформованим характером та чітким розумінням, як саме має кохати чоловік. Лукащук пірнає в цю тему глибоко, і зображає її найтонкіші нюанси. Саме від того історія видається такою практичною, не вигаданою.

“Золотая нить” Дина Рубина, Віват, 2016

Цю збірку Діна Рубіна скомпонувала спеціально для українського читача. До неї увійшли роман “Синдром Петрушки” та чотири оповідання пов’язані із Україною. Там є герої українці, події відбуваються в українським містах. Прозу Рубіної називають витонченою, вдумливою із яскравим авторським стилем. Видання привязали до початку концертного туру письменниці, який триватиме з 15 до 22 травня.

“Прокляття дому” Дженні Ерпенбек, Книги – XXI, 2016

Ерпенбек – представниця німецького жіночого “письменницького дива”. Критики хвалять Ерпенбек за складність метафор, символізм та складний сюжет. Дорікають лише у одному, у надмірній ідеальності. “Прокляття дому” – це майже історія Німеччини, сконденсована на 160 сторінках. У книзі показане життя п’яти різних поколінь німців, та дванадцять історій різних родин. Це історії жінок та чоловіків, переплетені тонкою поетичною мовою та подіями Першої світової війни і аж до моменту об’єднання Німеччини.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

21 thoughts on “Життя жінок: топ-5 тендітної прози

    Залишити відповідь