«Сучасна українська кухня з Лесею Кравецькою»: крем-борщ, багато випічки й осучаснена класика

У грудні у видавництві Клуб сімейного дозвілля вийшла книга «Сучасна українська кухня з Лесею Кравецькою». Широкоформатне видання, з безліччю ілюстрацій – рідкісна спроба осмислити українську кухню наших днів сучасною кулінаркою.


Якщо сучасну британську кухню нам пропонують Джеймі Олівер і Гордон Ремзі, свої авторські рецепти представляють російські кулінарки Ірина Чадєєва й Юлія Висоцька, то українська кулінарна спільнота, хоча книги багатьох авторів регулярно виходять, похвалитися таким гучним ім’ям після Дар’ї Цвєк не могла. Але, здається, тепер з’явився шанс.

Якщо зараз книги сучасної кухні читачам пропонують зокрема під лейблом певних телезірок, що змушує вагатись у якості рецептів, то тут перед нами робота кулінарки із Дрогобича із понад 30 роками кулінарного досвіду. Леся Кравецька відома любителям кулінарії, як дописувачка кулінарних журналів та авторка блогу під ніком Medunya. Це вже шоста книга фуд-блогерки.

Книгу вирізняють не лише оригінальні рецепти, а й шикарні фотографії зроблені самою авторкою.

На майже 200 сторінках із яскравими ілюстраціями знайдете розділи із першими і другими стравами, закуски, несолодку й солодку випічку, та інші десерти. Оскільки авторка з Галичини, саме галицькі рецепти лягли в основу. Проте тут ви не знайдете чистої класики, рецепти якої знаєте на пам’ять. Авторка пропонує експериментувати, осучаснювати найбільш традиційні страви опираючись на доступні для українців нині продукти. Якщо кутя – то з халвою й шоколадом, а пампушки – із бананом, солодкі вареники з апельсиновою цедрою, якщо звичний салат – то обов’язково оригінальна подача.

Варто зауважувати авторські пляцки, традиційні багатошарові торти популярні на Львівщині та Івано-франківщині, якими славиться кулінарка. Таких рецептів у книзі кілька й вони зачарують будь-якого любителя солодкого.


Окреме захоплення викликає розділ із першими стравами. Якщо у вас у родині супи й борщі не надто шанують, або ж ви послуговуєтесь двома-трьома рецептами, тут вашій увазі запропонують 27 рецептів супів із простих продуктів, які можуть претендувати на звання страв високої кухні. Пшоняна юшка з яйцем пашот, суп-смузі з бринзою, щавлевий крем-борщ із кропивою, імбиром та перепелиними яйцями – це українські традиції обрамлені сучасною кулінарною модою.

У книзі «Сучасна українська кухня з Лесею Кравецькою» бракує лише одного – авторської передмови. Очевидно, за прагненням вмістити у виданні більше чудових фото на цьому елементі вирішили зекономити, а дарма. Оскільки книга авторських рецептів, то хотілося би слова від автора. Також трохи засмучує офсетний папір, адже таке красиве видання хотілося би гортати в глянці, проте, вочевидь, від цього книга б подорожчала і стала б доступна меншому колу читачів.

Якщо ви захоплені кулінарією й хочете готувати всю родину недорогими, але вигадливими стравами – це книга однозначно для вас. Якщо ви шукаєте подарунок для людини, яка ще немає своєї настільної кулінарної книги – ця підійде. І, звичайно, якщо ви шукаєте подарунок родичам і друзям закордоном, які поки що думають що українська кухня, то лише сало й борщ – купуйте.


25_1_01

Крем-борщ із яйцем та бринзою


Продукти:

  • 1,5 л м’ясного бульйону
  • 65 г цибулі в головках
  • 100 г моркви
  • 200 г буряків
  • 100 г картоплі
  • 70 г кореня селери
  • 50 г кисло-солодких яблук
  • 2 ст.л. томатної пасти
  • 2 зубчики часнику
  • 150 мл сметани
  • 1 ч.л. борошна
  • 100 г бринзи
  • 4 яйця
  • 3 ст.л. олії
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 0,5 ч.л. меленої копченої паприки
  • Сіль, чорний мелений перець

Приготування:

Буряк помити, загорнути у фольгу й запекти в розігрітій до 180 С духовці до готовності ( приблизно 1,5 години). Почистити, порізати кубиками. Картоплю, моркву, цибулю, часник,  селеру почистити й порізати маленькими кубиками. Цибулю й часник спасерувати на олії до прозорості. Докласти до цибулі картоплю й селеру. Готувати 3-4хв.

Додати моркву, а через 3-4хв – яблука та буряк. Готувати 5 хв.

Докласти томатну пасту. Готувати, помішуючи, 2хв.

Перекласти всі овочі до каструлі з гарячим м’ясним бульйоном. Довести до кипіння й готувати ще 10-15хв (до готовності овочів). Подрібнити блендером до кремоподібного стану. Приправити сіллю, меленим чорним перцем, меленою копченою паприкою, лимонним соком. Сметану ретельно розтерти із борошном, стежачи, щоб не було грудочок. Ввести сметану в борщ постійно помішуючи. Довести до кипіння і проварити 1 хв.

Подавати крем-борщ гарячим, виклавши в кожну тарілку, половину круто звареного яйця, кубики бринзи й зелень кропу.


Схожі книжки: «Українське застілля» Олени Брайченко, «Смачна країна» Костянтин Грубич, «Львівські пляцки» Леся Кравецька.


Читати: Солодкий листопад: 4 книги рецептів від українських кулінарів

Читати: Смачного! Топ 6 книжок, які потрібно мати на кухні


Придбати книжку в Yakaboo

Настя Дзюбак
Книжковий шопоголік. Не можу обійти паперову книжку. Гримуча суміш журналіста і філолога. Час від часу організовую у Кропивницькому зустрічі з письменниками. Лише з тими, яких люблю сама. У вільний від читання час готую і їм.
https://www.facebook.com/nastia.dziubak

358 thoughts on “«Сучасна українська кухня з Лесею Кравецькою»: крем-борщ, багато випічки й осучаснена класика

    Залишити відповідь