Стівен Кінг розповів про улюблені книги і власний роман про пандемію

Стівен Кінг нещодавно з’явився на шоу відомого американського коміка Стівена Колбера. Письменник розповідав, що на карантині особливо яскраво уявляє собі величезних мікробів на руках, тому старанно дотримується гігієни; також він висловив своє негативне ставлення до політичної ситуації в країні. Ми ж записали найцікавіші моменти для книголюбів: про книгу, яку більшість вважає передвісником пандемії Covid-19, про те, чому люди зараз читають страшні книжки, та про улюблену літературу автора.

Про книгу з сюжетом, схожим на сучасний світ

Десь у 1975 році я написав книгу The Stand («Протистояння») і я досі за неї вибачаюся. Пройшло вже понад 40 років, а люди підходять до мене зараз і через маску говорять мені, що відчувають, ніби живуть в історії Стівена Кінга. А я тільки й відповідаю, що «Мені шкода через це». Коли я писав її у 70-их, в мене просто була ця ідея, яка виникла через хімічні викиди в штаті Юта (ймовірніше, йдеться про так званий Інцидент з вівцями поблизу Дагвейського полігону, коли від випробувань хімічної зброї у 1968 році масово загинуло понад 6 тис.овець — прим.ред.). Тоді я пішов до знайомого лікаря і сказав: «Можете скласти мені сценарії, що буде, якщо з’явиться пандемія, яка вб’є 99% населення?». Його очі засвітилися; йому сподобався такий апокаліптичний сценарій з розряду “а що якби”. Він сказав, що найкращим варіантом буде грип – це вірус; він не живий і не мертвий, ніхто толком не знає, чим він є насправді. До того ж, це “подаруночок” на все життя: щороку грип повертається, але змінює свою форму, тож доводиться його щоразу вигадувати вакцину. І мій страх щодо коронавірусу пов’язаний з тим, що коли все прийде в норму, вірус може мутувати і повернутися. Тут є два варіанти: він або повернеться слабшим, або буде кошмарний сценарій (про нього я, звісно, більше думаю, пробачте), в якому він стане ще більш смертельним.

Навіщо людям зараз горори

Думаю, що люди схильні читати трилери в скрутні й жахаючі часи. Бо коли читаєш горори, бачиш, що ситуація там більш жахлива, аніж вимушене сидіння вдома без туалетного паперу. Ти закінчуєш читати книжку і відкладаєш свої страхи на певний час та можеш нарешті міцно поспати. Принаймні, в теорії це так працює.

Сам би я на карантині ні з якими зі своїх персонажів не захотів би залишатися в одному домі. Хіба що з Холлі Гібні з If It Bleeds — у неї обсесивно-компульсивний розлад, вона свистить, смикається, багато говорить, однак вона не погана. 

Книжкові поради

Під час випуску ведучий згадав, що Стівен нещодавно розповідав про 10 своїх улюблених книг. Ми знайшли цей список:

На карантині Стівен особливо порадив читати «Володаря перснів».

Переглянути відео з повним інтерв’ю можна тут:

10 thoughts on “Стівен Кінг розповів про улюблені книги і власний роман про пандемію

    Залишити відповідь