Стівен Кінг «Про письменство»: мемуари короля жахів

До Форуму Видавців 2017 видавництво Клуб Сімейного Дозвілля підготували українські переклади декілька книжок Кінга, але одна з них особливо варта уваги. Ця новинка – мемуари про ремесло «Про письменство». Чому? Бо вона зацікавить і тих, хто ніколи не читав його твори. Я знаю, про що кажу 🙂


#ЧитаємоРазом: «Про письменство. Мемуари про ремесло» Стівен Кінг


95804102

Хто такий Стівен Кінг?


Дурне питання… Усі й так знають, хто такий Кінг! Безперечно, це так, але треба бути абсолютно схибленим фанатом, щоби знати:

  • про няньку-садистку маленького Стіві;
  • як мама розповідала п’ятирічному Стіві, що вона бачила/чула, коли на її очах помирали люди;
  • Стівен Кінг заробив перший письменством долар за чотири оповідки. Йому було шість років!
  • у шкільні роки брат Стівена випускали газету для родичів та сусідів. Жарти жартами, але наклад газети був 50-60 примірників (жителів містечка приблизно 900). Звісно, Стіві був єдиним найманим працівником «промокашки Дейва».

Спойлери? Це не спойлери, а лише чотири коротенькі тезиси, тоді як у книжці вас чекають справжні історії. Часом єдина емоція від таких оповідок – «ой, феее», але треба віддати їм належне, за якихось 90 сторінок ви зрозумієте, чому Кінг став тим, ким він є.


Три передмови й чотири розділи


Скільки треба часу, щоби підготувати читача до розповіді та остаточно відповісти на всі його питання щодо книжки? Правильна відповідь для книги «Про письменство» – три передмови. Яка була ідея та головна мета створення «Про письменство»? Що Кінг хотів втовкмачити в голови своїм читачам? Де закінчується робота письменника та починається територія редактора? Усього за три сторінки Стівен Кінг відповість на всі питання та розігріє ваш інтерес до книжки.

Передмови пройдено й попереду чотири розділи, які, хоч і мають різні назви та теми, розповідають секрети творчості Кінга. Сам автор пише, що то ймовірніше його методи, ніж секрети, але від 70-річного шалено популярного письменника така репліка звучить непереконливо.

Стівену Кінгу 70! Про український флешмоб до річниці в Instagram


Ящик з інструментами


Кілька моментів із першого розділу Життєпис ви вже й так бачили (див. Хто такий Стівен Кінг?), найкращі цитати першої частини можете  прочитати в публікації, тому переходимо до другого розділу. Він називається Ящик з інструментами. Чому? Кінг порівнює інструменти письменника з ящиком теслі – навіть, якщо вам всього-на-всього треба прикрутити гайку, доведеться тягти всі інструменти, адже ви не знаєте «що ще, може, треба буде зробити».

Прості інструменти кладіть нагору. Найпростіший із них, хліб письменника, – лексикон. Тут можете спокійно пакувати все, що є, без найменшого почуття провини та меншовартості.

Про наступні інструменти, вдалі приклади їхнього використання й порядок розміщення у вашому ящику дізнайтесь від Стівена Кінга.


Про письменство


Третій розділ – квінтесенція книжки. Власне те, чому ви її придбали й вирішили почитати. Погодьтесь, то безбожний спойлер розповісти про таку частину, правда? Теж думаю, що нашовоновамтреба, але декілька влучних цитат не завадять.

Якщо хочете бути письменником, понад усе треба робити дві речі: багато читати й багато писати. Мені не відомо шляху в обхід них, шляху навпростець.

На мій погляд, оповідання та романи складаються з трьох частин: з оповіді, яка просуває історію з точки А в точку В і урешті-решт у точку Z; з опису, який творить для читача сенсорну реальність; та з діалогів, які оживляють персонажів завдяки їхній мові.

Щодо передісторії найважливіше пам’ятати, що а) у кожного є минуле і б) воно переважно не дуже цікаве. Залишайте тільки цікаві його частини та не захоплюйтеся всім іншим. Довгі історії життя найкраще сприймаються в барі, та й то лише за годину до закриття й коли ви пригощаєте.


Постскриптум і на додачу


Останній розділ – ще одна історія життя Стівена Кінга. Не знаю, чи буде вона цікава іншим читачам, але фанати точно оцінять. Думаю, щоби не розчаровувати всіх інших Кінг додав аж три додатки! Вони, то зовсім інша тема:

  • детальний практичний розбір прийому зачинені двері/відчинені двері;
  • список літератури;
  • оновлений список літератури.

Кому варто прочитати «Про письменство»:

  • фанатам творчості Стівена Кінга;
  • усім, хто пише (так, пости в соц. мережах рахуються);
  • усім, хто не знайшов варіант для #YakabooBingoAutumn_5.

Кому не варто прочитати «Про письменство»:

  • тим, хто не цікавиться темою письменства (що ви тут робите?).

Схожі книжки: Як створити сильний текст? Пиши, скорочуй


Купити книжку в Yakaboo

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

1 872 thoughts on “Стівен Кінг «Про письменство»: мемуари короля жахів

    Залишити відповідь