Література смарагдового острова: 10 книг ірландських письменників

Ірландія стала дуже популярною з того часу, як у цій країні почали знімати «Гру престолів». Та це не все, чим знаменита країна, яку називають «смарагдовим островом». Ірландія подарувала світові не менше п’яти літературних класиків, а також чотирьох нобелівських лауреатів з літератури. Далі – книги 10-ти найкращих ірландських письменників, що підтверджують високий культурний рівень країни.

Один із найвідоміших класичних творів, у якому Лемюель Гуллівер подорожує до дивних і навіть фантастичних країн. Пригоди лікаря, котрий став капітаном кількох кораблів, відомі дітлахам з усього світу. При цьому книга подобається й дорослій аудиторії. В ній автор замасковано розкритикував брехню, лицемірство, тиранію й людську дурість. Свіфт, таким чином, висміяв суспільство, в якому йому довелося жити.

Події розгортаються 16 червня 1904 року. У творі описаний всього лише один день із життя головного героя – Леопольда Блума. Однак автор показав, що 24 години цілком достатньо для насиченої прогулянки вулицями Дубліна. Головний герой заведе читачів у закручені вулички ірландської столиці, таверни та інші місця, які допоможуть відчути дух Ірландії початку минулого сторіччя. На додачу до цього – авторський гумор Джеймса Джойса.

Вайлд відомий не тільки «Портретом Доріана Грея». У письменника є, наприклад, один твір про американського посла у Великобританії. Такий собі містер Гайрам Б. Отіс купив старовинний замок Кентвервіль, у якому окрім його сім’ї мешкає ще й привид. Дух сера Симона де Кентервіля радий новим гостям, бо тепер йому буде кого лякати. Однак все пішло не за планом. Виявилося, що Отіс зовсім не боїться примару. Діти посла взагалі глузують з бідного привида. Вірджинія Отіс – єдина, хто може знайти спільну мову з духом колишнього володаря кентервільського замку.

Гіні був одним із найвидатніших поетів свого покоління. Період активної творчості ірландця – 30 років. За цей час він написав і опублікував чимало творів, а 1995 року отримав Нобелівську премію. Гіні писав вірші, переклади і критику. Зараз читачі можуть ознайомитися з найкращими творами ірландського митця.

Дезмонд і Дейдра Дойл готуються відсвяткувати «срібне весілля» – 25 років сімейного життя. На ювілей подружжя запросило дітей, родичів і друзів. У більшості гостей Дойлів непросте життя. Герої мають свої переживання, образи, радості та секрети. Ювілей – чудова нагода для того щоб востаннє зазирнути в минуле, переосмислити його та, нарешті, жити сьогоденням.

Основою п’єси став античний міф про Пігмаліона. За легендою, скульптор вирізьбив із мармуру Галатею – вродливу жінку, перед красою якої не встояв сам. Пігмаліон умовив олімпійських богів оживити творіння його уяви… У творі Шоу все трохи не так. Головні герої – бідна неосвічена квіткарка Еліза Дулітл та професор Гіґінз. На перший погляд, між цими людьми немає нічого, крім прірви. Але справжнє кохання може все змінити.

Ще один класичний твір. Цього разу – від «батька» літературного вампіризму. Молодий юрист Джонатан Гаркер береться за справу графа Дракули, який хоче продати своє помістя. Для вирішення юридичних питань молодику потрібно на деякий час покинути країну. Насправді, Дракула навмисне відправив молодого й недосвідченого парубка подалі від Англії, щоб «поласувати» оточенням юриста, а особливо – його нареченою. Чутка про це дійшла й до самого Гарпера, який не на жарт перелякався. Єдиний, хто може допомогти англійцеві – найкращий мисливець на вампірів Абрахам ван Гельсінг.

Дев’ятирічний Бруно щасливо жив у чудовому будинку в столиці Німеччини. Однак сім’ї хлопця довелося переїхати. Батько головного героя отримав призначення комендантом концтабору в загадковому місці Геть-Звідси. Спочатку Бруно не подобався новий дім. Щоб хоч якось себе розрадити, німець почав вивчати територію. Так він познайомився з єврейським хлопчиком Шмулем, який опинився по той бік дроту. Хлопці стали друзями, а зв’язок між ними посилювався кожного дня. Однак ця дружба може бути небезпечною для них обох.

Батьки відправили Люсі, Пітера, Сьюзан і Едмунда на деякий час до знайомого професора. У того вдома стоїть велика платтяна шафа. В ній можна зберігати речі, або ж – ховатися під час гри в піжмурки. Та кмітливі діти виявили, що шафа слугує також своєрідним мостом у Нарнію – дивовижний світ, де могутній лев Аслан протистоїть злій Білій Чаклунці. Тут відбуваються дивовижні події, але, на жаль, не всі вони хороші. Та саме на цих чотирьох дітей чекала вся Нарнія, бо тільки вони можуть врятувати казковий світ від небезпеки, а потім – очолити ціле королівство.

Наостанок – твір від найбільш непередбачуваного ірландського письменника. Беккет замаскував під блазнів філософів, котрі обговорюють доволі серйозні речі: мову, європейську свідомість, біль та розпач. З одного боку, автор підняв у творі всі теми, що були актуальними для людей у ХХ сторіччі. Та попри це, «Уот» вважається найдотепнішою та найабсурднішою книгою видатного ірландця.

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

201 thoughts on “Література смарагдового острова: 10 книг ірландських письменників

    Залишити відповідь