Магія у квадраті: рецензія на книжку «#щотакематематика» Кузька Кузякіна

Коли нонфікшн-видання починається з передмови, то будь готовий, що тобі в ній докладно пояснять, чому ти аж ніяк не можеш пропустити цю книжку, чому тобі вкрай потрібно прочитати весь наступний текст і як він змінить твоє життя (ну або знадобиться в якійсь зі сфер твоєї діяльності). Але у книжці «#щотакематематика» все навпаки! Її автор Кузько Кузякін знайде для тебе купу аргументів, чому її взагалі читати не варто! Надто несерйозна для тих, хто всерйоз хоче займатися цією наукою, надто складна для тих, хто шукає у книжках розвагу… Як би там не було, а цей трюк таки спрацьовує: якщо книжку «не радить» сам автор, значить щось-таки у ній є. Погляньмо, що саме? І що ж воно за звір, та математика?

Ілюстратор і письменник з фізмату

Але спершу два слова про автора. Кузько Кузякін, він же Дмитро Кузьменко, дитячий письменник та ілюстратор з фізико-математичною освітою. Людина, яка редагує та ілюструє такі крутезні дитячі журнали, як, наприклад, «Пізнайко» та «Професор Крейд», точно знає, що цікаво дітям. А коли ця людина ще й має фахові технічні знання і вміє легко ними «жонглювати», то їй вдається справді зацікавити маленьких читачів науковими темами.

Математика – це не просто цифри, або Ігри з лінійкою і циркулем

І ось ти відкриваєш книжку з очікуванням побачити довгі рядки чисел, формул чи рівнянь. А натомість зустрічаєш різні дивовижі, які, на відміну від абстрактних чисел, можна потримати в руках, – стрічку Мебіуса і пляшку Кляйна, неможливий трикутник і куб Ешера. Усі ці справді цікаві фігури, які бентежать нашу уяву, допомогла змоделювати якраз математика. 

Кузько Кузякін наводить хитромудрі задачки, над якими ламали  голови ще давні греки, інтригує пропозицією намалювати коло з допомогою лінійки і переконує, що математика  – це майже магія в квадраті! Бо ж із її допомогою можна осягнути те, чого, можливо, і не існує в реальності (але що існувати таки могло б!). А ще – знайомить із найважливішими математичними відкриттями і озвучує неймовірні факти (От ви знали, що коло – це правильний шістдесятп’ятьтисячп’ятсоттридцятьсемикутник? А тепер скажіть про це вчителю в школі!)

Автор також пропонує читачам нестандартні і трохи підступні, але нескладні задачки, заохочує бавитися з лінійкою і циркулем  – і це перетворюється на захопливу пригоду. Гарантую: після прочитання цієї книжки ви вже не будете дивитися на задачки з геометрії як на щось незрозуміле і нудне!

Числа, яких не існує

Але перейдімо таки до чисел. Бо хоч автор і стверджує, що їх не існує, а математика – це не про числа, а про ідеї, та з ними тобі таки доведеться зустрітися, коли захочеш щось порахувати. До речі, лічити люди вміли не завжди, і як вони цього навчилися, а потім ще й зуміли перейти «по той бік» мінуса і коми, Кузько Кузякін розкаже коротко, але цікаво.

Крім того, він познайомить тебе з усім різноманіттям чисел – простими, дробами, ірраціональними – і розповість про їхні особливості. Бо числа – вони як люди, кожне по-своєму особливе. А ще вони, як і люди, мусять дотримуватися певних законів. І на незнанні цих законів часто ловляться нечесні на руку особи, зокрема фінансові шахраї. Як саме математика допомагає виявити шахрайство – дізнаєшся теж із книги.

Весело про серйозне

Відверто кажучи, я належу до тих людей, хто вважає математику смерте-е-е-ельно нудною. Тобто вважала, поки не взяла до рук цю книжку. Бо виявилося, що математика має свої «приколи», несподіванки і дива. Можливо, якщо ти поглиблено займаєшся нею і «зуби з’їв» на різних цікавих задачках, для тебе це не стане відкриттям. Але для тих, хто звик не помічати за цифрами історій, отаке знайомство з математикою стане дуже класним відкриттям.

Отож, по-перше, тут є власне історії, які інтригують, загадки, які бентежать, і математичні фокуси, які так і кортить випробувати. По-друге, вдосталь інтерактивності – тобі запропонують написати своє визначення математики, намалювати коло без циркуля чи помізкувати над цікавою задачкою. Головне – зроблять це, не напружуючи, не ставлячи перед тобою зобов’язань. По-третє, покажуть, що математика ближче до твого повсякдення, ніж здається на перший погляд. І, по-четверте, зроблять це дуже весело і невимушено. Дотепні підзаголовки, доброзичливий тон, легкість викладу – усе це для мене виявилося найпереконливішим «плюсиком» книжки Кузька Кузякіна. Думаю, це сподобається і тобі!

Кому це потрібно

Там, у передмові, автор переконує, що практично нікому. Але ми з тобою вже знаємо, що «#щотакематематика» точно знадобиться тим, хто не розуміє, що в цій науці цікавого. І, тим більше, тим, хто любить бавитися з цифрами й охоче дізнається більше про них і закони, за якими вони живуть. А ще це чудова книжка для батьків, які хочуть зацікавити дітей наукою: можна її непомітно підсунути своїм чадам і спостерігати за ефектом, а можна й прочитати разом, дискутуючи і розв’язуючи задачки. У будь-якому разі буде весело.

Пряма мова

«Деякі науковці вважають, що математика є природним станом мозку. Тобто нею займається кожна людина. Адже щодня розв’язує величезну кількість задач. Коли переходить дорогу й оцінює швидкість машини. Коли, катаючись на велосипеді, пригальмовує на поворотах якраз настільки, щоб не впасти, але й не сильно втратити швидкість. Або коли намагається влучити недогризком у сміттєвий кошик з іншого кутка кімнати… Хай йому грець, знову не влучив!»

Схожі книжки

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

475 thoughts on “Магія у квадраті: рецензія на книжку «#щотакематематика» Кузька Кузякіна

    Залишити відповідь