Що ви плануєте читати взимку: опитування книголюбів

Зима – найкращий час на читання. На море не поїдеш, бо воно замерзло; у парк не підеш, бо примерзнеш до лавочки; годинами гуляти по вулицях не будеш, бо можна відморозити ніс. А от сісти з хорошою книжкою біля батареї – те, що треба. 

Блог Yakaboo розпитав у українських букблогерів, які книжки вони планують читати взимку. 

Тетяна Синьоок

17909562_1482973918420790_1378510186_n-246x246

Маю зимову традицію: щойно починаються свята й гіпермаркети оголошують сезон ялинок і вогнів відкритим, я переглядаю «Володаря перснів» і «Гобіта». Цього року вирішила їх ще й перечитати. Бо коли занурюватися в казку, як не під час зимових свят? Крім того, початок нового року завжди може перетворитися на несподівану мандрівку, особливо якщо взяти приклад з Більбо Беґґінса, струсити з себе пилючку домосідства й відкрити серце для пригод. 

Наступним зимовим мастрідом для себе вважаю третій том «Листів» Лесі Українки від видавництва «Комора». Саме взимку, коли з’являється більше часу на читання, чудово перевідкривати для себе українську класику. «Листи» Лесі Українки – це не тільки переворот свідомості для тих, хто звик бачити письменницю «одиноким мужчиною на всю новочасну соборну Україну» чи, не доведи боже, «поетесою досвітніх вогнів». Це правдивий зріз української культури межі 19-20 століть, а також близьке знайомство із авторкою, чия творчість відкрила нові обрії української літератури в 19 столітті й багато в чому лишається актуальною для століття 21.

Початок зими – прекрасний привід спланувати читацьке дозвілля на рік прийдешній. Тому актуалізуються списочки/поради від тих, хто читає ще більше від тебе. З цієї причини книжка Ганни Улюри «365. Книжка на кожен день, щоб справляти враження культурної людини» від видавництва «ArtHuss» уже чекає своєї черги, а стильне оформлення надихає братися за читання якомога швидше й готувати нотатник. 

А щоб читацький рік завершився на ноті натхнення, у грудні обов’язково треба прочитати щось направду захопливе. Детектив Жоеля Діккера «Правда про справу Гаррі Квеберта» від ВСЛ перевершив усі сподівання, а екранізація зміцнила позиції настільки, що тепер я переслідую друзів і колег із вимогою негайно прочитати і обговорити зі мною сюжет. І поки вони читають, я хочу перевірити, чи так само захопливою видасться наступна книжка автора «Книга Балтиморів». Покладаю надії, що так.

Настя Дзюбак

22528244_10203763259077801_6721265944850308303_n-246x246

В грудні-січні планую читати книги, які зігріють душу. «Історії наклацані на друкарській машинці» Тома Генкса, «Усі вогні — вогонь» Хуліо Кортасара в перекладі Юрка Покальчука. 

Просто перед святами читатиму «Листи Різдвяного діда» Толкіна, аби ну вже точно поринути в атмосферу свята. Ще маю на поличці «Сніговірші для малят» – книга геть дитяча, але, впевнена, буде дуже настроєва.

Перед Різдвом візьмусь застосовувати на практиці кулінарні книги Лесі Кравецької «Сучасна українська кухня» і «Львівські пляцки, сирники, медівники».

А далі візьмусь за «Солодке життя в Парижі» і «The Ukraine» Артема Чапая. 

Оксана Ласка

Що ви плануєте читати взимку: опитування книголюбів 0

«Спостерігаючи за англійцями» Кейт Фокс від ВСЛ – щоб додати гумору в сірість буднів взимку та дізнатись про витончених та загадкових англійців більше. Бачила багато схвальних відгуків на книгу, вже з нетерпінням чекаю на прочитання.

«Бачити, щоб бути побаченим» Олександра Михеда від ArtHuss — тому що, грішна, дуже люблю розважальні шоу на кшталт «Топ-модель по-українськи», «Майстершеф» чи то «Холостяк». Розумію, що вони побудовані за певною схемою, та хочу більше дізнатись про важелі впливу на глядачів та ниточки, за які смикають сценаристи при створенні шоу 🙂

«Я віддам тобі сонце» Дженді Нельсон від Вівату – щоб познайомитись з новим для себе автором. Знаю, що книгу Нельсон «Небо повсюди» хвалять, але українською її поки немає. Спробую «Я віддам тобі сонце»: очікую на мікс тем – від сімейних стосунків до питань пошуку себе в творчості.

«Замах на мистецтво» Григорія Козлова від ArtHuss — ніколи не читала нічого подібного, тоже дуже цікаво спробувати новий жанр, арт-детектив. Очікую, що не лише розширю познання в сфері мистецтва, але й занурюсь в розслідування 🙂 Сподіваюсь, «Замах на мистецтво» не розчарує. 

«Знедолені» Віктора Гюго – абсолютно довіряю рекомендації Іри Юрченко, в якої «Знедолені» – одна з улюблених книг. Мабуть, це буде найбільший мій товстунець цієї зими – вірю, що здолаю його, хоч поки зовсім не знаю сюжету 🙂

Ольга Галай

Що ви плануєте читати взимку: опитування книголюбів 0

Для мене зима – це час, коли все навколо стає чарівним, а світ добрішим. А Різдво – це завжди тепло і приємні спогади ще з дитинства. Ставши дорослою, почала вигадувати свої власні ритуали. І в першу чергу це пов’язане з книгами. Обов’язково обираю щось святкове. І тримаю цю книгу до самих свят. 

Цього року цією особливою книгою буде «19 різдвяних історій». Сподіваюсь в ній знайти те тепло і радість, про які ми всі мріємо – кожен про своє, найпотаємніше. 

Ще одне бажання під ялинку – «Сонце і місяць, сніг і лід» Джесіки Дей Джордж.  Найперше, що зацікавило в цій історії – те, що головна героїня не має імені. Це ж не просто так, за цим криється якась таємниця. А таємниці я люблю. Та й пригоди, котрі очікують дівчинку, теж не менш цікаві. 

В мене будуть невеликі канікули, часу для читання буде трохи більше ніж зазвичай. В цей період вдало впишеться «Повний безлад» Вуді Аллена. Обожнюю його фільми, тому книгу пропустити не можу. Фільми також можна подивитись.

І вже давно чекає своєї черги книга Б’янки Боскер «Схиблені на вині». Тримаю її на десерт. Чи під келих червоного…


Юлія Дутка

Що ви плануєте читати взимку: опитування книголюбів 0

Взимку дуже мерзну, тому стараюсь вибирати книжки не сезонні – нічого різдвяного і холодного, а навпаки спекотну екзотику, до якої навіть гарячого чаю не треба. Хоча, думаю, що деякі зимові новинки мене не оминуть, але вже, мабуть, тоді, коли день ставатиме довшим, а весна ближчатиме.

У найближчих читальних планах кілька новинок нон-фікшну: «Прорив у швидкості читання» Пітера Кампа (тому що у 2019 році хочу вийти за межі своїх 150 книжок), «В оточенні ідіотів» Томаса Ерікссона, «Lingva Incognita» Віталія Зубкова, а також буду віддавати борги художній літературі – читатиму нарешті обидві книжки Жоеля Діккера, які вже довго лежать на поличках, та покупки з Форуму видавців (так, каюсь, ще не все прочитане) та з «Чорної п’ятниці на Yakaboo».


Аня Дудко

Що ви плануєте читати взимку: опитування книголюбів 0

Перше, що планую прочитати взимку це те, що назамовляла в Чорну П’ятницю.

Обов’язково почну дві фентезійні серії книжками «На лезі клинка» і «Учень убивці». Буду сподіватись, що видавництво не забариться з продовженням.

Ще хочу перевірити максиму «геніальна людина геніальна у всьому», тому візьмусь за літературні спроби Тома Генкса і Вуді Аллена.

Вже уявляю, як буду читати «#Наші на карті світу», красиву товстенну книжечку від Видавництва Старого Лева. Впевнена, вона подарує святковий настрій і гордість за країну в такий нелегкий час.

Зимовими вечорами хочеться якомога більш затишних книг.

Незважаючи на поважний вік, планую з січня зробити настільною книжкою «Афиновий ведмедик» і кожен день виконувати милі завдання, зазначені в ній.


Тетяна Гонченко

Що ви плануєте читати взимку: опитування книголюбів 0

Для мене зима – це час читати великі книжки, з якими проживаєш ціле життя. Тому запаслась товстенними романами, у кожен з яких планую зануритись з головою. 

По-перше, нарешті здійснила своє давнє бажання – купила «Маленьке життя» Ханьї Янаґігари. Колись починала цю книжку в електронці, але швидко заплуталась в героях і зрозуміла, що треба купити паперову та зануритись завзятіше. В українському перекладі це 880 сторінок – те, що треба для зимових вечорів. 

По-друге, давно чекає свого часу на моїй полиці 816-сторінковий «Щиголь». Здається, його час якраз прийшов. А ще майже 700-сторінкові «Американські боги», бо навіть соромно зізнаватись, що я їх ще не читала. 

У грудні обов’язково прочитаю «Перезавантаження» – воно так і манить своєю красивою обкладинкою. А на новорічні свята планую комусь замовити собі у подарунок комікс «Проповідник». У січні вийде вже друга частина, треба буде подумати, з якої нагоди її собі подарувати. 

А ще 6 чорноп’ятничних книжок від «Фабули» скоро приїдуть, йой… 


Ірина Юрченко

Що ви плануєте читати взимку: опитування книголюбів 0

Зробила для себе невелику добірку книжок на грудень, адже планувати на усю зиму сенсу немає – ще три рази передумаю. Перше і найголовніше: класика. Зима – мій ідеальний час для читання серйозних, товстих і класичних творів. Зараз це «Граф Монте-Крісто» Дюма, книга, за яку я намагаюсь сісти вже не один рік. То об’єм відлякує, то інші історії цікавлять. Тому, «Граф Монте-Крісто» – такий собі челендж мого читацького грудня.

З нон-фікшн обрала «Диво п’ятої ранку» Сандерза, як спосіб нарешті змінити режим дня – з сови з хронічним недосипом на…хоча б просто сову. Сподіваюся, що книжка мені допоможе. Тоді і у новий рік піду з новою звичкою.

З сучасної прози – «Татуювальник Аушвіцу» Гізер Морріс, історія, яку я просто не можу оминути. Хоч це не найкращий вибір у передсвятковий період. Компенсувати настрій планую дитячою збіркою казок «Диво на Різдво» від українських авторів. Саме від останньої очікую того самого різдвяного настрою та чарівної атмосфери.

І наостанок, щось із сучукрліт. Вагаюся, обираю між «Баборнею» Лаюка та «Твій погляд, Чіо-Чіо-Сан» Любки.


Катерина Толокольнікова

Kate-e1540550251918

Зиму я в цілому не люблю – за винятком свят і днів, коли магічно красиво сніжить. Але не можна не визнати, що зимове читання – особливе. Бо вечори – довгі, і вдома в такий час так затишно…

Цього року я запланувала в грудні дочитати все розпочате чи давно заплановане. Це, зокрема, художні репортажі: «Над прірвою в іржі» Павла Стеха, збірка «Veni Vidi Scripsi. Історія наживо» , «Тост за предків» Войцеха Гурецького та «Раніше за Господа Бога» Ганни Кралль. Із класики у планах «Про мишей і людей» Джона Стейнбека, а ще красивезна книжка про Ернеста Гемінґвея «Артефакти з життя» Майкла Катакіса

А ближче до свят – у час, коли бігаєш купувати подарунки й новорічні прикраси, планую влаштувати грандіозне перечитування «Гаррі Поттера». Насправді, всю серію перечитуватиму вперше: раніше поверталася тільки до окремих книжок. Тому уявляю, як це буде класно, захопливо й скільки позитивних емоцій принесе – тоді й холод, і відсутність сонячних днів переживатимуться легше.

А після «Гаррі Поттера»… Думаю, візьмуся за всі придбання з Книжкового Арсеналу й Book Forum – саме час нарешті. Бо до наступного фестивалю й закупів лишиться не так і багато часу! 

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

923 thoughts on “Що ви плануєте читати взимку: опитування книголюбів

    Залишити відповідь