Коли істина — на кінці нитки шовкопряда. «Середня стать» Джеффрі Євгенідіса

У Луврі в античному залі знаходяться, здавалося б, лише типові взірці досконалої будови тіла й ідеальних пропорцій. Однак, поруч з Гераклом, Діаною, Гермесом, славнозвісною Венерою з острова Мілос уважний відвідувач музею натрапить на один не зовсім класичний зразок античної краси. На перший погляд, лежача скульптура дівчини нічим не вирізняється серед інших подібних експонатів. Та обійшовши її з іншого боку, можна побачити, що у неї ще й… чоловічий статевий орган (!) Цей витвір мистецтва, автором якого є талановитий італійський скульптор XVII століття Джованні Лоренцо Берніні, називається «Сплячий гермафродит».


Не автобіографія


Володар Пулітцера 2003 року Джеффрі Євгенідіс — популярний американський письменник грецького походження, відомий своїми вражаючими, сильними та направду незабутніми творами. Саме грандіозна родинна сага про гермафродита Калліопу (Калла) «Середня стать» (2002 рік) і принесла автору престижну літературну відзнаку.

Доцільно наголосити, що хоча у Джеффрі Євгенідіса з головним героєм співпадають рік і місце народження, роман НЕ є автобіографічним. За основу сюжету було взято мемуари інтерсексуала Еркюліни (згодом — Абеля) Барбен, який народився у 1838 році у Франції з теж помилково визначеною жіночою статтю.

Українською мовою твір побачив світ цього року у «Видавництві Старого Лева» завдяки чудовому перекладу Анни Вовченко та напрочуд атмосферному дизайну обкладинки з-під пензля Анастасії Стефурак.


«Я двічі з’явився на світ…»


Оповідь, яку можна порівняти з розмотуванням шовкопрядової нитки, ведеться від імені 41- річного працівника Державного Департаменту США, останнього представника грецько- американського роду Стефанідісів. Він народився гермафродитом, тобто людиною, яка внаслідок генетичної мутації — синдром дефіциту 5-альфа-редуктази — наділена одночасно чоловічими і жіночими статевими ознаками, при цьому залишаючись безплідною.

До 14-річного віку усі вважали Калліопу дівчиною, хоча та уже давним-давно підозрювала власну нетиповість. Тільки нещасний випадок, результатом якого стало детальне обстеження потерпілої, відкрив шокуючу правду… Цей момент став переломним у житті Калліопи, яка, врешті, самоідентифікує себе як чоловік — Калла. Щоб дізнатися, що ж стало передумовою такого «жарту» природи, оповідач пропонує здійснити разом з ним цілу низку флешбеків крізь історію трьох поколінь Стефанідісів.


Родинна сага з грецьким колоритом


1922 рік. Рідні брат і сестра — Лефті та Дездемона — рятуючись від геноциду, влаштованого турками, емігрують з рідної малоазійської Віфінії до американського Детройту. Там вони… одружуються (!), народжуючи цілком здорових хлопчика Мільтона та дівчинку Зо.

Згодом єдиний син поєднає свою долю з… троюрідною сестрою Тессі, а плодом їхнього кохання стане Калліопа, названа так на честь давньогрецької музи оповіді.

Пряма родинна лінія Калла відстежується на тлі важливих історичних подій XX століття, що відбуваються на історичній батьківщині Стефанідісів та у США (бурхливий розвиток автомобільної промисловості, робітничі страйки, сухий закон, Велика депресія, Друга світова війна, протистояння білих і чорних…).


Післясмак


Хоча провідною сюжетною лінією «Середньої статі» є історія Калліопи (Калла) з відповідними описами фізіологічних особливостей тіла та інтимного життя гермафродитів, читання роману не супроводжується відчуттям відрази — навпаки, книжку не хочеться відпускати з рук.

Джеффрі Євгенідіс пише настільки багатою, подекуди ледь не поетичною, делікатною мовою, з використанням доцільних ноток гумору, що складається враження, неначе героя він «списав» сам із себе. «Родзинкою» твору є описи життя, побуту та обрядів грецької спільноти, які видаються особливо яскравими саме на фоні проживання в емігрантському кварталі Детройта.


Тематично схожі книги: Софокл «Антигона», Микола Кун «Легенди і міфи Стародавньої Греції», «Боги та богині давньогрецької міфології», Ґабріель Ґарсія Маркес «Сто років самотності».

Олеся Муц
Лікар-стоматолог у декретній відпустці. Люблю читати, подорожувати та вивчати нові мови, зокрема шляхом покупки чергової книжечки «Гаррі Поттера» іноземною мовою :)

12 thoughts on “Коли істина — на кінці нитки шовкопряда. «Середня стать» Джеффрі Євгенідіса

    Залишити відповідь