Стивену Кингу 70! Об украинском флешмобе в Instagram

Сегодня, 21 сентября, Стивену Кингу  Королю ужасов — 70! Писателю, у которого не просто куча поклонников — целые поколения читателей сформировались на его сюжетах. Кинг — это показатель качества без сомнений. Сегодня также заканчивается флешмоб, который организовал один из украинских поклонников короля Сашко Середа. Мы пообщались с Сашей о его личной кингоистории, и призываем всех делиться собственными.

Марафон #sk70uachallenge продолжался с 1 по 21 сентября. На каждый из дней Саша придумал задание для поста о книгах Кинга. Мы пообщались с Сашей о самом флешмобе, его идеи создания и любимых книгах Кинга.


Саша, как возникла твоя любовь к Стивену Кингу? Расскажи историю первого чтения, которое стало для тебя ключевым в этом увлечении?

Зараз мені самому складно в це повірити, але ще три роки тому я майже нічого не знав про цього письменника. Аж поки мені до рук не потрапила його «Країна розваг» – роман про одне літо в парку атракціонів, одне розбите юнацьке серце та одну таємницю, яку герої спробують розгадати. Звичайно, ще там був маленький натяк на елементи жахів, але він такий крихітний, що про це й згадувати не варто. Книжку я проковтнув за два дні, і після цього мою кінгоманію було вже не зупинити.

За что ты больше всего ценишь/любишь произведения Кинга?

Найбільше в творах Кінга мені подобається їхня багатогранність. Які б книжки ви не любили, у кінгівському доробку точно знайдеться така, що припаде вам до душі. Бажаєте жахів? Є! Пригод? Є! Фантастики-фентезі-трилерів-детективів-постапокаліпсису-історії? Усе це має для вас дядечко Стівен. А одну з його книжок я можу сміливо назвати одним з найкращих романів про кохання, які колись читав. Такий от це унікальний письменник, складно знайти тему, про яку він ще нічого б не написав.

Как возникла идея флешмоба? Какова его основная цель лично для тебя?

Над ідеєю такого флешмобу я подумував уже давно. Вона не оригінальна: я стежу за західним букстаграмом, і там подібні челенджі проходять мало не щомісяця. В українському ж сегменті Інстаграму жодної такої акції, присвяченої Кінгу, я не зустрічав. Мені це здалося несправедливим, зважаючи на те, наскільки багато в Україні прихильників творчості Стівена, та й просто хорошої літератури. А тут ще й сімдесятиріччя письменника, кращої нагоди годі й чекати. Але це, звичайно, лише привід. Під час таких челенджів люди знаходять однодумців, діляться своїми враженнями від книжок, розказують друзям про улюбленого автора та заохочують інших до читання. Це й було головною метою флешмобу.

Чего ты ожидал от флешмоба?

Одразу можу сказати, що я не очікував такої активності. Коли вигадував завдання, я навіть не знав, чи вирішить їх виконувати ще хтось, окрім мене, але вже в перший день був приємно здивований тим, скільки людей долучилося до акції своїми постами, обговореннями й просто лайками під фото. Це стало дуже приємною несподіванкою, і мені кожен наступний запис хотілося починати словами подяки всім, хто відгукнувся на цю ініціативу. Думаю, челендж ще сильніше згуртував українських кінгоманів, і це не може не тішити.

Твой топ-5 Стивена Кинга, с чего стоит его начать читать?

Мій топ-5 книжок Кінга буде дуже субʼєктивним, бо тут треба враховувати, що я поки прочитав далеко не всі його книги (та сама «Зелена миля», яка невдовзі вийде українською, цілком може посунути когось з мого списку), та й на колір і смак товариш не всяк. Але все-таки спробую виокремити цю пʼятірку:

  1. «Сяйво»
  2. «11/22/63»
  3. «Довга прогулянка»
  4. «Мізері»
  5. «Чотири сезони» (а саме повісті «Рита Гейворт і втеча з Шоушенку» і «Тіло»)

Кожній з цих книжок я можу співати дифірамби дуже довго (а їм ще й в потилицю дихає пекельний клоун з «Воно», про якого теж можна багато цікавого розказати), та краще самі візьміть будь-яку з них і переконайтеся, що вони того варті. Ці книжки я вважаю найкращими, але починати читати Стівена все одно радитиму з «Країни розваг». Саме вона затягла мене до шаленого світу книжок Кінга. Сподіваюся, затягне і вас.


Читать:  Поздравляем короля: 10 самых популярных книг Стивена Кинга
Читать: 10 уроков писательского мастерства от Стивена Кинга
Читать:  Охота на инопланетянина по методу Кинга

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

12 thoughts on “Стивену Кингу 70! Об украинском флешмобе в Instagram

    Добавить комментарий