Що почитати: гарячі зимові новинки

Як ваш лютий стартував? Ми встигли назбирати чимало нових книжок: і пронизливі романи, і пригодницьке чтиво, і довгоочікуване продовження серії, і натхненний нонфікш, і навіть життєпис. Вибирайте новинки для затишного читання у зимову пору.

 

«Мандрівний цирк сріблястої пані»

Новий фентезі-роман Наталії Довгопол вийшов магічним: романтика мандрівного цирку початку ХХ століття та безліч таємниць, які ховаються в надрах барвистого шатра. 

Власниця цирку Фрау Ґріте відчуває, що справа всього її життя занепадає, та й чоловік десь повіявся. Як можна було довіряти цьому мерзотникові! Що може вдарити ще болючіше? Тільки зрив найкращого номера — дивна дівчинка, яка дивилась виставу, раптом дає раду з вовком, на дресуру якого пішло стільки зусиль. 

 

«Від Холодної війни до Гарячого миру»

 Майкл Макфол

Автор чимал знає про відносити США та Росії, адже тривалий час відповідав за їхню політичну взаємодію. Він очікував певного потепління у відносинах після розпаду СРСР, але холодна війна перейшла у в гарячий мир.

Макфол скептично розглядає Росію, яка декларує демократію, але не відходить від тиранії, яка воює «за мир». Москва продовжує захоплювати території та дозволяє втручатись у політичні процеси навіть у США.

Чому Америці, попри всі намагання та прагнення, не вдалось перезавантажити відносини з Росією, і яка в цьому роль самих росіян? Глибокий аналіз на основі спостережень упродовж багатьох десятиліть і грунтовні пояснення чому провалився план Перезавантаження.

Макфол критикує не тільки Путіна, але й Мєдвєдєва, який підставив своїх виборців, пообіцявши своїм виборцям зміни, а потім умив руки. «Його обіцянки політичної й економічної модернізації виявилися пустими того дня, коли він погодився з поверненням Путіна до Кремля», — стверджує автор книжки.

Сара Вінман

 «Бляшаний чоловік»

Романи Сари Вінман — словесна медитація, яка може занурити у своєрідний транс, коли не хочеться нічого, тільки читати. Двоє друзів — справжніх, нерозлучних проходять випробовування коханням всього життя. Але чи віддалить чи навпаки зробить міцнішою? Любов, якщо справжня, має різні прояви, і заганяти її у якісь межі, щонайменше нерозумно. Та й навіщо? Відпустіть, і вона повернеться саме вчасно. «Бляшаний чоловік» — про дорослішання і дорослість, про пошук себе та дружбу, про кохання та те, як кожен вибір впливає на нас. 

 

Роберт Ґалбрейт  

«Бентежна кров»

 Довгоочікуване продовження пригод Корморана Страйка та Робін Еллакот. Це вже п’ята книжка серії, і тут детективові доведеться добряче поритись у минулому. Адже навіть візит до родичів стає для нього новою справою.

Шукати зниклих багато років тому — не зовсім його спеціалізація, та щось у цій справі зачіпає його. Тож Корморан та Робін занурюються у таємниці з 70-х, а там і ворожіння, і кривавий слід, і цілком реальна небезпека, яка за стільки років не вичахла, тож партнерам-детективам слід бути особливо обережними, щоб не зникнути самим. 

 

«Наука щастя. Коли лайки – це ще не все»

Тім Боно

Лайки роблять нам добре. Але вони ж роблять нам і погано. Ми щодня бачимо успішний успіх, супермам, мегапродуктивних людей — і все це в соцмережах (де потім всі ці люди — загадка). Певна річ, це може викликати занепокоєння і переконання, що у вас щось не так. Але що з цим робити? Не видалятись же з усіх усюди (все-таки соцмережі — зручний інструмент для спілкування).

Психолог та викладач Тім Боно вивчає щастя і навіть створив курс «Позитивна психологія», що одразу припав до смаку його студентам. Лайки — це ще не все. Вони аж ніяк не ковалі вашого щастя. Бути щасливим можна бути і з ними, і без них. 

«Солодка печаль»

Девід Нікколз

Романи Девіда Нікколза — пронизливі історії кохання. Зрештою, майже кожен з них можна було б назвати солодкою печаллю. Особливо цей, який і шекспірівська трагедія, і трохи шекспірівська комедія, бо ж з драми все почалось. Чарлі, може, і не фанат видатного поета і драматурга, та все ж той мав неабиякий вплив на його життя.

«Ромео і Джульєтта» познайомила його з Френ — спалахом вогню, стрілою Амура, гірко-солодким першим коханням, яке, здається, триватиме вічно. Воно точно залишиться у пам’яті назавжди, але грітиме обох?

 

 «Інстамозок. Як екранна залежність призводить до стресів і депресії» 

Андерс Гансен

Людський мозок — дивовижний та надзвичайно складний, його можливості дивують та захоплюють. Він сформувався заради виживання, заради задоволення базових потреб, тож ми, як сотні років тому, кайфуємо від солодкого та потребуємо міцного сну. Давні архетипи все ще керують нашими життями. 

Сите життя та постійне прагнення до задоволення потреб вищої категорії, змушують наш мозок стресувати. Як вберегти його від страждань та не дати деградувати у пошуках гарантованого кайфу — жирній їжі, доступних розвагах та тязі до соцмереж та вподобайок? Читайте в «Інстамозку» переконливі аргументи від  Андерса Гансена — шведського психіатра, чому телефон вважається новим наркотиком.

«Бен-Ґуріон. Держава за будь-яку ціну»

Том Сегев

Давид Бен-Ґуріон — державний діяч, якого багато критикують та ким захоплюються.  Перший прем’єр-міністр Ізраїлю пройшов складний шлях: народився в Польщі, жив і працював в Туреччині, США, Палестині, Ізраїлі… Відтворімо його життєвий шлях та проаналізуймо досягнення. Бен-Ґуріон спілкувався з головними світовими лідерами, керував армією, приймав правильні рішення і ті, про які шкодував не тільки він, а й всі сортники та втілював головну сіоністську мірю — відтворення нації та створення держави.

Політичний діяч працював на майбутнє і залишив після себе тисячі промов, де детально пояснював, чому обрав саме такий варіант.

«Сни увіч проти вербної неділі»

Віталій Левун

Якщо ви скучили за химерною прозою та прагнете магічного читання, у якому зашифровані легенди та призабуті символи, то пориньте у ці сни. Їх 33, вони показують родину, та може видатись, що й цілу Україну, яка стільки пережила у ХХ столітті.

Роман має наліт старовини, відчувається вплив барокових форм, гротеску та містики, де на стику полярних думок виникає нова.

Новий мешканець у домі Уляни коїть щось дивне, експериментуючи за зачиненими дверима. Чого він хоче досягнути? І хто цей хлопчик, який так нагадує вдові синочка, якого давно немає в живих.

«Досягай і процвітай. Про життя, сповнене здоров’я, мудрості й відчуття дива» 

Аріанна Ґаффінгтон

Що ми постійно намагаємось досягти? Більше грошей, більше впливу, більше щастя — і цей постійний лет та намагання стрибнути вище голови виснажує особистостей, розбиває сім’ї, і навіть професійне зростання котиться під три чорти.

Прагнення успішного успіху аж ніяк не корисне, тож авторка цієї книжки радить зосередитись на тому, що справді важливо: здоров’я фізичне та ментальне, позитивне ставлення до реальності та добрі справи. Вона намагалась бути успішною супермамою, але тільки розхитала собі нерви. Але й це пішло на користь, давши поштовх ідеї створити методику, яка відкидає формулу успіху, яка калічить, а вчитись радіти та жити з комфортом. 

Авторка: Юлія Дутка