Мирослав Лаюк презентував роман «Залізна вода» на луцькій літературній резиденції «Місто натхнення»

Письменник Мирослав Лаюк презентував лучанам свій третій роман «Залізна вода», що знайомить читача з невідомими сторінками життя Лесі Українки. За його словами, це була перша офлайн презентація цього твору, а задум написати про Лесю так, як не пишуть у підручниках, виник у нього ще 15 років тому.

Луцька літературна резиденція набирає оберти — у Волинському національному університеті імені Лесі Українки відбулася зустріч з Мирославом Лаюком —  першим письменником-резидентом, учасником Луцької літературної резиденції «Місто натхнення».

     Модераторка Ольга Ольхова зазначила, що дуже символічним є той факт, що в Луцьку цю книгу презентують в університеті, який носить ім’я Лесі Українки.

         За основу книги Лаюк взяв кілька місяців з життя Лесі Українки, які вона в 1901 році провела в Карпатах. Адже, Мирослав сам народився в цьому регіоні, а дитячі і юнацькі роки провів у селі Смодна, через яке проїжджала поетеса.

            «З самого дитинства я нашептаний про те, як Леся Українка їхала через село. У липні 1901 вона зупинялася у домі піаністки Ольги Окуневської. З історії цієї піаністки і розпочинається моя книга», – розповів автор.

         Структура роману досить складна, він має декілька паралельних сюжетних ліній. У творі є сучасний герой, який через багато років повертається у рідні краї в Карпати і їде тим самим шляхом, яким поетеса їхала у 1901 році. Це дорога у далеке карпатське село Буркут, де в той час був відомий курорт «Залізна вода». Паралельною сюжетною лінією розгортається історія подорожі самої Лесі Українки, яка їде цією дорогою. А за нею йдуть різні персонажі, які витворюють власний образ Лесі: невідома поетеса, проста гуцулка, плотогон і черниця-бернардинка.

         «Я дуже детально вивчив цю дорогу за листами Лесі Українки, за текстами, за спогадами з дому Окуневської. У моєму телефоні є ціла купа різних матеріалів на цю тему», – розповів письменник.

         «Для мене це не просто роман, а якась спроба альтернативної історії. Я б хотіла, щоб ми говорили про цю книгу так, як говоримо про Лесю тут. Ми говоримо про Лесині місця: ясен, під яким писала вірші, цеглину, на якій є ім’я її сестри, а ми можемо домислити, що десь там була і Леся. З цих Лесиних стежок і складається Луцька історія Лесі Українки. Власне із такої історії і почався цей роман», – зазначила Ольга Ольхова.

На презентації обговорили й інші теми твору, сучасної української літератури і творчості автора: різні значення образу «залізна вода», характери персонажів, десакралізацію митців, місця Лесі Українки в творчості письменника. На завершення зустрічі Мирослав Лаюк провів автограф-сесію для своїх читачів.

Мирослав Лаюк презентував роман «Залізна вода» на луцькій літературній резиденції «Місто натхнення» 0

Луцька літературна резиденція «Місто натхнення»

Нагадаємо, що літературна резиденція «Місто натхнення» триватиме 5 тижнів - з 17 травня до 20 червня. Її метою є популяризація Луцька та його міських просторів як мистецького осередку, а також міста європейського культурного контексту. Результатом резиденції стане збірка творів (оповідань, есе, новел), створених резидентами в межах резиденції та під її впливом. Твори, в яких Луцьк є місцем подій, героєм чи містом персонажів, покликані популяризувати місто в українському та європейському мистецьких контекстах як привабливу туристичну дестинацію. Організатори проєкту: управління туризму та промоції міста Луцької міської ради спільно з творчою агенцією «Баляндраси» (м. Київ) Партнери проєкту: освітня платформа Litosvita, видавництво «Комора», сайт Yakaboo, компанія «Типографія від А до Я», а також партнер-меценат міжнародна рекрутингова компанія Jobian.

Авторка фото: Анна Присяжна