Книжковий Арсенал вже от-от: 15 нових романів

Ми відібрали для вас низку нових романів, з якими літо буде ще яскравішим. До речі, з авторами деяких із них можна буде поспілкуватись безпосередньо під час презентацій в межах Х Міжнародного фестивалю Книжковий Арсенал 2021 і навіть взяти автограф.

Собачий майданчик

Софі Оксанен

Фінська письменниця завітає на Книжковий Арсенал і розповість, чому написала роман саме про Україну. Бо тут і рідне для авторки місто Гельсінкі, і Україна, яка досі не позбулась радянського спадку.

Оленка зробила кар’єру моделі у Європі, але у цій професії неможливо затриматись надовго, тож вона повертається на батьківщину і вливається у новий бізнес — комерційне донорство.

Випадок зводить її старою знайомою, яка готова стати доноркою яйцеклітини. Та ніхто не говорить про ризики і біль, який веде до виготовлення дітей для заможних родин, які не можуть народити самі… Ламаються долі, але фертильне жіноче тіло не перестає бути привабливим товаром. 

Вілла Деккера

Юрій Винничук

Не пропустіть можливості запитати у пана Винничука, коли вийде продовження цього ретродетективу з нічним репортером Марком Криловичем у головній ролі. Бо після прочитання вам захочеться ще — це можемо гарантувати. Юрієві Винничуку вдалось передати атмосферу міста, яке відчуває наближення неминучої війни, але все ж не збирається дарувати ворогові останніх щасливих днів.

А тим часом нічний репортер зосереджується на двох резонансних справах: скандалу навколо еміграції місцевих євреїв в Палестину і серії вбивств молодих жінок Цинамоновим душієм.  

 

Залізна вода 

Мирослав Лаюк

Здається, ми вже почали забувати, що цьогоріч Лесі Українці 150. Але на Книжковому Арсеналі про це згадають, зокрема на презентації  книжки Мирослава Лаюка.

Мандрівка з письменницею у Карпати (якщо ви ще не були у відпустці, то тут непоганий маршрут намальований), у найвіддаленіші куточки, у найглухіші села з джерелами залізної води. Але ця історія не тільки про неї, а й про лист, зміст якого так і не дізнались, про молодого майстра, який хотів сповнити материн заповіт, про режисерку, яка побачила ідею для нової вистави, про плотогона, який замилувався силою тендітної авторки, про черницю, яка відчувала, що торкнулась чогось великого. 

Час Тирана. Прозріння 2084 року

Юрій Щербак

Святкуємо вихід заключної частини трилогії «ЧАС» та очікуємо на зустріч з автором під час Книжкового Арсеналу.

Цікаво, що нового розкаже нам автор про цю епопею? Можливо, натякне на сюжет нової книжки? Юрій Щербак — відомий дипломат, обіймав пост Надзви­чайного посла України у США, Канаді, Мек­сиці та Ізраїлі, і має надзвичайне політичне чуття, тож його антиутопія про не таке вже й далеке майбутнє здається не просто реальною, а ніби привітом з майбутнього. Україна стала військовою державою, а її диктатор генерал Гайдук переживає складний період.

Майже детектив, який підозріло схожий на пророцтво. Але всі персонажі вигадані. Принаймні, поки що. 

Перше слідство імператриці

Наталка Сняданко

Ця книжка наповнена музикою, тут вже з обкладинки зрозуміло. Цікаво, чи звучатиме музика (і яка) на презентації? Перевірте.

Все починається зі скрипки, на якій музикував сам Моцарт! Справжня реліквія, яку абикому не показують, але на фестиваль до Львова її повезуть. І це  поштовх, від якого закрутиться колесо небезпечних подій.

Далі імператриця Сіссі (якщо бували у Відні, то там вона своєрідний талісман) знаходить, хто посягав на життя її чоловіка, а потім розкриває цілу низку інших таємниць. Це її перше слідство, та чи останнє? 

І будуть люди

Анатолій Дімаров

Перше повне нецензуроване видання справжньої української сімейної саги — про нього говоритимуть на Книжковому Арсеналі, хай і без автора, який вже в 60-х роках минулого століття пересвідчився: в радянській дійсності немає нічого доброго.

«І будуть люди» — великий роман, який торкається болючих сторінок колективізації українського селянства та винищення його голодом, коли першочерговий план не спрацював.

Коли автор працював над цим твором, то до проголошення незалежності України залишалось ще багато часу, але він вже тоді вірив, що Україні бути. До слова, нещодавно роман було екранізовано  і це теж додало популярності навколо твору майже на тисячу сторінок.

Моя блискуча кар’єра

Майлз Франклін

 

Запрошуємо до бесіди про суголосність жіночих персонажів в австралійській та українській літературі.

Мова йде про Майлза Франкліна, який зображає феміністку кінця ХІХ ст. Сибіллу Мелвін. Остання не готова жертвувати собою заради родини. Їй доводиться гарувати, поки батько пропиває останні гроші. Шлюб з фермером Бічамом мав би стати звільненням з цього ярма, але чи не стане новим? Як чинити Сибіллі — йти за власними переконаннями чи просто пливти за течією і діяти, як усі? 

 

Дискордія

Остап Українець 

Європа здригається від політичних потрясінь. Особливо вирує весна народів в Австрійській імперії, яка своїм підданим вже давно стала поперек горла. Ми спостерігаємо за історичними подіями разом з Іґнацієм Камінським, якого врешті випускають з в’язниці у Відні, тож він може повернутись до рідного Станіслава (тепер ми називаємо це місто Івано-Франківськ).

Іґнацій відомий революціонер, тож не може залишатись поза політичним процесом, поза розмовами між поляками й русинами, які не можуть вирішити, чи піти проти імперії гуртом, чи кожному окремо боротись за власну незалежність? 

Круз та Лис. Напередодні

Антон Санченко

Дізнатись більше про історичне підґрунтя цього твору можна буде на презентації книжки. Перша навколосвітня експедиція Російської імперії була організована українцем і німцем. Зрештою, а що тут дивного, що головні герої фон Крузенштерн і Лисянський. Їх все одно зарахують до русскіх і навіть нагороджуватимуть як русскіх.

Однак Антон Санченко вирішив відновити історичну справедливість та розповісти про талановитого капітана з Ніжина. І заодно познайомити з морським побутом офіцерів. В нього вийшла цікава розповідь про невідому історію позичених імперією героїв.

Ромцьо. Львів’янин між трьох окупацій

Роман Швед

 

Роман Швед написав автобіографічну книжку «Ромцьо: львіянин між трьох окупацій» про власне дитинство: він народився і виріс у «золоту добу» Львова між двома війнами, потім переїздить з батьками до Відня, потрапляє у табір переміщених осіб Німеччині та емігрує з Родиною до США.

Як дитина сприймає жахи війни, як швидко адаптується та у всьому знаходить світлу сторону. Цікаво, що пана Романа вмовив написати книжку відомий гол  лівудський актор Джек Палагнюк, який любив слухати живі розповіді про пригоди маленького Ромця.

 

Вічне життя смерті. Пам’ять про минуле Землі. Книга 3

Лю Цисінь

 

Заключна і довгоочікувана частина трилогії «Пам’ять про минуле Землі» від китайського фантаста№1. Перед читанням фіналу доведеться переглянути попередні історії, оскільки деякі натяки нарешті знайдуть явними. Як діятимуть трисоляріанці? Які висновки зробить людство? Чи загордиться першою перемогою і забуде про пильність.

Та не тільки на ці запитання потрібно знайти відповідь. Хто ми? Куди йдемо — і що там попереду? Наш світ минущий, та чи не такий самий він і для Трисолярису, жителі якого воліють шукати щастя деінде.

Теорія ймовірностей для подорожніх в часі

Ніколь Валентайн

Подорожі в часі ваблять мрійників, письменників, сценаристів… Але Фінн, головний герой цієї книжки, в таке не вірить. Він вірить в науку, яка стверджує, що подорожі у часі неможливі.

Та, що як саме вони можуть пояснити те, що відбувається довкола? Вервечка зникнень, трагедій, які не вкладаються в голові. Бабуся переконує Фінна, що жінки в їхньому роду можуть опинитися у іншому столітті, от тільки він як хлопчик такого таланту не має.

Фінн вважає, що можуть бути й винятки і йому під силу врятувати маму, бо ж не могла вона просто зникнути? Та для цього йому доведеться повірити в те, чого наука навіть не допускає.  

Там, де співають раки

Делія Овенс

Одна з найочікуваніших новинок серед перекладних романів 2021. Він про дівчину, яка любить бути на узбережжі, дивитись і слухати, відчувати.

У неї лишився тільки батько, та вони ніколи не були близькі. Йому байдуже, що з нею, вона не нав’язується, бо відчуває себе зайвою у його житті.

Кайя спостерігає за раками, істотами, надійно захищеними панцирем. Вона й сама має сякий-такий панцир, який береже її від розчарувань. Та буває так, щоб стати щасливим, потрібно відкритись. В такі моменти важливо не втратити себе, не розчинитись в інших. Чи вдасться їй скинути панцир і знайти рідні душі? 

Арчибальд Кронін

Ще один довгоочікуваний переклад українською. Хоча лікар Девід Морей не був щасливим ні в дитинстві, ні в юності, то зараз може дозволити собі все.

Швейцарські розкоші, французькі зустрічі, італійська опера – життя вдалося завдяки вдалому одруженню.

Він колекціонує країни, враження та твори мистецтва. Але природа його статків – плата за зраду коханої. Як Юда колись. І зараз ті тридцять срібняків пропалюють йому кишеню і сумління.

Чи може щире каяття і спокута змити з нього тавро зрадника? Чи це все вже не має сенсу? 

Смерть бере відпустку

Жузе Сарамаґу

 

Роман Нобелівського лауреата, славетного португальського письменника Жузе Сарамаґу, який показує ігри зі смертю, а ще те, що й їй інколи потрібен перепочинок від своєї невдячної місії.

От в цій країні більше не помирають. Безсмертя прийшло до всіх — і до тих, хто був переконаний, що йому ще довго, й до тих, хто вже чекав стару з косою…  Що буде з тими, хто жив з думкою про смерть: лікарні, похоронні бюро, священники…

А злочинці? Тепер ніхто не вмирає, навіть, якщо його штрикнути! Що сталось, що сталось зі смертю? І що робити тим, хто її чекав… Іронічний химерний роман розповість, куди вирушила смерть і для чого.

Авторка: Юлія Дутка