Роман зі штучним інтелектом та нейромережами за півстоліття до екранізації «Привида в броні»

Взятися за цю книгу мотивував вихід фільму «Привид у броні». Японська наукова фантастика — невідоме явище для мене. Вікіпедія дає всього декілька романів такого жанру з цієї країни, одним з яких і став «Четвертий льодовиковий період»


Письменник Кобо Абе — один з найвідоміших представників японської літератури ХХ століття. Серед найвідоміших творів — «Жінка в пісках», «Чуже обличчя», «Спалена карта». Лауреат Нобелівської премії з літератури 1994 року Кендзабуро Ое говорить, що саме Абе мав бути на його місці, але смерть письменника роком раніше не дала шансу цьому здійснитися.

абс226

Фото: enc.vkarp.com

Роман «Четвертий льодовиковий період» — нетиповий для автора, який вважався одним з лідерів японського авангарду. Хоча б тому, що у ньому Абе використовує і наукову фантастику, і детектив. Але саме вихід цього твору зміцнив його позицію у тодішній літературі перед виходом на міжнародний рівень.

Текст друкувався частинами у журналі «Секай» («Мир») у 1958-1959 роках. За сюжетом, у Японії створюють машину передбачення. Подібна вже існує у Радянському Союзі і її використовують на повну. Проте японські чиновники дуже бояться передбачати явища, пов’язані з політикою, суспільством і накладають на кожну ідею заборону. Зрештою, розробники не без допомоги машини вирішують передбачити майбутнє конкретної людини. Вечірні пошуки піддослідного ведуть їх до чоловіка, якого вже за кілька годин знаходять мертвим. Тепер потрібно знайти вбивцю, інакше всі підозри впадуть на інженерів-переслідувачів.

Книжка хоч і написана одним з головним літературних авангардистів, але буде цікава навіть непідготовленому читачу. Кобо Абе за 50 років до сьогоднішнього дня показав принцип роботи нейронних мереж і штучного інтелекту. Адже для того, щоб машина передбачень дала точний прогноз, їй показують безліч даних, переважно вирізок з газет. Також цікава ідея завантаження свідомості у машину і можливості спілкуватися з уже померлими людьми.

У деяких моментах книга несподівано перегукується з «Бійцівським клубом» Паланіка, хоч і написана за 35 років до цього класичного твору американської контркультури.

Зрештою, у фіналі нас очікує наймасшабніша змова в історії людства. Уява Абе малює утопічну картину, яка варто того, щоб прочитати книгу.
Після закінчення твору шкодуєш, що письменник не став фантастом, наскільки краса і точність його передбачень поєдналися з якісним літературним оформленням. Також хотілося б побачити екранізацію роману. Там наврядчи машина передбачень читатиме газетні вирізки, а вчені дивитимуться на досягнення радянських колег, але ці деталі не особливо важливі. Цінне те, що Кобо Абе показує нам нову гілку розвитку суспільства, яка може налякати і про яку теж варто думати. Але для цього потрібно хоча б прочитати «Четвертий льодовиковий період».

Книга зацікавить любителів наукової фантастики та детективу, японського колориту, програмістів, футурологів.

Схожі книги: «Бійцівський клуб» Чака Паланіка.


Роман Повзик

Роман Повзик
Запійний читач. Закінчив технічний університет, але замість дисертації з геомеханіки зайнявся медіакомунікаціями і консалтингом. Учасник незалежного мистецького об’єднання «Magnum Opus», яке організовує у Полтаві літературні заходи, зокрема презентації письменників (Іздрика, Кідрука, Жадана тощо). Намагається щодня писати по 1000 слів.
http://facebook.com/povzyk.roman

21 thoughts on “Роман зі штучним інтелектом та нейромережами за півстоліття до екранізації «Привида в броні»

    Залишити відповідь