Дізнайся, хто ти насправді: Топ-15 книг для розвитку особистості

Всі ми щось чули про психологію. Предмет у школі чи університеті, науково-популярні статті на цю тему в улюблених виданнях, згадки друзів або меми психоаналітиків в мережі. Але чи знаємо ми досить фактів про суть цієї науки, яка, давайте будемо відвертими, реально може поліпшити відносини з людьми і з самим собою. І необов’язково закінчувати факультет психології, щоб трохи розібратися, що до чого. Можна, наприклад, почитати книги для саморозвитку особистості. Матеріали, які не залишать представника західної культури без роздумів про свою місію на землі, сформують мотивацію особистісного зростання, стимулюватимуть бажання самовиразитися, реалізувати себе в цьому світі. Ми підібрали найкращі книги з розвитку особистості вам на допомогу.


1.Пол Клейнман «Психологія 101. Факти, теорія, статистика, тести й таке інше»


31_01_07

Цей посібник, або ж міні-енциклопедія з психології, в якій зібрані лаконічні статті-біографії відомих дослідників галузі, інформацію про їхні головні здобутки та проведені експерименти. Пояснено деякі ключові наукові терміни і психологічні розлади. Вчені, яких досліджував автор, працювали наприкінці XIX – на початку XX століття. Тому це радше посібник з основ психології.

Крім того, в книзі безліч тестів, які відповідають одному або кільком методам дослідження людської свідомості та підсвідомості. Якщо ви вивчаєте психологію, то видання знадобиться, щоб пригадати ту чи іншу теорію. Незважаючи на непросту інформацію, текст написаний доступно, у науково-популярному стилі для непідготовлених читачів, тобто не вчених.

Всього в книзі 56 статей з таблицями і малюнками. Деякі з них стосуються фігур дослідників, інші – основних теорій, треті – ключових розладів особистості.


2.Ірвін Ялом «Ліки від кохання та інші оповіді психотерапевта»


31_02_07

Ця книга про розвиток особистості – 10 реальних історій пацієнтів словами психотерапевта. Випадки досить типові і показові: про те, як вилікуватися від нещасливого кохання (так, це дійсно можливо), про проблеми із зайвою вагою і сексуальними домаганнями, а також про багато інших важливих тем. Зрозуміти суть розповідей можна заглянувши в зміст: «Ліки від кохання», «Якби зґвалтування не забороняли», «Померла не та дитина», «Газета», «Дві посмішки», «Три непрочитані листи», «Лікувальна моногамія», «У пошуках сновидіння» і т. д.

Перевагою книги є те, що це не вигадані описи проблем пацієнтів, а реальні історії їх подолання – в діалозі з психотерапевтом. Її варто прочитати вже заради того, щоб зрозуміти, як проходить сам процес психотерапії.


3. Ерік Берн «Ігри у які грають люди»


31_03_07

Цитата Шекспіра «Все життя – театр, а люди в ньому актори» як ніколи набуває сенсу, якщо користуватися в побуті теорією Еріка Берна. Її суть в тому, що у людини є всього три ролі: Дорослий, Батько і Дитина, а також 120 типових сценаріїв поведінки. Сценарії ці не завжди приємні, тому автор книги пропонує анти ігри, які допоможуть уникнути типового фінішу ситуації.

Текст книги для саморозвитку особистості насичений науковими термінами, тому сприймати текст не просто, але воно того варте. Адже пізнання таких фундаментальних праць допомагає збагатити особистість, розігнати таргани в голові. Пан Ерік пояснює концепцію транзакційного аналізу та деякі його теоретичні аспекти. Багато розповідається про види аналізу (структурний і транзакційний) і дій (процедури і ритуали, розваги, ігри), представлено «Тлумачний словник ігор», їхню класифікацію: життєві, подружні, командні, сексуальні ігри та інше. У книзі також детально представлені поведінкові класифікації.


4.Франсуаза Дольто «Боротьба за дитину»


31_04_07Ця книга стане прекрасним другом для батьків, які прагнуть не просто зрозуміти своїх дітей, а й отримати цілісне уявлення про те, що таке дитинство, осягнути цей багатовимірний світ. Автор відкидає стереотипне уявлення про те, що дитячі роки є тільки підготовкою до життя, в той же час – доводить: дитина – це вже сформована особистість, до якої треба ставитися як до дорослого. Що впливає на вашу дитину? Які, насправді, у неї права та обов’язки? Комп’ютер і телебачення, соціалізація в колективі, подолання дитячих комплексів – використовуючи новий підхід до виховання, ви зможете виростити свою дитину успішною і щасливою.


5.Мік Вікінг «Маленька книга люке»


31_05_07

Щастя не має кордонів. Не важливо, де ти живеш, щастя – не територія, а стан душі. А ключі до нього заховані в усьому світі… Саме це доводить у своїй новій книзі Мік Вікінг, засновник Інституту дослідження щастя в Копенгагені.

Подорожуючи по світу, він розкриває секрети щасливих людей. Кожна країна має свій рецепт, головне – знайти його складові. Ділячись порадами від щасливчиків з усіх куточків Землі, автор аналізує, що впливає на формування феномену щастя: від приготування вечері або балаканини з сусідами до найважливіших життєвих пріоритетів. Ця книга – путівник, який допоможе віднайти радість і гармонію в повсякденному житті.


6.Далай-Лама «Книга радости»


31_07_07Цей бестселер за версією The New York Times дає відповідь на питання: як впоратися з гнівом, люттю, горем, відчаєм, зневірою. Світові духовні лідери, лауреати Нобелівської премії миру, Далай-Лама і Десмонд Туту діляться секретами, які допоможуть поглянути на себе і своє життя по-новому. Автори вчать, як досягти духовної гармонії, розповідають про причини виникнення негативних емоцій і про те, як з ними справлятися. Радість закладено в кожному з нас, це почуття не залежить від соціального статусу, матеріального добробуту, сім’ї або кар’єри. Стань щасливим вже сьогодні! З цієї книги з психології особистості ви дізнаєтеся багато цікавого: практичні поради, медитаційні вправи, історії з життя, все те, що надихає і дає можливість змінити життя на краще.


7.Наполеон Гілл «Думай і багатій»


31_08_07Після доленосної розмови зі знаменитим мультимільйонером і філантропом Ендрю Карнегі, ще в студентські роки, Наполеон Хілл вирішує прислухатися до його порад, і на основі життєвих історій багатих і успішних вивести універсальну формулу успіху. Методику, якою зможуть користуватися звичайні люди, які не мають мільйонних статків, але прагнуть досягти подібних фінансових вершин. 13 кроків до багатства і успішності від Наполеона Гілла – це дієвий шлях для кожного, хто вирішив рухатися вперед.


8.Кейт Феррацці «Никогда не ешьте в одиночку»


31_09_07

Нове – це добре забуте старе. І головна заповідь старого кар’єриста про зв’язки, які «вирішують все», перетворилася в сучасний нетворкінг – мистецтво заводити корисні знайомства для ефективного вирішення життєвих і ділових проблем.

Кейт Феррацці – гуру нетворкінгу, американський письменник, професійний оратор і бізнесмен – народився в сім’ї емігранта-сталевара і прибиральниці, але це ніяк не завадило йому вибитися в люди і сьогодні вітатися з президентами і главами урядів могутніх держав світу. Все це – завдяки зв’язкам.

Автор книги закликає ставитися до знайомств, як до соціального капіталу, який поліпшить ваше життя. А ще – не боятися дати більше, ніж можеш отримати, – таке перше правило нетворкінгу. Матеріал видання вчить спілкуватися, а саме спілкування перетворити на успіх.


9.Віктор Франкл «Лікар та душа. Основи логотерапії»


31_10_07Існує безліч ліків від фізичного болю. А чим лікувати душу? До кого звертатися за допомогою в період важких депресій і душевних криз? Чим допомогти, коли здається, що ніхто не підтримає? У цій книзі Віктор Франкл намагається зрозуміти складну природу людської душі і осмислює поняття духу. Це справжні ліки для душі. Щирі поради, переплетені з серйозними науковими досягненнями, допоможуть знайти сенс життя, пізнати себе, заспокоїтися і вилікувати душу. Якщо вас цікавить особистісний ріст, книги подібного характеру вам для прочитання обов’язкові.


10. Брайан Трейсі «Как управляют лучшие»


31_11_07

На відміну від багатьох книг з лідерства, що зображують широку загальну картину, складні теорії і концепції, бестселер визнаного тренера з особистісного розвитку та бізнес-консультанта Брайана Трейсі цілком зорієнтований на конкретну людину – керівника будь-якої ланки бізнесу. Незалежно від того, чи має він на підпорядкуванні десятки людей або десятки тисяч, основні обов’язки менеджера залишаються незмінними – ставити перед собою цілі і впроваджувати інновації, вирішувати проблеми і визначати пріоритети, ставати прикладом для інших, надихати і мотивувати.

Прості, перевірені, практичні кроки навчать, як ефективному лідеру вести кадрову політику, самовдосконалюватися і організовувати власну діяльність, делегувати повноваження і управляти командою, які вирішальні чинники успіху треба враховувати і чому так важливо в бізнесі дотримуватися принципів військової стратегії.


11.Регіна Бретт «Бог дає таланти всім»


31_12_07Безумовно, кожен з нас має свій талант, проте мало хто знає, як його в собі розкрити. «50 уроків» від Регіни Бретт допоможуть знайти своє покликання, наповнити життя натхненням і здоровим глуздом. Автор стверджує, що кожна людина повинна займатися своєю справою, і її просто треба правильно визначити. При цьому, треба любити свою роботу. Адже це не просто діяльність, за яку вам платять гроші, – це вагома частина вашого життя. Тому витрачати свій годинник і дні треба на те, що дійсно робить ваше життя більш змістовним. Прийшов час перетворювати мрії в реальність і самореалізуватися! Зробити ставку на розвиток особистості, книги подібного плану в цьому дуже допоможуть.


12.Річард Вебстер «Как читать мысли любого человека?»


31_13_07

Насправді, ви вже читаєте чиїсь думки, просто не усвідомлюєте цього. Річард Вебстер переконує: це дар від народження, яким володіє кожен! З наступної книги з психології особистості ви дізнаєтеся, як розвинути свої здібності до читання чужих думок, розуміння енергетики, отримаєте практичні поради про те, як розшифровувати невербальні знаки. Як нслідок, навчитеся бачити співрозмовників буквально наскрізь. А це вже серйозний козир перед іншими.

Нескладний практикум дозволяє вдосконалити ваші здібності як на елементарному, так і на просунутому рівні.


13.Джон Грей «Мужчины с Марса, женщины с Венеры»


31_14_07Книгу автор написав з урахуванням досвіду і фактичного матеріалу, якими він опанував, працюючи консультантом подружніх пар. Розкриваючи таємниці безконфліктного існування, допомагаючи усвідомити, що способи спілкування, емоційні потреби і моделі поведінки представників протилежних статей можуть бути надзвичайно різними, Джон Грей вчить, як знайти спільну мову між «представникам різних планет», дає шанс мільйонам сімей зміцнити свої відносини, знайти спільну мову , відновити колишні почуття. Це видання, безсумнівно, буде корисним і пізнавальним як для жіночої, так і для чоловічої аудиторії.


14.Емі Шер «Лучший врач – ваше подсознание»


31_15_07З цієї книги для розвитку особистості ви дізнаєтеся, як знайти шлях до власного істинного «я». Автор, популярний психотерапевт-енергетик, надає вражаючі висновки і корисні спостереження, які перетворилися в практичне керівництво з простими і чіткими кроками. Не лякайтеся, це видання не про хвороби, а про енергетику людини, її емоції. Як правильно ними керувати, як звільнити себе від помутніння свідомості? Що робити, щоб поліпшити своє самопочуття, підняти емоційний фон – змінити своє життя на краще? Кайфувати від кожного прожитого дня? Техніки самолікування, якими автор користувалася сама, забезпечать вам повну владу над собою.


15.Стівен Левітт, Стівен Дабнер «Думай як фрік»


31_16_07Якщо взяти сучасні книги, розвиваючі особистість – ця, безумовно, відноситься до числа кращих. Для успіху в сучасному світі потрібно не тільки знати більше, працювати швидше, але і мислити інакше. Тому виграє той, хто першим знайде небанальне рішення проблеми. Автори Стівен Левітт і Стівен Дабнер пропонують читачам перебудувати образ мислення і в різних ситуаціях застосовувати нестандартні підходи. Вони щедро ілюструють свої аргументи маловідомими фактами з історії, психології, економіки, а іронічний стиль книги, безумовно, не дасть читачеві нудьгувати.


Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

668 thoughts on “Дізнайся, хто ти насправді: Топ-15 книг для розвитку особистості

    Залишити відповідь