Кулінарна книга від Гордона Рамзі: ресторанне меню по-британськи

Українською мовою вийшла книга британської кулінарної зірки Гордона Рамзі «Bread Street kitchen: 100 рецептів смачних ресторанних страв для приготування вдома». Це перша книга відомого кухаря, яка вийшла українською.


Гордон Рамзі — британський шеф-кухар, чиї ресторани отримали 16 зірок Мішлену. Його фірмовий ресторан «Restaurant Gordon Ramsay», що знаходиться в Лондоні, має три зірки. Популярний ведучий британських телешоу «The F-Word», «Ramsay’s Kitchen Nightmares» і «Пекельна кухня».

Поліграфія і дизайн книги прекрасні. Змістовно вона ділиться не на перші, другі страви і десерти, а за типом прийому їжі. Читачам пропонують рецепти страв до сніданку, пізнього сніданку, обідів, великої компанії, насичених вихідних і солодких перекусів, щоденних вечерь і вечері з друзями.

В основі – прості рецепти з меню ресторану Bread Street kitchen, у самому серці Лондона.

Плюс в тому, що рецепти дійсно не складні: це вам не львівські пляцки із трьома видами крему і 4 типами коржів. До всього запропонована їжа ще й корисна: ви тут не знайдете рецептів із розряду «покришіть все що є в холодильнику і щедро залийте майонезом».

Перед вами буде кілька видів вівсянки і граноли, класичний ростбіф і пікантні курячі стегенця, стейки, пудинги і трайфл.

Проте є поле і для експериментів.

Мінусом є деякі складники, які українці зазвичай не використовують. Якщо ви дійсно хочете готувати за рецептом, тоді вам доведеться запастись кленовим сиропом, рікоттою, артишоками, коричневим цукром і бути готовими розщедритись на морського ляща або палтус. Про рагу із оленини взагалі тактовно промовчу.

ramzi2

Для прикладу — один рецепт з книги.


Вишневий тарт «Бейквел»

Для основи:

125 г м’якого вершкового масла

75 г цукрової пудри (просіяти)

2 великі яйця (кожне збити окремо)

250 г борошна ( плюс додатково для посипання)

Дрібка морської солі

Для начинки:

150 г м’якого вершкового масла

150 г цукру

3 великі яйця(збити)

150 г меленого мигдалю

25 г борошна

1 ч.л. мигдального екстракту

2 ст. л вишневого джему

15 свіжих вишень ( видалити кісточки)

30 г мигдальних пелюсток

1-2 ст. л рідкого меду

Для оформлення страви:

Збиті вершки

ПОРАДА:

Для кращого результату бажано залишити тісто в холодильнику на ніч. Перш ніж розкачувати залиште його за кімнатної температури на 30хв.

Приготуйте тісто. Розітріть масло з цукровою пудрою в мисці до світлої однорідної маси,поступово введіть в суміш одне збите яйце. Потрохи додайте борошно та сіль (по третині за раз) і гарно все вимішайте, щоб отримати м’яке тісто. Акуратно ( і швиденько) скачайте тісто в кулю – довго місити не потрібно. Приплюсніть, загорніть у харчову плівку і поставте в холодильник щонайменше на годин. Якщо тісто залишається м’яким охолоджуйте його довше (див. «Пораду»)

Розкачайте тісто на присипаній борошном поверхні і вистеліть ним роз’ємну форму для пирога діаметром 24 см і заввишки2,5 см. Залиште трохи тіста щоб зробити бортики ( також залиште трохи тіста на те, щоб «заклеїти» тріщинки, які можуть утворитись на поверхні основ). Проткніть тісто виделкою і поставте в холодильник на 30 хв.

Розігрійте духовку до 180-200 С. Поставте форму з основою на деко, застеліть тісто пергаментом і наповніть форму керамічними кульками для «сліпого» випікання, або сухим рисом. Випікайте протягом 15 хв.

Дістаньте з духовки, висипте кульки або рис, заберіть пергамент. За потреби заліпіть тріщинки шматочками тіста. Змастіть основу збитим яйцем. Поверніть форму в духовку на 5 хв. – поверхня основи має стати золотавою. Дістаньте форму з духовки і зменште температуру до 160-180 С. Поки основа ще тепла обріжте нерівні краї пирога і висипте зайві крихти з форми. Залиште повністю охолонути.

У мисці розітріть масло з цукром до однорідної світлої маси. Поступово введіть яйця, всипте мелений мигдаль, борошно і мигдальний екстракт. Все перемішайте.

Змастіть основу джемом і викладіть франжипан (мигдальну начинку). Розрізняйте поверхню лопаткою і встроміть у начинку вишні. Посипте мигдальними пелюстками.

Випікайте тарт протягом 40хв. Дістаньте з духовки, змастіть поверхню рідким медом і поставте в духовку ще на 4-5хв. Поверхня має бути лискучою, однак стежте, щоб мигдальні пелюстки не пригоріли. Залиште охолонути перш ніж дістати з форми. Наріжте на шматочки і подавайте з вершками

Кому читати: поціновувачам кленового сиропу, коричневого цукру і Гордона Рамзі

Схожі книги: Енн Барел «Підкори свою кухню»,  Джеймі Олівер «Готуємо з Джеймі»

Настя Дзюбак
Книжковий шопоголік. Не можу обійти паперову книжку. Гримуча суміш журналіста і філолога. Час від часу організовую у Кропивницькому зустрічі з письменниками. Лише з тими, яких люблю сама. У вільний від читання час готую і їм.
https://www.facebook.com/nastia.dziubak

401 thoughts on “Кулінарна книга від Гордона Рамзі: ресторанне меню по-британськи

    Залишити відповідь