П’ять книжок для батьків: про тіло, мозок та виховання

Фото: changespsychology.com.au

Люди, що готуються стати батьками, зазвичай мають величезну кількість запитань. І це не дивно, адже зовсім скоро на них чекає абсолютно новий досвід, який має великі шанси розділити їхнє життя на «до» і «після». Щоб трохи допомогти майбутнім матусям і татусям розібратися в тому, як жити з дитиною, ми обрали кілька корисних книжок. Жодна з них не дасть відповідей на весь спектр батьківських запитань, проте у кожній з них є або певна базова інформація або, навпаки, суб’єктивний досвід, які можуть знадобитися на шляху розуміння між батьками та їхніми малюками.

11

Про тіло: Євген Комаровський «Здоров’я дитини і здоровий глузд її родичів»

Книжка, що дає базові знання про фізіологію немовляти, а також про те, що варто знати перед появою в домі дитини. Багаторічний досвід дитячого лікаря Комаровський виклав у коротких главах, якими намагається охопити якомога ширший спектр довколадитячих питань. Як і у деяких інших батьківських книжках, розмова починається з часу вагітності та торкається кількох основних тем – як планувати вагітність, що робити майбутнім матусі й татусеві, як підготуватися до пологів. Втім, вагітність – це лише перший етап, а основна частина видання присвячена тому, як організувати життя родини з дитиною – харчування і сон, прогулянки й купання, щеплення, розвиток у перші роки життя тощо. Чимало уваги автор зосереджує на ознайомленні читачів з основними дитячими захворюваннями. Є також у книзі поради з особистого досвіду лікаря – про стосунки всередині родини та вироблення спільної тактики у догляді за дитиною.

2

Про мозок: Джон Медіна «Правила розвитку мозку дитини»

«Правила розвитку мозку дитини» – це переказ доступною мовою основних наукових досягнень у галузі дослідження дитячого мозку. Що відбувається із зародком в утробі матері? Які фактори впливають на немовля на різних стадіях його розвитку? Що залежить від батьків, а що не підвладне нашому контролю? В цій книзі ви знайдете багато досліджень і чимало наукових термінів, та проте мова викладу робить видання доступним для сприйняття широкому колу читачів. Разом із тим, автор вклав у текст приклади із власного досвіду, завдяки яким книжка набуває цілком практичного характеру. Серед іншого, у «Правилах розвитку мозку дитини» Медіна сформулював відповідь на питання, яке він найчастіше чув на своїх лекціях для батьків: що робити, щоб моя дитина виросла щасливою і успішною?

3

Про виховання: Вікторія Горбунова «Виховання без нервування»

Вікторія Горбунова, психолог-практик із багаторічним стажем роботи з дітьми та сім’ями, змогла написати абсолютно практичну книжку про виховання дітей, із конкретними ситуаціями і варіантами їх вирішення. Кожен епізод підкріплено робочим досвідом авторки, історіями з психотерапевтичної практики, і це найперше, що змушує читача повірити в дієвість описаних «прийомів». Що також «підкуповує» – хоча це цілком літературний прийом – ситуації подаються так, щоб читач у процесі читання дійшов до власних висновків.

Книжка має підзаголовок «Як упоратися з упертюхами, ледарями, плаксіями, розбишаками, крикунами та хитрунами». Горбунова навмисне використовує слова, якими зазвичай послуговуються дорослі, говорячи про своїх «незручних» дітей. «Незручних» у значенні проблемних, непокірних, незрозумілих самим дорослим. Не хочеш робити те, що наказує старший, – бац, і тавро «упертюх»! Не вмієш інакше висловити емоції, окрім як плачем, – «плаксій»! У більшості випадків, як показує досвід авторки, ідеться не так про особливості характеру дитини, як про «дірки» в порозумінні між нею та найближчими дорослими. Більшість труднощів дитячого характеру ростуть із проблем у родині (найчастіше – поганого контакту з батьками, відсутності чи ускладненості комунікації), і більшість таких проблем, які винесені в підзаголовок, «лікуються» саме в родині – поновленням або налагодженням стосунків між дорослими й дітьми.

4

Про дитячу психологію: Светлана Ройз «Практическое ребенковедение»

Світлана Ройз є ще однією з авторів-практиків, які написали книгу на базі власного робочого досвіду. Пропрацювавши понад десять років сімейним психотерапевтом, Ройз зауважила, що є певні теми, які так чи інакше виникають у розмовах із більшістю сімей, тож було вирішено оформити напрацьовані знання й спостереження у помічне для батьків видання. Двадцять п’ять глав торкаються як непростих, кризових моментів у житті дитини, так і більш побутових питань: виховання без тілесних покарань, малюк під час хвороби чи переїзду, купання і привчання до горщика, стосунки між старшими і молодшими дітьми в сім’ї, розлучення батьків, підготовка до школи чи перехід у нову школу, тривожність у дітей тощо. Важливим у цій книжці є фокус на почуттях дитини, адже батьки часто не знають, як ті чи інші їхні дії виглядають в очах дітей і які наслідки це може мати. Однак не менш важливим є те, що авторка розуміє і почуття батьків, особливо тоді, коли здається, наче діти навмисне грають у гру «дістань маму/тата». Проговоривши ситуацію з обох сторін, Світлана Ройз допомагає уникнути потрапляння у воронку негативних емоцій та знайти ресурс, щоб стати опорою для дитини на всіх етапах її дорослішання.

5

Про татусів: Артем Чапай «Тато в декреті. Про що не питають жінок»

«Тато в декреті» – це книжка, поява якої залишилася б непоміченою в суспільстві, де догляд за дітьми рівномірно поділений між обома батьками. Однак ми живемо в країні, в якій декрет традиційно вважається обов’язком мами, тому досвід чоловіка, який описав свої «декретні» будні, викликав чималий інтерес. Проговорені з точки зору чоловіка, питання, що їх не задають жінкам, раптом стають помітними та актуальними. Чому така нескладна діяльність, як догляд за дитиною, є настільки виснажливою? Чи є різниця, кому з батьків йти у декрет? Чи існує батьківський інстинкт і як зароджується любов до власних дітей? Видання буде цікавим для батьків обох статей, адже це легке читання з чималою порцією гумору, в якому автор чесно розповідає про всю гаму емоцій, яку викликають у батьків діти, а також про те, як спільний догляд за дітьми сприяє порозумінню між дорослими.

bОгляд підготовлено порталом BaraBooka 

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

9 thoughts on “П’ять книжок для батьків: про тіло, мозок та виховання

    Залишити відповідь