П’ять етапів ранкового пробудження. Уривок із книжки «Чудовий ранок. Як не проспати життя»

Ми звикли ділити людей на дві категорії — «жайворонків» та «сов». Але Гел Елрод переконаний в іншому. За допомогою методу «Чудовий ранок» кожен зможе не лише прокидатися вдосвіта без надмірних зусиль, а й встигати значно більше, ніж міг до того. Метод уже допоміг десяткам тисяч людей у всьому світі. Книжка, яка його описує, нещодавно вийшла у видавництві Наш формат.


З книжки ви дізнаєтеся, як перша година дня визначає ваш успіх. Вона допоможе вам знизити рівень стресу, підвищити продуктивність, поліпшити загальний стан здоров’я та нарешті почати жити так, як ви завжди мріяли.


У книжці «Чудовий ранок» Гел Елрод пояснює, чому кнопка вимикання будильника небезпечна: щоразу натискаючи її, ви фактично визнаєте, що не хочете прокидатися й жити власне життя. Blinkist

Гел Елрод — геній, а книжка його чарівна. Як часто казав мій багатий тато: «Я завжди можу заробити ще один долар, але не можу купити ще один день». Якщо ви хочете вповні проживати кожен день, прочитайте «Чудовий ранок».
Роберт Кійосакі, бізнесмен, автор бестселера «Багатий тато, бідний тато».


Гел Елрод — американський бізнесмен, коуч та автор серії бестселерів «Чудовий ранок» для представників різних професій. У 20 років потрапив в автомобільну аварію, де зламав 11 кісток і впав у кому. Лікарі казали, що він навряд колись зможе ходити, однак згодом Гелу вдалося навіть пробігти ультрамарафон. Сьогодні Елрод виступає з промовами по всьому світу, веде подкаст «Досягни своїх цілей» та записує музику в стилі хіп-хоп.


101_Hal-Elrod_Chudovyi-ranok_1000

Розділ 5

П’ять етапів ранкового пробудження (для тих, хто постійно ставить будильник на повтор)

Якщо замислитися, то в натисканні кнопки повтору сигналу будильника немає жодного сенсу. Це ніби казати: «Я ненавиджу прокидатися вранці під цей звук, тому я тиснутиму на кнопку знову, і знову, і знову».
Деметрі Мартін

Ранки подобались би мені більше, якби починалися трохи пізніше. Невідомий автор

Насамперед зауважу, що якби не стратегія, про яку далі розповім, я б досі валявся щоранку в ліжку і продовжував спати після сигналу будильника або тиснув на кнопку по- втору. Як і раніше, виправдовував би себе тим, що я, мовляв, не «ранкова пташка».

Кажуть, що насправді ніхто не любить рано прокидатися, од- нак усім подобається почуття, яке переживаєш на світанку. Чи- мось нагадує фізичні вправи: чимало людей через силу йдуть до тренажерного залу, однак багатьом подобаються ті відчуття, які виникають після спортивних занять. Ранній підйом, особливо якщо є чітка мета, завжди наповнює людину силами на весь день.

Підвищення мотивації під час пробудження

Коли вранці розривається будильник, більшість із нас спить мертвим сном. Дуже важко прокинутися і вилізти з теплого ліжка у цей момент. Уявіть, що вас попросили оцінити рівень мотивації Чудовий ранок 70 під час пробудження в ту мить, коли починає дзеленчати будиль- ник, за шкалою від 1 до 10 (де 10 — це повна готовність проки- нутися і розпочати новий день, а 1 — понад усе на світі хочеться залишитися в ліжку і ще трохи поспати), більшість із нас оцінили б його одиницею чи принаймні двійкою. Природно, що у стані напівсну ви хочете натиснути на кнопку повтору. Як підвищити рівень мотивації, щоб прокидатися рано і по- вноцінно жити, зважаючи на те, що цей рівень під час пробу- дження дорівнює лише 1 або 2? Відповідь елементарна — крок за кроком. Назву п’ять простих кроків, які допомогли мені, а отже, допоможуть і вам забути про кнопку повтору і зробити ранній підйом легким і приємним.

Крок перший: перш ніж лягати спати, чітко визначте свої наміри

Потрібно пам’ятати: ваша перша думка після пробудження зазви- чай та сама, що й остання думка перед сном. Наприклад, у кож- ного були такі дні, коли ввечері важко заснути, бо зранку після пробудження перехвилювалися. У переддень Різдва, напередодні дня народження, першого дня в школі, довгоочікуваної відпуст- ки — тільки-но лунає дзвінок будильника, ми розплющуємо очі і з величезною радістю й ентузіазмом встаємо з ліжка, щоб розпо- чати новий день!

Натомість, якщо наша остання думка перед сном така: «Не можу повірити, що доведеться прокидатися о шостій; вранці я почуватимуся виснаженим», — то коли пролунає сигнал будиль- ника, ви подумаєте: «Господи, невже вже шоста? Ні-і-і, тільки не це! Я хочу ще поспати!».

Отже, потрібно щовечора активно й усвідомлено формувати позитивні очікування на наступний ранок. Щоб зробити це зав- дання простішим, а також швидше дібрати потрібні слова, за- вітайте на сайт www.TMMBook.com і безкоштовно завантажте «Нічні афірмації» для «Чудового ранку».

Крок другий: поставте будильник подалі від ліжка

Якщо ви цього ще не зробили, поставте будильник якомога далі від ліжка. Ви зранку будете змушені підвестися і почати рухатися. Рух додає енергії, тому, вставши з ліжка, ви остаточно прокине- теся.

Набагато важче прокинутися, коли будильник стоїть біля ліж- ка і ви чуєте дзвінок, перебуваючи у стані напівсну. Я перекона- ний: в такій ситуації ви навіть не усвідомлюєте, що натискаєте на кнопку повтору. Мені не раз здавалося, що дзвінок будильника був лише частиною мого сну.

Змусивши себе встати з ліжка, щоб вимкнути будильник, ви одразу підвищите рівень мотивації з першого до другого. Проте після цього ви все одно хотітимете спати. Тому…

Крок третій: почистьте зуби

Знаю, що ви подумали: «Геле! Ти радиш мені почистити зуби? Справді?». Саме так. У перші кілька хвилин після пробудження ви дасте собі час прокинутися. Тому вимкніть будильника й од- разу прямуйте до ванної, почистьте зуби і вмийтеся ледь теплою (а краще холодною) водою. Ця проста дія допоможе підвищити рівень мотивації під час пробудження із другого до третього–чет- вертого. Тепер, коли відчуваєте приємний свіжий м’ятний при- смак, час зробити наступний крок…

Крок четвертий: випийте склянку води

Дуже важливо щоранку поповнювати запаси води в організмі. Після шести–восьми годин без води ваше тіло, безперечно, дещо зневоднене, а це спричиняє втому. Якщо людина відчуває втому в будь-який час дня, то насправді їй потрібно більше пити, і аж ніяк не спати.

Отже, візьміть склянку води (або ж, як я, налийте воду звечора, щоб вранці склянка вже стояла напоготові) і випийте її якомога швидше, але так, щоб не відчувати дискомфорту. Мета цієї дії — якомога швидше поповнити запас води, який ви втратили під час сну.

Після відновлення водного балансу рівень вашої мотивації зросте з третього–четвертого до п’ятого.

Крок п’ятий: одягніть спортивний костюм

Останній, але не менш важливий крок: одягніть спортивний костюм, вийдіть зі спальні і приготуйтеся з головою зануритися у чудовий ранок. Багато людей розпочинають день із водних процедур, але я вважаю, що ранковий душ потрібно заслужити, як слід пропотівши!

Ранкові вправи важливі для максимізації потенціалу, допомо- жуть досягнути вершини психологічного, фізичного й емоційно- го стану, що дає шанс стати цього дня переможцем. Про фізичні вправи ми докладніше поговоримо у наступному розділі.

Отже, п’ять простих кроків, але вони, безперечно, дадуть змогу підвищити рівень мотивації після пробудження до 5 чи 6 одиниць. Ви відчуєте, що маєте достатньо енергії для свого «Чудового ранку» і легко підтримуватимете цей стан. У той момент, коли лунає будильник, тобто на першому рівні мотивації, виконати це завдання значно складніше.

Отже, опишу ще раз коротко п’ять етапів пробудження, які допоможуть вам легко прокинутися і залишатися бадьорими.

1. Перш ніж лягти спати, сформулюйте свої наміри. Це найважливіший етап. Пам’ятайте: ваша перша думка вранці переважно така сама, що й остання думка перед сном, тому щовечора давайте собі на ранок потрібну установку.
2. Поставте будильник подалі від ліжка. Пам’ятайте: рух надає енергії.
3. Почистьте зуби. Свіжості надасть ополіскувач із м’ятним смаком.
4. Випийте склянку води. Якомога швидше поповніть запаси води.
5. Одягніть спортивний костюм. Заслужіть ранковий душ!


Читати10 книг з психології, які допоможуть зрозуміти себе і світ навколо

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

14 thoughts on “П’ять етапів ранкового пробудження. Уривок із книжки «Чудовий ранок. Як не проспати життя»

    Залишити відповідь