Пригоди, дорослішання та бунтарство: 10 захоплюючих книг для підлітків

Виховати правильний смак у літературі – дуже важливо. На жаль, шкільна програма скоріше відштовхує від книг, аніж закохує в них. Тому підліткам треба купувати такі книги, які справді зацікавлять їх, зрезонують з їхніми переживаннями та дадуть відповіді на важливі питання.

Якщо ви берете участь в #YakabooBingoSummer 2018, то це завдання номер 24.


Наталя Тисовська «Київські канікули»
(Нора-Друк, 2018)


07_16_08Американська аспірантка Дженні Бартон навіть уявити не могла, що її мандрівка до Києва замість приємних закордонних канікул перетвориться на нескінченний вихор небезпечних пригод. Це ж треба було примудритися стати свідком пограбування й опинитися в полоні десь за містом, у заґратованому будинку, разом з такою самою сестрою заручницею! І що тепер робити — покірливо чекати смерті? Так міг би вчинити хто завгодно, тільки не Дженні.


Марина та Сергій Дяченки «Ключ від королівства»
(Фоліо, 2017)


07_17_08Перший роман трилогії про пригоди школярки-семикласниці Ліни Лапіної (до трилогії також входять романи «Королівська обіцянка» і «Зло не має влади»).

Ліна поверталася зі школи додому — втомлена, з важезним рюкзаком за плечима. Незвичайний випадок у тролейбусі привернув до неї увагу дивного чоловіка. Його звали Оберон і, як потім з’ясувалося, він був королем мандрівного Королівства. Ліну, що не одразу погодилася стати бойовим магом, чекають розчарування і перемоги, страх і радість, дружба і зрада…


Ніна Е. Ґрьонтведт «Абсолютно нецілована»
(ВСЛ, 2015, Наталя Іваничук)


07_18_08Друга книжка норвезької письменниці Ніни Елізабет Ґрьонтведт, написана у формі щоденника дівчинки-підлітка, який авторка сама й проілюструвала.

Героїня Уда Андреа Стоккгейм – вже знайома українським читачам за книгою «Привіт, це я!» – знову пише про себе, свою найближчу подругу Геллє, молодшу сестричку Ерле, тата й маму, шкільних друзів. І… про свої перші закоханості. Словом, про всі-всі найпотаємніші таємниці, про які можна писати в чудовому новенькому записнику-щоденнику, який замикається на ключик.


Ульф Старк «Диваки і зануди»
(ВСЛ, 2015, пер. Галина Кирпа)


07_19_08Симоні – дванадцять, і в її житті повно прикрощів: мама зв’язалась із занудою Інґве, через переїзд у нове помешкання треба змінити школу і покинути друзів, ще й зник улюблений пес Кільрой. У новій школі Симона мимоволі стає… Симоном, і їй навіть подобається спершу видавати себе за хлопця. Таємницю дівчинки знає лише дідусь-дивак. Але справжні проблеми починаються, коли Симона закохується.


А. Аудгільд Сульберг «Таємниця суперкрутих»
(ВСЛ, 2018, пер. Наталя Іваничук)


07_20_08Яскрава, життєва, емоційна. Кінцева четверта частина історії про суперкрутих. Сюжет: історія про школярів, їх проблеми та кохання. Адже згадайте, як важливо все це у такий емоційний вік. Ми всі були наївні, думали, що світ крутиться навколо нас. Коли виросли, тоді і перестали розуміти малечу.

Головна героїня — Анна Беа. Їй трішки важче за всіх, бо вона інакша. А саме виглядає інакшою. Іноді її називають альбіносом, іноді потворою, а іноді “лузером”. Та сила у дівчинки є. І авторка демонструє нам усю жагу до справедливості.

Книга у цікавій манері вчить боротися, не зупинятися, вчитися і відстоювати себе!


Ізабель Арсено, Фанні Брітт «Джейн, лисиця і я»
(Віват, 2017, пер. Наталія Якубовська)


07_21_08Чудова візуалізація, яка гармонійно поєднується з текстом. Головна героїня Елен, дівчина-школярка. Вона тікає від шкільних та життєвих проблем і не просто кудись, а у чудову книгу «Джейн Ейр». Шкільні образи, рано чи пізно мають закінчитись. Трапляється життєвий переворот, який вчить доброти. Книгу варто прочитати як тим, кого ображають. Адже, вона допоможе повернути віру в себе.


Н.Матолінець «Гессі»
(Віват, 2018)


07_22_08З кожним новим романом Наталія Матолінець дивує та вражає читачів!

Порівнюючи «Варту у Грі», яка дуже динамічна та більше схожа на фентезійний бойовик, то «Гессі» — це книга з чарівною атмосферою початку 20 століття, магією та міфологією!

Гестія Амалія – головна героїня роману, прототипом якої є грецька богиня Гестія. Гестія — це покровителька домашнього вогнища ; єдина з олімпійських богів і богинь, котра ніколи не воювала і не встрявала у сварки.

І ось наша п’ятнадцятирічна Гессі прагне зробити всіх довкола себе щасливими за допомогою магічної камери, яку дівчині подарував незнайомий їй чоловік. Однак не завжди фотокамера робить все правильно, а частіше навпаки – створює нові проблеми.

Крім основної лінії, яка відбувається у невеличкому містечку у передвоєнний час, коли був великий розквіт культури та мистецтва, є ще одна сюжетна лінія. Її можна назвати «потойбічною». Старший брат Гестії, Аїден помер та перебуває у світі мертвих, але хлопець хоче повернутися назад додому та попередити Гестію про небезпеку.


Дженні Ловсон «Несамовито щаслива»
(Віват, 2017, пер. Олена Гапак)


07_23_08Головна героїня розповідає своїм читачам про всі свої болячки, розлади, усі свої страхи і переживання. З гумором та смаком, на сторінках вирує справжнє життя. Крім того, у книзі автор підняв важливі теми. Текст простий, тому і легко читається.

Нагадаю, що авторка Ловсон — популярна блогерка й письменниця, котра страждає на психічний розлад. У книжці вона розповідає про власний досвід боротьби з депресією, панічними атаками та іншими «принадами» нездорової психіки.


Келлі Барнгілл «Дівчинка, яка випила місяць»
(Віват, 2018, пер. А. Бахмач)


07_24_08Погодьтесь, перш за все приваблює назва книги, таємнича та, що інтригує.

Це добра казка, якщо говорити коротко. Але хочу додати, що тут багато магії та любові. Келлі Барнгілл демонструє, що ніколи не пізно змінити себе та інших людей на краще; ніколи не пізно довести іншими, що ти не такий, яким тебе нарекли інші. Як у всіх казках, тут є про боротьбу добра та зла, про важливість самопожертви та інші не прості теми. З цією книжкою читач порине в дивовижний світ, де відьма опікується покинутими малятами, а болотяний монстр складає вірші.


Елена Фавіллі, Франческа Кавалло «Казки на ніч для дівчаток бунтарок»
(#книголав, 2018, пер. Тетяна Савчинська)


07_25_08Оригінальна обкладинка та не менш цікава історія. Для справжніх поціновувачів тут зібрано 100 розповідей про життя відомих жінок. А скільки тут цікавих ілюстрацій, зачитаєтесь. Деякі з цих жінок жили давно, деякі наші сучасниці. Деякі походять із багатих родин, деякі в дитинстві злидарювали. Головне, те що їх об’єднує – кожна з них по-своєму змінила світ. Дівчата, вас ця книга точно надихне.


[irp posts=”28921″ name=”Підліткове читання: 9 крутих книг для тих, кому не достатньо шкільної програми”]

Аня Остапчук
Журналіст, автор блогу «Твоя Полиця». Дуже люблю книги, ну от дуже-дуже, своїми балачками намагаюся показати людям, що кожен може знайти підходящу книгу, яка підтримає, розрадить і надихне. Просто потрібно уміти шукати, а я показую як. Знімаю відеогляди, де коротко, у стилі анотації, презентують книжку, одночасно даючи можливість віртуально її погортати.
https://www.youtube.com/channel/UClrBI-amIeDuV0AtuZVTS7g

315 thoughts on “Пригоди, дорослішання та бунтарство: 10 захоплюючих книг для підлітків

    Залишити відповідь