Пройти «Ініціацію»: рецензія на нову книгу Люко Дашвар

З її книг почався мій шлях знайомства з сучасною українською літературою. Гостросюжетні, захоплюючі, провокативні, деколи дивні — вони читаються швидко, а стиль автора можна порівняти з посиденьками на кухні.

Справді, здається, наче не книжку читаєш, а з кимось близьким говориш. Про інтимне, особисте, таємне. Фанати авторки зі мною погодяться, не часто відчуваєш щось подібне. Хтось в захваті від неї, хтось — навпаки, але є речі, які скажуть більше: вона — лауреат Коронації Слова та Книги року BBC, “золотий письменник України”. Ірина Чернова, відома усім як Люко Дашвар, та роман, якого чекали 3 роки, — «Ініціація» (КСД, 2018).

Одна з найпопулярніших письменниць України народилася у Херсоні. Отримала дві вищі освіти за спеціальностями “інженер-механік” та “державне управління”, але досить скоро розпочала кар’єру журналіста. Люко Дашвар неодноразово займала посади головного редактора у різних періодичних виданнях, а у 2006 році закінчила курси сценарної майстерності у голлівудського професора. Наразі письменниця займається лише літературною та сценаристською діяльністю. «Ініціація» — одинадцятий роман Люко Дашвар.

Зав'язка

Як швидко може змінитись життя? Звичайна дівчина і один сон, який змінює усе. Замість буденних справ, роботи та звичного існування – нові маршрути, люди і питання. Пошук себе, гармонії, щастя і випадкова зустріч з Блеком. З тим, хто стане відправною точкою нелегкого шляху. І селянин Перегуда, який займається господарством, сирами та сином.

Життя собі пливе, поки поряд не з’являється стара баба, що несповна розуму. Перегуда дає собі слово знайти хоч якісь відомості про цю жінку, але ще не знає, чого це йому коштуватиме. Тож… як швидко може змінитись життя? Чи зможуть герої пройти ініціацію на право вважати себе людьми?

Досить традиційна історія для Люко Дашвар. Вир неймовірних подій, зради, кохання, таємниці та скелети у шафах. Закручений сюжет, реальні, як відмічає авторка, події та своєрідні персонажі. Згадки про АТО… Шок, страх та екшн – іноді дивуєшся, невже люди здатні на щось подібне? Різні історії, що повільно і поступово сплітаються в один логічний ланцюжок. І все це на вулицях Києва.

Щось у цьому супі не так...

Відверто кажучи, я чекала на цю книгу, хоч і не можу назвати себе фанаткою авторки. Але пише Дашвар так, що часом важко відірватись – тому я прочитала все, що вийшло з-під її пера. З «Ініціацією», на жаль, не склалося, роман мене розчарував.

Начебто все, як і завжди, у стилі авторки, але… Головна героїня – зовсім дивна. Якщо ви читали книжки письменниці, ви мабуть помітили – дівчата в неї завжди «на своїй хвилі». Але ця занадто розгублена, її дії та думки дратували, не кажучи вже про наслідки. Сюжет заплітався і зав’язувався так, що той логічний ланцюжок у кінці – наче диво. «Ініціація» більше схожа на гостросюжетний серіал, який іноді неприємно дивує, а в кінці залишається одне питання: «Ну і що?». Враження трохи згладжуються, коли згадуєш, що Дашвар ще й сценарист. Це багато пояснює.

І найбільше розчарування – це анотація від видавництва. По-перше, забагато всього і «не по темі». По-друге, помилки, наприклад – Блейк, коли героя кличуть Блек (від слова “чорний”). І третє, найбільша неприємність – ім’я головної героїні. Письменниця досить довго не називає його, дає ій якісь прізвиська – цікавий художній прийом у контексті цього роману. КСД залишив це ім’я у анотації. Рекомендую не читати її.

Але є одне «але»

Але! Якщо вам подобаються історії з “перчинкою” (і я не про секс), гострі, провокативні та з сюжетом-лабіринтом, через який треба продертися – «Ініціація» повинна вам сподобатися. Як не крути, а герої в неї специфічні та яскраві, а повороти іноді шокують. На мою думку, ця книга точно не підійде для знайомства з творчістю авторки, «На запах м’яса» (КСД, 2013) та «Мати все» (КСД, 2010) сподобалися мені більше.

Підсумовуючи все це: Люко Дашвар, як і завжди, пронизлива та чуттєва. Вона ставить болючі та гострі питання, торкається душі свого читача. Як не крути, але «Ініціація» може добре здивувати і, сподіваюся, принести вам ліпші враження.

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)
https://www.instagram.com/irinyurch/

132 thoughts on “Пройти «Ініціацію»: рецензія на нову книгу Люко Дашвар

    Залишити відповідь