Куди котиться світ? Рецензія на книгу Вуді Аллена «Повний безлад»

Ім’я Вуді Аллена відоме всім – геніальний режисер, сценарист, кіноактор та продюсер. Має в своєму доробку понад 80 фільмів, чотири Оскари та безліч інших нагород. 

Зізнаюсь, я не знала, що в нього є ще й збірки оповідань. Аж поки не дізналась про «Повний безлад». Кажуть, щоб зрозуміти його книги, потрібно дивитись його фільми.

Вуді Аллен (справжнє ім’я – Аллен Стюарт Конігсберг) народився 1 грудня 1935 року в Брукліні в єврейській родині. Його дитинство через складні стосунки з батьками не можна було назвати щасливим, та в школі він мав багато друзів. Після закінчення школи він вступив до університету, але  пізніше був відрахований. Для того, щоб заробляти хоч якісь гроші, Вуді пише жарти для газет. Вже в 16 років його талант помітили, і він отримав роботу в комедійному шоу.

Особисте життя Вуді Аллена постійно супроводжують скандали і плітки – молоді дружини, звинувачення у сексуальних домаганнях.

Хто високо літає, той низько падає

 «Повний безлад» – це збірка коротких есеїв про все на світі. Це не просто історії про кінематограф, мистецтво та вишуканий світ. Це історії про справжній світ, тут Вуді Аллен демонструє далеко не найкращі сторони людства. Він переконує, що людина здатна на підкорення будь-яких вершин, навіть якщо це  вершина світової дурості.

 

«Принциповість – це відносне поняття, яке найкраще залишити гострому розуму Жана-Поля Сартра чи Ганни Арендт. Реальність же така, що коли завивають зимові вітри, а єдине доступне вам житло набуває форми картонної коробки на Другій авеню, то принципи та високі ідеали мають схильність зникати у вирі каналізації»

 

Світ ділиться на недоумків та пройдисвітів. Вони прекрасно доповнюють одне одного, створюючи рівновагу у Всесвіті.  Одні  просто не могли б існувати, якби не було інших. І все це було б дуже сумно, якби не було так смішно. Адже гумор Аллена – це вибухова суміш іронії, сарказму, абсурду і цинізму. Від цього гумору інколи аж моторошно. А ще часто в голові виникає питання: «А що взагалі відбувається?». Сподіваєшся, що далі буде зрозуміліше. Можливо, спочатку автор намагається тебе заплутати і вразити? Та наступна історія взагалі перевертає твоє уявлення про здоровий глузд. Вуді Аллен вміє дивувати.

Людині властиво помилятися, божеству – літати

Але що трапляється, коли людині заманеться стати тим самим божеством? Заради слави, грошей чи здатності до левітації люди здатні на вражаючі речі. Вони всіма силами намагаються дійти до мети, тим самим притягуючи до себе потрібних їм персонажів, що готові допомогти прямо тут і зараз. Вони навчать літати, запропонують роль у фільмі, допоможуть заробити купу грошей та й взагалі вирішать всі  проблеми. Або ж вони можуть видурити всі гроші чи навіть позбавити  життя. Ну бо в них теж є своя мета і вони до неї йдуть всіма можливими шляхами.

Але якщо вам здалося, що «Повний безлад» – це щось легке і веселе, то краще пройдіть повз, щоб потім не було розчарування. Так, це дуже дотепно. Але це ще й глибокий аналіз людської психіки, а місцями й довідник з американських реалій. Вам доведеться відволікатись на деталі, які є часто несподіваними для нас. Можливо, вони й для самих американців не дуже відомі. Тож в деяких місцях вам потрібно буде зосередитись. 

Попри те, що Вуді Аллен описує в своїх історіях досить абсурдні ситуації, не так вже все й погано в цьому світі. Ми не втрачаємо надію на щасливий кінець та віримо, що багато чого можна виправити. Варто пам’ятати, що завжди є вихід. І не здаватись! Що й роблять герої Аллена, йдучи вперед, спотикаючись, набиваючи ґулі та врешті решт до чогось доходять. Інколи зовсім в іншому напрямку. Але доходять.

Ольга Галай
Викладач німецької мови. Мрійниця і фантазерка. Не люблю сидіти на місці, тому постійно шукаю нові захоплення – рукоділля, посткросинг, подорожі, кулінарія. Незмінними залишаються тільки книги. Це можуть бути детективи, трилери, казки, романтичні історії, класика, автобіографії. А до них ідеально підходять кава та плед. І кішка, якщо вона в настрої.

22 thoughts on “Куди котиться світ? Рецензія на книгу Вуді Аллена «Повний безлад»

    Залишити відповідь