Література східної Європи: 10 книг польських письменників

Ця країна виростила 17 нобелівських лауреатів, що говорить про її високий культурний рівень. Книги багатьох польських письменників стали бестселерами і видаються в різних країнах світу. Блог Yakaboo розповідає, які книги читати, якщо хочете познайомитись з польською літературою.

Поема одного із найвідоміших польських поетів XIX століття. Спочатку автор хотів написати твір про сільську ідилію жменьки литовсько-білоруської шляхти. Однак під час створення поеми вона поступово переростала в національну епопею. В результаті цього змінилася і тема твору – з ідилії на трагічну історію поляків.

Події розгортаються на планеті Соляріс, до якої прибуває доктор Кріс Кельвін. Головному героєві потрібно розібратися в психологічних проблемах членів експедиції, які прилетіли на планету раніше. Під час роботи медик знаходить бібліотеку на борту дослідницької станції «Соляріс», яка його зацікавлює. Так фантастичний роман поступово переростає в серйозну книгу, що зачіпає теми людяності, а також відповідальності, яку має нести людина за свої вчинки.

Автор хіта «Самотність в мережі» цього разу пропонує читачам зазирнути в номери Ґранд-готелю, розташованого на узбережжі Балтійського моря. Ця відома на весь світ будівля стала тимчасовим притулком для багатьох знаменитих людей. Тут зупинялися Адольф Гітлер, Марлен Дітріх, Шакіра, Шарль де Голль, Фідель Кастро та інші. У кожному номері цього готелю людина залишає частинку себе. За його дверима – цілий світ, потрапивши в який можна змінити своє життя.

Польський поет написав прозовий твір, де головний герой – його альтер-его. У цій повісті хлопчик Томаш цікавиться своїм корінням. Йому хочеться зрозуміти, як людина стає тою, ким є насправді. Це саме цікавило і автора. Враховуючи основний профіль Мілоша, відчувається, що повість написана поетичною мовою. У своєму творі поет зачепив теми ідентичності, людського єства, а також людської сутності загалом.

Рейнмар завжди знаходить проблеми на свою голову. Так сталося і після його знайомства із шляхетною красунею. Виявилося, що вона заміжня. Більше того, чоловік цієї леді оголосив полювання і на неї, і на Рейнмара. Головному героєві це тільки додасть головного болю, адже в нього й так вистачає ворогів. Рейнмара хочуть спіймати лицарі, наймані вбивці, вартові та інші персонажі, характерні для небезпечного, але цікавого Середньовіччя.

У цьому романі Схід – це не просто сторона світу. Це частина людської долі, яку можна знайти в різних куточках планети: Монголії, Китаї, Варшаві, Росії, Бещадах. В першу чергу перед читачами – роман-детектив. Та це багатогранний твір, що має елементи історії, археології, географії та репортажу. Роман-оповідь про пошук Сходу, його тіні, джерел та впливу на людські долі.

Збірка оповідань, есеїв і повістей польського письменника. У кожного твору є свій оповідач. Читачі познайомляться із молодим поляком, який шукає пригод у Венеції. Перед ними постане також працівник млина, для якого робота – це спосіб життя. Твори, що увійшли до збірки, не пов’язані між собою. Вони мають елементи гумору, сатири, абсурду та іронії. Часом твори письменника здаються навіть нелогічними, але в них зачіпаються важливі та актуальні питання.

Книга складається із п’яти п’єс відомого польського драматурга, поета й перекладача. Видавці обрали найвидатніші твори Ружевича, написані з 50-х до 90-х років. Картотеки – це періоди активної творчості драматурга, плоди якої увійшли до цієї збірки. Кожна п’єса залишається актуальною дотепер, незалежно від року її написання, завдяки оригінальним образам і сенсам.

Капусцінський за своє життя бачив більше 20-ти революцій. Дві з них (в Ефіопії та Ірані) стали основою творів «Імператор» і «Шахіншах». Це зовсім різні роботи за літературною формою, та в них можна помітити й спільні риси. Основа творів – нахабна поведінка влади, наростаюче невдоволення населення, бунт, гнів, повстання та повалення режиму. Водночас автор на реальних прикладах показав, що революція без чіткого плану подальших дій не має сенсу, та може посіяти ще більший хаос.

Не дивлячись на те, що автор – поляк, книга присвячена Чехії. Це своєрідний репортаж про цю країну, її культуру, історію й менталітет. Особливою увагою Щиґел наділив чеських культурних діячів. Автор обрав ключових фігур для країни, описав їх життя та світогляд. В результаті, вийшов цікавий та пізнавальний репортаж про сучасну Чехію.

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

756 thoughts on “Література східної Європи: 10 книг польських письменників

    Залишити відповідь