Півгодини на день і ти – художник!

Фото: veraprih

Заведено вважати, що творчість – це доля виключно геніїв. Але геніями не народжуються, ними стають! Навіть якщо ти вперше взяв у руки чистий аркуш і відразу не вийшла голубка Пікассо, танцівниця Дега чи булгаківський сон Понтія Пілата, це не вирок. Книга «Шлях художника» навчить не боятися пробудити в собі вигадника і фантазера!

Цю книгу мені радили прочитати на двох тренінгах, одному арт-фестивалі та знайомий психолог. Я кілька років відкладала її на «потім» і коли побачила у подруги, зрозуміла, що час настав :). Її радили не дарма.

Книга «Шлях художника» – це практичний курс з досягнення висот у творчих професіях від Джулії Кемерон. Курс розрахований на 12 тижнів щоденних занять. Всі завдання, представлені в ній, віднімають не більше як годину в день. Так, стабільність – один з головний принципів шляху справжнього художника, на думку автора методики 🙂


Джулія Кемерон – сценарист, журналіст The New York Times і Rolling Stone, кінорежисер, колишня дружина Мартіна Скорсезе. Творець власної методики пробудження творчої енергії.

Автор попереджає, що спочатку до її методу всі читачі ставляться скептично. Я теж спочатку так поставилася. Але виконуючи завдання протягом одного тижня, мені спочатку стало легше на душі, а потім і захотілося творити.


Основа методики Джулії Кемерон:

1. Вправа «ранкові сторінки». Виконуєте щодня вранці. Потрібно списати першими випадковими думками три сторінки! Ви можете писати все, що прийде вам в голову – про те, як метелик повзе по вікну, про те, як сильно ви хочете спати та не хочете писати ці дурні сторінки, про те, що турбує і про те, що наснилося. Просто віддайте аркушу потік своєї свідомості. Це очистить вас від внутрішнього буркотуна і критика, який заважає творити й налаштує на активний день. Автор робить це вже понад 10 років. Це обов’язково. Далі складіть аркуші в конверт. Якщо пишете в блокноті, переверніть сторінку. Не рекомендується показувати ці сторінки будь-кому і навіть перечитувати самому. У крайньому разі, в перші два місяці.

2. Щотижня влаштовуйте собі «творче побачення». Плануйте екскурсію або похід в театр, на виставку або в музей, сходіть в океанаріум або в кінотеатр, відвідайте церкву, спостерігайте за заходом або погуляйте в парку. Відвідуйте ті місця, які можуть вас надихнути або наситити новими враженнями! Кемерон радить робити це на самоті, щоб не відволікатися на інших. Художники повинні підживлювати самі себе.

Крім цього, в книзі «Шлях художника» ще 12 уроків для пробудження креативності, творчої жилки й ентузіазму жити. Про них я промовчу, щоб не сипати спойлерами.


кому читати:
– тим, хто опинився в глухому куті у власній творчості;
– тим, хто страждає від депресії або нудьги;
– художникам, дизайнерам, представникам креативних професій;


плюси:
– дієві методики пошуку натхнення або повернення гарного настрою;
– тверда обкладинка книги й кольорові ілюстрації всередині;
– такий собі «мотиваційний підсумок» прочитаного після кожного розділу.

мінуси:
– можна було написати це все коротше, а не на 400 сторінок)
– деякі письмові завдання нудно виконувати повторно.


Інші книги автора:«Художник есть в каждом», «Золотая жила», «Долгие прогулки».

Схожі книжки: «Срочно требуется Муза» Юлія Дікая, «Учись видеть» Марія Москвіна


Олена Голік

Купити книжку в Yakaboo.ua

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

52 thoughts on “Півгодини на день і ти – художник!

    Залишити відповідь