Підсумки року видавництв. Видавництво Старого Лева: найважливіше у 2017

Усі фото: Видавництва Старого Лева

Все найважливіше, що супроводжувало нас у 2017 році, – це драйв, постановка амбітних завдань і відчуття командної роботи. Ми розпочали рік із серйозної аналітики під час стратегічної сесії. Це дало нам розуміння, куди, як і якими силами рухатися. Нас стало більше. Це був рік, коли команда сама собі підняла планку і втримала. Це був однозначно рік переходу на нову бігову доріжку. Ми жили за законами наших книг, ми будували свій «проект щастя», перестаючи «жити на автопілоті». «Закохані в книги», ми шукали свій шлях – «шлях митця!», розуміючи, що все це «велика магія».

akcia_0_2


Ми зробили чимало. 136 видань вийшли друком


Серед найпомітніших проектів – початок видання серії творів Ернеста Гемінґвея, Террі Праттчета, Борхеса. Ми довго ішли до цих важливих серій, переговори про права тривали довго, але результат виправдав наші сподівання – і за якістю, і за показниками продажу. У 2018 році ми продовжимо видавати твори цих ключових письменників і вони стануть окрасою домашніх бібліотек – за якістю перекладів і естетикою видань.

З нами увесь рік були прекрасні українські письменники – з кимось ми розпочинали творчу  співпрацю, з кимось продовжували. Корпус сучасної літератури 2017 – прози, поезії, есеїстики – творили Павло Вольвач, Володимир Єрмоленко, Наталка Сняданко, Володимир Рафеєнко, Катерина Калитко, Вікторія Амеліна, Дзінка Матіяш, Тарас Лютий, Кость Москалець, Павло Коробчук, Галина Крук, Богдан Жолдак, Ольга Ковалевська, Володимир Бєглов, Марія Кривенко, Надія Мориквас. Прекрасний дебют філософа Володимира Єрмоленка як прозаїка, Анастасії Левкової – як автора підліткової прози. Є чим пишатися – книги наших авторів здобули чимало нагород, увійшли в короткі списки найпрестижніших премій. Премія «Книжки року BBC» присуджена Катерині Калитко (яка, до того ж, здобула цього року премію Джезефа Конрада). А це означає, що українські експерти стали звертати увагу на літературу високої полиці.


Читати: ВВС Україна оголосила переможців Книги року ВВС-2017


Книга «Голосно. Тихо. Пошепки» творчої майстерні «Аґрафка» у Франції стала найкращою книжкою серед дитячих видань. А за оформлення книжок «Франко від А до Я» та «Голосно. Тихо. Пошепки» Романа Романишин та Андрій Лесів здобули нагороду на Бієнале ілюстрації у Братиславі. Вони ж отримали перемоги в конкурсі «Книжкового Арсеналу» за книги «Супергерої» Олени Гусейнової та «Голосно. Тихо. Пошепки». Ілюстратор з Нью-Йорка Валерія Соколова за малюнки до книги Івана Франка отримала нагороду Міжнародної бієнале ілюстрації у Сербії.


knygarnya-chytomo-2

Знаковими подіями для нас стало відкриття книгарень-кав’ярень у Дніпрі та Києві – приємних і затишних просторів, де можна випити кави і познайомитися з найсвіжішими новинками ВСЛ, а ще – книгарня-кав’ярня у Дніпрі стала майданчиком для презентацій авторів. А зустрічей з українськими авторами в нас цього року було дуже і дуже багато. Зокрема 23 письменницьких турів.


karen_robinson

До нас приїжджали дуже важливі іноземні гості. Ключовою подією нашого року був вихід книжки «Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова» і приїзд на форум видавців автора – Філіпа Сендса, міжнародного правника, людини, яка повернула Львів на карту творення міжнародної правової системи. Ми мали незабутні зустрічі з нашим великим другом – британським нейрохірургом Генрі Маршем, з норвезькою дитячою письменницею Аудґільд Сульберґ, з чеським економістом Томашем Седлачеком, з польським репортажистом Вітольдом Шабловським.


27_12_1_!

Цього року наша виставкова діяльність була дуже активною – і в Україні, і на міжнародному рівні. Ми брали участь у важливих міжнародних виставках – у Болоньї, Сеулі, Вільнюсі, Братиславі, Франкфурті Гвадалахарі та Беруйті. Підписали 24 контракти на продаж прав на твори українських авторів і приблизно 60 контрактів на купівлю прав на книги іноземних авторів.

Ми переїхали в новий офіс – нове життя в новому домі, де на першому поверсі відкрили також книгарню і дитячий простір. Отож, чекаємо гостей!

Мар’яна Савка

головний редактор Видавництва Старого Лева

3O5A1781-2


Читати: Рік Старого Лева. Буктюбери, блогери та наші автори про найкращі книжки 2017

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

8 thoughts on “Підсумки року видавництв. Видавництво Старого Лева: найважливіше у 2017

    Залишити відповідь