Страшно… цікаво! 10 детективів і трилерів для підлітків

Експерти стверджують, що молода читацька аудиторія – складна, оскільки її важко здивувати й зацікавити. Однак у світі є сотні книжок, що здобули популярність саме завдяки читацькій активності підлітків. Ми ж вибрали 10 із них. 

У школі прямо на очах чотирьох однолітків помер учень. Поліція встановила, що до смерті хлопця хтось причетний. Учень помер за день до того, як планував опублікувати в мережі чутки про кожного зі свідків. Тепер поліція підозрює всіх чотирьох. Однак не виключено, що школярі можуть бути не винними. Тоді вбивцю потрібно шукати деінде.

Флавія де Люс не належить до звичайних дітей. Замість того, щоб гратися з однолітками, вона вдосконалює знання з хімії, цікавиться злочинцями й веде власні розслідування. Донедавна не було такої справи, з якою Флавія не могла впоратися. Здавалося б, у глухий кут юну слідчу заведуть дуже заплутані вбивства мандрівного лялькаря й хлопчика. Однак Флавія просто повинна розкрити злочини, адже звикла все доводити до кінця.

Кайла у свої 16 років опинилася у світі тиранії й несправедливості. Дівчина нічого не пам’ятає зі свого минулого, оскільки її пам’ять стерли. Ту ж саму процедуру «перезавантаження» пройшли й тисячі інших людей. Але чомусь саме Кайла бачить нічні жахіття, в яких заховані ключі до її минулого життя. Чим більше згадає дівчина, тим більша небезпека її очікує.

Психологічний трилер «Перезавантаження» є першою частиною трилогії «Обнулена».

У Першій зразковій гімназії навчаються не зовсім зразкові учні. Темні таємниці кожного з них знає загадковий незнайомець, який називає себе Чорною Рукою. Тому, хто не виконає наказів чужинця, загрожує небезпека. Погрози від Чорної Руки отримав і гімназист Юрко Туряниця. Звичайному восьмикласнику потрібно стати детективом, щоб розплутати загадкове вбивство. У цьому йому допоможуть чотирилапий Джентльмен і простакуватий сищик Назар Шпиг. 

Одна із найскладніших справ чекає Шерлока Голмса у маєтку Баскервіль-Голл. За загадкових і навіть містичних обставин помер хазяїн маєтку – сер Чарлз. Усе вказує на те, що смерть відомого англійця не була природною. Подейкують, що сера Чарлза вбила міфічна істота, що переслідує весь рід Баскервілів уже декілька століть. Видатний сищик має спочатку довести, що злочин був реальним, а не міфічним, а разом із тим – розкрити давню таємницю.

Саллі Локгарт у 16 років залишилася без батька – єдиної людини, яка могла її захистити. Дівчині загрожує небезпека, та вона не з лякливих. Саллі – молода, енергійна, вправна і безстрашна. Дівчині потрібно розгадати відразу декілька великих таємниць, якось оминаючи небезпеку. Та для відважної 16-річної леді немає нічого неможливого.

Роман «Рубін в імлі» – перша частина тетралогії «Таємниця Саллі Локгарт».

Ейза Голмс – звичайний 16-річний  підліток із незвичайною проблемою. Дівчина панічно боїться бактерій. Їй здається, що мікроби всюди, і вона неодмінно підхопить якусь «заразу». З часом нав’язливі думки переросли для головної героїні у психічні проблеми. Та попри це, Ейза намагається жити звичайним життям. Щоб трохи відволіктися, дівчина погоджується на пропозицію подруги почати власне розслідування у справі зниклого мільярдера. На кону – 100 тисяч доларів. А може, і щось більше за гроші.

Студент Девін влаштувався на літню роботу в парк розваг. Хлопець хотів відволіктися від думок про втрачене кохання й заодно трохи підзаробити. Згодом почало відбуватися щось дивне. Подейкують, що в парку постійно з’являється привид дівчини, яку вбили в «Домі жахів». Маніяк убив декількох людей, а його так і не знайшли. Місцева ворожка нагадала Девіну декілька дивовижних зустрічей. На додачу до цього, хлопцеві доведеться стати детективом і розгадати страшну таємницю «Країни розваг». 

Ві – дівчина з небагатої сім’ї. Їй дуже потрібні гроші на навчання та й взагалі на прожиття. Тому Ві зареєструвалася в онлайн-грі, за участь в якій платять легкі гроші. Однак із кожним раундом завдання ускладнюються. Вийти з гри – означає втратити всі зароблені гроші. Згодом закінчити гру за власним бажанням стає зовсім неможливо. Ві опинилася у пастці, за нею спостерігають тисячі глядачів. Єдиний шанс врятуватися – виграти.

Рубі разом із горсткою підлітків пережила загадкову епідемію. Після цього вцілілі діти отримали надприродні здібності. Підлітків із різних міст звозять до «реабілітаційного центру», де над ними проводять досліди. Там дітей поділили на групи, в залежності від ступеня загрози. Рубі становить собою велику небезпеку для влади. Дівчина шість років приховувала свою силу, але час викриття поступово наближається. Рубі залишається одне – тікати. 

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

543 thoughts on “Страшно… цікаво! 10 детективів і трилерів для підлітків

    Залишити відповідь