Осіння магічна читанка. 12 книг зі справжніми чарами

Тільки Різдвяна магія перемагає осіннє барвисте чарівництво. І хоч холод надворі вперто переконує, що «зима близько», треба ще дещо завершити до #YakabooBingoAutumn.

Я зумисне оминула «Гаррі Поттера» та «Володаря перснів», бо як ви могли досі їх не прочитати? Як магічночитальнику вам має бути соромно. Таки прочитали? Молодці, ось вам по шоколадній жабці.

То ж пропоную дещо неочевидний вибір у цій категорії та новинки, які тільки нещодавно покинули друкарні. Лібро якабумус!


1

Джонатан Страуд «Бартімеус. Книга 1. Амулет Самарканда»


Магічна історія родом з Британії – навіть більше події відбуваються у Лондоні (ні, платформа 9¾ там, на жаль, не з’являється). У центрі юний і відчайдушний чарівник (точніше поки що тільки учень) Натаніель, який з якогось переляку вирішує викликати Бартімеуса, не менш відчайдушного джина, якому 5 тисяч років, але ще далеко до пенсії.

А далі починаються мало не аладдінські пригоди хлопця і джина з неймовірними істотами (ох, ця закордонна нечисть). І це тільки перша частина – уявіть, що буде далі.


2

Джоан Роулінг «Фантастичні звірі і де їх шукати. Оригінальний сценарій»


Якщо ви вже бачили фільм з чудовим Енді Редмейном, то вважайте, що обклались спойлерами і достеменно знаєте, що відбуватиметься далі. Але, повірте, книгу все одно буде цікаво читати. Перевірила.

Джоан Роулінґ опублікувала історію про нову школу магії

Прекрасна мандрівка з Ньютом Скамандером та нахабним ніфлером галасливим Нью-Йорком. І шалена кількість фантастичних звірят і звірюк, а ще просто неймовірної сили проява, яка може знищити все, якщо не взяти її під контроль. Я вже мрію про другу частину. І ніфлера.


3

Ісабель Альенде «Оповідки Еви Луни»


Не будемо зосереджуватись тільки на чарівниках, звернемось до магічного реалізму – перчинки південноамериканської літератури. Дебютна книга чилійської письменниці, яку деякі літературні критики називають жіночою версією метро Хуліо Кортасара, – збірка короткого жанру.

«Оповідки Еви Луни» від “Маркеса у спідниці” вийдуть українською. Уривок з книжки

«Оповідки Еви Луни» – 23 історії з життя людей, які володіють неабияким талантом оповідача. Майже 1000 і 1 ніч, тільки з присмаком латинських пристрастей. Тут ви знайдете любов і ненависть, дружбу і протистояння, а ницість відтінятиме благородство.


4

Урсула Ле Гуїн «Чарівник Земномор’я»


Пам’ятаєте свою першу магічну книжку? Це моя. Сюжетні деталі вже геть стерлись, але емоція – те, як я переживала за Геда, – залишилась. Від цієї книги неможливо відірватись, історія написана у кращих традиціях Толкіна. Там навіть карта є.

10 фактів про королеву гуманістичної фантастики Урсулу Ле Ґуїн

Потрібна інструкція: як стати чарівником? Тут вона є, але спрацює тільки за умови, що маєте певний талант. Тільки не йдіть стежкою Яструба, не випускайте на волю Тінь і драконів, які можуть знищити світ.


5

Джон Грей «За межами Марса та Венери. Магія стосунків у бурхливому сьогоденні»


Любителі нон-фікшну, про вас я теж подбала і знайшла магічну книжку з психології. Вона трохи гендерна, але більше про любов, про те, як любити і приймати любов, налагоджувати стосунки і бути у них щасливими.

До речі, автор той самий, що написав чоловіки – з Марса, а жінки – зі Снікерса, ой, пардон, з Венери. Ця його книга більш сучасна і звертає увагу на те, що соціальні ролі за роки дуже помінялись, та до цього можна і треба пристосуватись, що отримати душевну рівновагу і задоволення від життя.


6

Михайло Коцюбинський «Тіні забутих предків»


Наймагічніша книга класичної української літератури з усією можливою карпатською нечистю і магічною гуцульською контрацепцією (таки часник – то дуже ризиковано). Драматична історія кохання Марічки та Івана і давня ворожнеча двох старовинних родин – ось вам рецепт «як потрапити у шкільну програму».

Але мене завжди більше приваблювали епізоди з чугайстром, нявками та візіями Юри мольфара, який вміє погодою керувати. І екранізація від Сергія Параджанова заслуговує окремої похвали – найкраще сприймається у комплексі.


7

Горан Петрович «Крамничка “З легкої руки”»


Горан Петрович з Милорадом Павичем ділять лаври найвідоміших сучасних сербських авторів. А в літературного професіонала з часом може вийти друком томик про… книжкову магію, яка затягує у вигаданий світ.

Поринути у книжку. Уривок із «Крамнички “З легкої руки”» Горана Петровича

Ця історія трохи про нас з вами – тих, хто може зануритись у книгу так глибоко, що почати жити нею. У редактора Адама Лозанича з’являється загадкова книга, яку потрібно відредагувати, а доводиться прожити, зустрічаючи таких же читачів як сам.


8

Стівен Кінг «Темна вежа»


Король жаху вважає «Темну вежу» своїм найвищим здобутком. І з ним легко погодитись. Цикл вражає масштабністю і тою смачною мовою, якою написаний. А ще впливом, який мав не тільки на подальшу творчість Короля, а й масову культуру.

Темна Вежа: шлях тривалістю понад тисячу років

«Темна вежа» не так про магію, як про пошук чарів, які згасають похмурому і жорстокому Серединному світі, де потрібно мати величезну волю до життя, щоб уціліти. Мабуть, до бінґо ви не встигнете прочитати всю чудову вісімку, але почати можна.


9

Анджей Малешка «Магічне Дерево. Книга 1. Червоний стілець»


Легка і водночас наповнена книга від кінорежисера та сценариста, тому не дивно, що вже серіалізована. Уявіть крислатий дуб, величезний такий. Уявили? Так ось, він – чарівний. І одного разу старезне дерево не витримало бурі і впало. І з цього кругляка стільки всього вийшло – і все з часточкою чарів.

У цій книзі мова піде про чарівний стільчик. Не уявляєте, як стільчик може фігурувати у магічних пригодах? Тоді варто прочитати.


10

Макс Фрай «Чужак»


У авторки найароматнішої книги про каву є магічний цикл «Лабіринти Єхо», і це перший том. «Чужак» – такий собі портал у чарівний світ, де не тільки все химерно-химерно, а й детективно-лячно.

Макс Фрай: вершитель із 20-річним стажем

І є щось від знаменитого жахливчика «Дзеркала» — з відображень з’являється всіляка чортівня, яка починає керувати життям жертв і ласувати снами прицмокуючи. Мерзота! Але Макс (не тільки той, що Фрай) виведе на чисту воду усіх цих монстрів із Задзеркалля.


11

Клайв Баркер «Викрадач вічності»


Коли починаєш знайомство з Клайвом Баркером з «Книг крові» (їх конче треба перекласти українською!), то й не чекаєш, що у нього можуть бути дитячі книжечки і лайт-варіантом монстрів. Хоча, можливо сам «Викрадач вічності» жорстокіший і моторошніший за наглядача «опівнічного м’ясного експресу».

Оповитий туманом і магією будинок приваблює до себе малих бунтівників і вже не відпускає. Він дарує вічні розваги, а потім починає коїтись щось дивне. Дивне настільки, що й забави не тішать.


12

Джон Фаулз «Маг»


Краще, що зі мною сталось у 2017, і не тому що #непозбувнабентега, а тому що красива і насичена історія, яку можна зацікавлено розплутувати і повертатись до неї знову і знову (ще б шрифт був якийсь людський, а не дрібонький). Містифікація, феєрія, магія грецьких островів і дуже теплі ночі.

50 найкращих культових книг

Конхіс – ще той чарівник і любитель експериментів, який геть збиває з пантелику гультяя Ніколаса Ерфе. І кожному читачеві дарує непозбувну бентегу. До речі, це словосполучення трапляється лише раз. Як мало треба, щоб стати мемом.


 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

15 thoughts on “Осіння магічна читанка. 12 книг зі справжніми чарами

    Залишити відповідь