Новинки тижня: Франзен, Фолкс і поради класиків

Новинки тижня з радіопрограми «Книжное сословие», в якій цього тижня були за словами критика та ведучого Юрія Володарського: підсумки і прогнози, рецензія на роман Сухбата Афлатуні «Поклоніння волхвів», новинки тижня від Джонатана Франзена до Ростислава Семківа і рейтинг продажів зарубіжної літератури від Yakaboo. Гість програми – поет, прозаїк, фіналіст премії «Книга року Бі-бі-сі» Мирослав Лаюк.

1

1. Сюзанна Кларк «Джонатан Стрендж и мистер Норрелл», 864 стр., Азбука, 2016

За свою дебютну книгу «Джонатан Стрендж і містер Норрелл» англійська письменниця Сюзанна Кларк отримала кілька престижних літературних премій: «Х’юго», «Локус», «Всесвітню премію фентезі», Mythopoeic Awards, та місце в довгому списку Букерівської премії. Роман з’явився в 2004 році, у 2015 канал ВВС випустив телесеріал на його основі. У світі продано понад 250 000 екземплярів.

Дія роману розгортається в Англії, на початку 19 століття, в альтернативному світі, де колись жили маги-практики, але зникли. Джонатан Стрендж і містер Норрелл битимуться, писати книги в стилі класичної англійської прози (Остен, Діккенса).

2

2. Джонатан Франзен «Безгрешность», 736, Corpus, 2016

Джонатан Франзен – американський письменник, твори якого в різні роки ставали фіналістами Національної книжкової премії, Пулітцерівської премії, отримали James Tait Black Memorial Prize і позитивну оцінку преси.

Франзен написав 5 романів. «Безгрішність» – нова книга письменника, опублікована в 2015 році. Роман складається з кількох частин, сюжети яких, так чи інакше, перетинаються. «Безгрішність» – твір про любов, пошук внутрішньої гармонії, іронічна розповідь про 21 столітті з його героями Мережі.

3

3. Ростислав Семкив «Як писали класики», Пабулум, 240 стр., 2016

Ростислав Семків – літературний критик, літературознавець, перекладач, доцент Києво-Могилянської академії.
«Як писали класики» – книга про письменницьку майстерність, техніку, творчі принципи різних, але по-своєму значущих для історії літератури 20 століття авторів. Агата Крісті, Джордж Оруелл, Курт Воннегут, Мілан Кундера, Умберто Еко стали героями посібника про те, як написати книгу, написаного в легкій і невимушеній манері.

4

4. Рэй Брэдбери «451′ по Фаренгейту», 320 стр, Эксмо, 2016

Знаменитий американський письменник, автор антиутопії «451 ‘по Фаренгейту», фантастичних романів.
«451 ‘по Фаренгейту» вийшов в 1953 році. Роман отримав премію в галузі літератури Американської академії мистецтв і літератури, був названий читацької премією «Х’юго» одним з найкращих романів століття.

5

5. Клер Норт «Пятнадцать жизней Гарри Огаста», 416, АСТ, 2016

Клер Норт – псевдонім британської письменниці Кетрін Уебб, яка дебютувала в 15 років із міським романом для підлітків. Є автором науково-фантастичних, пригодницьких романів.

«П’ятнадцять життів Гаррі Огаста» вийшов у 2014 році. Виграв премію John W. Campbell Memorial Award як найкращий науково-фантастичний роман. Його сюжет – це історії про декілька життів Гаррі Огаста, який перший раз з’явився на світ 1919 року, і буде перероджуватися до тих пір, поки від його дій не буде залежати доля всього людства.

6

6. Константин Матвиенко «Білий замок на Чорній скелі», 288, Юстиниан, 2016

Український письменник і громадський діяч. Жанр своїх творів визначає як «соціально-політичне фентезі». Перша книга автора вийшла в 2008 році.

«Білий замок на Чорній скелі» – дія роману відбувається на вигаданій планеті, яка знаходиться в самому кінці Чумацького Шляху. Центральний персонаж Нод Азборан пройде безліч небезпечних пригод, познайомиться з привидами й домовиками, королевами з важким характером, щоб відновити баланс між силами зла і добра.

7

7. Владимир Лыс «Століття Якова», 224 стр, Клуб Семейного Досуга, 2016

Володимир Лис – український письменник, драматург, журналіст.

Роман «Століття Якова» був опублікований в 2010 році. У 2016-му з’явилася екранізація книги. Історичний роман, який розповідає про життя простого українця, якому судилося стати свідком соціально-політичних перипетій, характерних для історії України 20 століття.

8

8. Иван Багряный «Людина біжить над прірвою», 367 стр, Знання, 2016

Іван Багряний – український поет, прозаїк, громадський діяч. Жертва політичних репресій радянської влади.
Роман «Людина біжить над прірвою» вперше був опублікований в 1949 році. Був заборонений на території СРСР, у незалежній Україні з’явився лише в 2009 році. Оповідає про боротьбу за власне «я» українця Максима Колота, який опинився між двох вогнів – радянською та фашистською армією. Динамічний сюжет, емоційне оповідання, спроба автора розібратися в тому, звідки людина бере сили жити, всупереч найважчим обставинам.

9

9. Аркадий и Борис Стругацкие «Извне», 224 стр, АСТ, 2016

Збірник малої прози письменників, невідомий серед широкої аудиторії читачів. Хронологічно науково-фантастична повість «Ззовні» вважається першим спільним твором братів Стругацьких. Вперше була опублікована в 1958 році.

10

10. Себастьян Фолкс «Там, где билось мое сердце», 384 стр, Синдбад, 2016

Себастьян Фолкс – британський письменник, журналіст, телеведучий. Автор історичних романів і стилізацій. У 2002 році отримав Орден Британської імперії за «Заслуги перед літературою».

Роман «Там, де билося моє серце» вийшов у 2015 році. Отримав позитивну оцінку англійської преси. В основу сюжету покладено історію життя Роберта Хендрікса, успішного психіатра і письменника, ветерана Другої світової війни. Одного разу його запрошує в гості колега-психіатр, який спеціалізується на роботі з минулим і прихованими в ньому таємницями й травмами. Ця зустріч піднімає на поверхню історію трагічного кохання, спогади про батька Хендрікса, який загинув на Першій світовій війні.

Читати: Новинки тижня: цікавий Львів, бандитська Сицилія і оповідання Паланіка


Про ці та інші новинки Yakaboo.ua ви можете також почути щопонеділка о 17:00 в програмі «Книжное сословие» з Юрієм Володарським на Радіо Аристократи.

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

17 thoughts on “Новинки тижня: Франзен, Фолкс і поради класиків

    Залишити відповідь