Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року

Відразу кілька видавництв у 2018 році заявили, що вони планують видати Лавкрафта. Але українські книговидавці порадують читачів не тільки знаменитими жахами. Блог Yakaboo дізнався про інші книжки, що вийдуть до кінця року.

Окремо очікуйте на підбірку дитячої та підліткової літератури.

#книголав

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0

До кінця року #книголав видасть українською «Дім, в якому…» Маріам Петросян. Це бестселлер вірменської письменниці, що розійшовся великими тиражами. Книга розповідає про будинок для дітей-інвалідів, мешканці якого виробляють свої правила співіснування. Обкладинку зробить студія Аґрафка, переклад – Маріанни Кіяновської.  

Що стосується класики, то #книголав планує видати «Тев’є-Молочара» Шолом Алейхема та «Девіда Копперфілда» Чарльза Диккенса.

Yakaboo Publishing

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0

У нашого видавництва наполеонівські плани! До кінця року має вийти книга Славенки Дракуліч «Як ми пережили комунізм і навіть сміялись». Цю хорватську письменницю українські читачі вже знають по книзі «Вони б і мухи не скривдили», що була видана у «Коморі». 

Книжка «Як ми пережили комунізм…» вийшла 1992 року в США та Британії, а згодом у більшості європейських країн. Є в програмі обов’язкового читання низки університетських курсів у США. Українською книга має вийти до кінця року. 

З інших планів Yakaboo Publishing – книга Ярослава Грицака «Нарис історії України. Формування модерної нації XIX-XX століття». Книжка одного з найвідоміших українських істориків вперше вийшла 1995 року, її широко використовують студенти, але текст доступний тільки в електронній формі (або в бібліотеках). Для нашого видання Ярослав Грицак оновлює текст та пише спеціальну передмову.

 

Також скоро у нашому видавництві скоро вийде українською книга Памели Дракермен «Дорослих не буває. Життя після 40». Це нова книжка авторки бестселера «Французьке виховання» (також відома як «Французские дети не плюются едой») — в Україні вийшло щонайменше шість її тиражів з 2013 до 2018 року.

Ще одна новинка від Yakaboo Publishing – книга Дерека Томпсона «Хітмейкери. Таємниці популярності та змагання за увагу». Це дослідження найбільших популярних феноменів епохи — від рок-хітів до Барака Обами й Дональда Трампа, від французьких імпресіоністів до голівудських блокбастерів, від Адель до фейсбука. Загальнонаціональний бестселер у США. 

Видавництво Старого Лева

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0

Для дорослих у ВСЛ вийде збірка короткої прози Вуді Аллена «Повний безлад». 

Геніальний кіномайстер інтелектуальної комедії, цинічних пародій та гумору на межі фолу, Вуді Аллен залишається собою і у своїх карколомних літературних творах. Збірка короткої прози «Повний безлад» вразить читача неповторністю авторської мови, нестримною фантазією, тонким — хоча подекуди й мізантропічним — аналізом людської психіки та психології. І — звісно! — чорний гумор додається, інколи надмірними порціями. 

Друга книжка для дорослих, що є в планах ВСЛ – «Прокрастинація. Чому ви вдаєтеся до неї і що можна зробити із цим вже сьогодні». Відомі психологи Джейн Б. Бурка та Ленора М. Юен пропонують проникливий, чутливий, а іноді смішний погляд на проблему, яка зачіпає всіх: студентів та вчених, офіс-менеджерів та керівників, домогосподарок та продавців. Ця книжка — ефективний порадник із рекомендаціями, які допоможуть вам взятися до справи, оминаючи перешкоди прокрастинації, аби врешті успішно долати свій особистий шлях до психологічного зростання та успіху.

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0
Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0

І ще одна новинка від ВСЛ – Мадлен Пакетт, Джастін Геммек «WINE FOLLY. Усе, що треба знати про вино». Це ідеальний практичний путівник для тих, хто хоче знати про вино більше, ніж написано на етикетці: поради на всі «винні» випадки, опис 55-ти основних вин в інфо­графіці та 20 географічних карт головних винних регіонів світу. Книжку створено на основі сайту WINEFOLLY.COM — одного з найпопулярніших онлайн-ресурсів про вино, що об’єднує сотні тисяч любителів і професіоналів у всьому світі. 

Комора

У «Коморі» через пару тижнів вийде книга «Кривоклят» Яцека Денеля. Її переклав Андрій Бондар. Новий роман Яцека Денеля — сповнений чорного гумору, написаний на одному подиху твір про мистецтво, любов і людину, яка не боїться кинути виклик суспільству.

Нечуваний акт вандалізму у художньому музеї сколихнув Європу. Газетні заголовки майорять згадками про Кислотного Вандала. Хто він? Що спонукало його до такого зухвалого нападу? Які приховані бажання ховаються за його палкими промовами у суді? І чи зможе черговий заклад для психічно хворих втримати його?

Поки журналісти губляться в здогадках і вишукують все нові й нові факти біографії злочинця, а касирки в музеях скоса позирають на відвідувачів, співставляючи сотні облич із його фотографією, сам Кривоклят сидить на курсах арт-терапії Медичного центру «Замок Іммендорф» і обмірковує черговий план.

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0

Ще дві новинки від «Комори» – Леонід Плющ «У карнавалі історії» та «Його таємниця, або “Прекрасна ложа Хвильового”». Книги видані за підтримки Українського Культурного Фонду.

«Його таємниця, або ”Прекрасна ложа” Хвильового» –  чи не найґрунтовніша хвильовознавча праця в Україні.  Це книжка, що змінить суть нашого уявлення про твори письменника, про весь філософсько-мистецько-літературний контекст українського «Розстріляного відродження», звернувши увагу на містичне підґрунтя поглядів та творчості його провідних представників. Крім того, Леонід Плющ пропонує свій ключ до розгадки «його таємниці», про яку Хвильовий говорив Аркадієві Любченкові за два тижні до смерті.  Книжка буде у продажу – з 20 листопада.

«У карнавалі історії» – мемуари-автобіографія одного з найвідоміших дисидентів СРСР, українського математика Леоніда Плюща, вперше виданий на Заході 1979 р. п’ятьма мовами одночасно (російською, французькою, англійською, італійською й українською), належить до «золотого фонду» літератури антитоталітарного спротиву. 

Аналізуючи свій життєвий шлях від повоєнного дитинства до Дніпропетровської психтюрми, куди його вкинуто було з початком репресій 1972 р., Л. Плющ створює безцінний панорамний портрет цілого покоління “шістдесятників”, якому історія дала шанс звільнити свою свідомість від гіпнотичної влади авторитаризму. Текст подається в авторській редакції 2002 року, з додатками й передмовою Оксани Забужко.

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0

Видавництво Анетти Антоненко

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0

Скоро у видавництві видадуть «Три сестри» Антона Чехова українською.

П’єса «Три сестри» — це драма бездіяльності, де кожен лише очікує на початок життя, утім аж ніяк не намагається жити чи, принаймні, братися робити для цього бодай щось.

Також Анетта Антоненко готує до друку книгу «Помаранчевий сад» Ларрі Трамбле. Минулого тижня ми публікували фрагмент з цього роману. «Помаранчевий сад» — один із найважливіших для квебекської літератури — отримав Премію продавців книг Квебеку й Літературну премію колегіантів, його опублікували у 15 країнах і поставили в театрі.

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0

З інших новинок – «Дух сп’яніння. Історія звичаїв уживання алкогольних напоїв»

У книзі здійснено короткий екскурс в історію звичаїв уживання алкоголю й обмірковано значення сп’яніння в різні епохи, описано пов’язані з ним правила і ритуали й проаналізовано, як сп’яніння відбито в європейській культурній традиції. 

В «Іліаді» й «Одіссеї» вино згадано понад 1000 разів, у Біблії – 521 раз і часто позитивно. Особливо Ісусові чуда на весільному бенкеті в місті Кана з погляду закону викликають підозру: він перетворював воду на вино без відповідної на те ліцензії.

Все-таки книжка не є нападом проти руху за тверезість. Це лише своєрідна спроба нагадати, що, незважаючи на небезпеки, алкоголь посідає важливе місце в соціальному житті європейської людини. Спиртні напої – мастило для європейських звичаїв. Алкоголь надихає літературу і мистецтво. Недаремно в багатьох релігіях і міфах він був божественним першоелементом.

Також в планах Видавництва Анетти Антоненко – книга Ненсі Г’юстон «Печатка янгола».  Це історія багатонаціонального кварталу Маре в Парижі середині ХХ століття. Тут стрічаються французький єврей Рафаель і Андраш — єврей угорський, які покохали німкеню Заффі. Їхні долі переплітаються на тлі щойно вщухнувшої Другої світової війни і розгортання війни в Алжирі. Рафаель — естет і поза світом музики не існує. Андарш — затятий борець із соціалізмом радянським і за соціалізм усесвітній. Кому ж упокориться чи кого підкорить Заффі, яка існує в прострації між війнами політичними і моральними? І чи справді любов порятує світ?

А-ба-ба-га-ла-ма-га

Вже в цьому році, в листопаді, у видавництві видадуть другий том «Шерлока Голмса».

А ще обіцяють нову прозову книжку Ліни Костенко. «Художній твір, в якому відображено еволюцію і деградацію Російської імперії через призму українських доль», – говориться на сайті видавництва. Подробиці, назву та точну дату вихода книги ще не розголошують.

Наш формат

До кінця року у видавництві вийде книга «Бізнес під ключ. Як створити компанію, що працюватиме без вас» Джона Ворілоуа. Ця книжка для керівників та власників бізнесів, людей, які цікавляться підприємництвом чи планують розвивати власну справу. Автор пропонує захопливу історію, яка навчить вас, як управляти компанією так, ніби вона існуватиме вічно,  при цьому наділяти її новими якостями, безупинно збільшувати її ціну та створити бізнес, котрий ви зможете вигідно продати в будь-який момент.

«Текст-пекс-шмекс. Магія переконливих текстів» Вільям Зінссер

Книжка для всіх, хто хоче навчитися писати цікаві та переконливі тексти, спілкуючись по роботі, в листуванні з друзями або у соціальних мережах. У цій книжці ви знайдете практичні поради, які допоможуть писати на найрізноманітніші теми: чи то про день із власного життя, враження від подорожей, чи то про обговорення спортивних змагань, політики, творів літератури або мистецтва.

«23 прихованих факти про капіталізм» Ха-Юн Чанґа

Ця книжка буде цікавою як тим, хто ще навіть до кінця не розуміє, що таке капіталізм, так і тим, хто глибоко орієнтується в економічних процесах та шукає відповіді на сучасні виклики. Автор виокремлює 23 факти, що покажуть, як насправді працює капіталістична система, а також підштовхнуть до розуміння, як змусити її працювати краще.

ArtHuss

У видавництві планують видати книгу «Писана краса: Історія макіяжу». Для когось це просто витребеньки, для когось – інструмент утисків жіноцтва, для когось – багатомільярдна індустрія, для когось – професія й мистецтво. Але авторка цієї книжки дивиться глибше: вона пише про традицію підмальовувати обличчя як про культурний феномен і розгортає історію використання основних барв від часів Стародавнього Єгипту та античності до сучасних високотехнологічних продуктів. А тут є багато несподіваного — про екзотичні компоненти й техніки, що в різні часи були складовою «ритуалу краси», про химерні звичаї, що яскраво ілюструють ту чи іншу епоху, і, нарешті, про обличчя, які у свій час визначали еталони писаної краси. 

Discursus

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0

15 листопада вийде нова книжка Ольги Деркачової «За лондонським часом». Це збірка малої прози, в якій реалістичне переплітається з романтичним, а реальне з дивовижним. У центрі – людина, людина сучасна з її болями, переживаннями, радощами, пошуками себе та інших.

Тематичний спектр: мир, війна, самотність, любов. Головні герої – здебільшого жінки, що прагнуть бути почутими, протестують проти насилля та жорстокості, шукають самореалізації і намагаються протистояти світу цинізму.

Це проза ніжна і жорстка, лірична і прагматична, драматична і оптимістична. Це історії про пошук своєї ідентичності і повернення до себе, справжнього.

Фабула

У «Фабулі» скоро вийде дебютна книга лідера гурту «Фіолет» Сергія Мартинюка. Вона називатиметься «Капітан смуток». Нічні трамвайні тріпи з казковими красунями, пилюка незвіданих шляхів автостопу, розбиті обличчя й душі, повії-філософи на автозаправках, колишні жінки, первістки, пам’ять і забуття, любов та ненависть, минуле й майбутнє, слово… мовчання, бунт і смиренність… Різні світи, долі й усвідомлення, ніби нитки міфічних мойр, сплітаються у єдину історію.

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0
Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0

Ще одна книга, яку готує до друку «Фабула» – «Бурштин». Захоплюючий роман Василя Тибеля, відзначений премією міжнародного конкурсу «Коронація слова» (2018),— чи не найперша в українській літературі спроба поглянути на «бурштинову проблему» на Поліссі в людському, а не політичному вимірі. Віртуозно збудований сюжет, що обертається навколо «сонячного каменя», динамізм оповіді, органічне використання «народної демонології», відчутний зв’язок із «наївним мистецтвом» — все це не залишить байдужим навіть найвибагливішого читача.

КМ-Букс

Скоро у видавництві КМ-Букс вийде книга Джоан Ролінґ, що пише під псевдонімом Роберт Ґалбрейт! Книга називається «Кувала зозуля». Це захоплюючий, елегантний трилер, пронизаний атмосферою Лондона, – від затишних вулиць Мейфері до тихих пабів Іст Енду та суєти Сохо.

Анотація така: «Коли модель, що мала проблеми, фатально падає із засніженого балкону Мейфер, припускали, що вона покінчила з собою. Однак її брат має сумніви і звертається до приватного слідчого Корморана Страйка з проханням розглянути справу. Страйк – ветеран війни, фізично і психологічно травмований, і його життя не можна назвати спокійним. Справа покращує фінансову сферу його життя, але, одночасно, відбивається на особистому: чим більше він заглиблюється у заплутане життя молодої моделі, тим темнішими стають справи і тим ближчим він стає до страшних небезпек».

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0
Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0

Ще одна новинка – роман «Ель Пасо» від автора «Фореста Гампа» Вінстона Грума. Це роман про героїзм, кохання та прагнення до справедливості із хвацько закрученим сюжетом. У ньому з’являються все нові історичні й вигадані персонажі, які так чи інакше залучаються до участі в погоні за невловимим Панчо Вільєю. «Ель-Пасо» з його перестрілками, ризикованими втечами, видовищним боєм биків оживляє один із поворотних моментів в історії та становить яскравий портрет південно-західної Америки в останні дні Дикого Заходу.

Також до кінця року КМ-Букс видасть книгу Пітера Ґеральніка «Сем Філліпс. Винахідних рок-н-ролу». 

Сем Філліпс — це геній-візіонер, продюсер, який з середини ХХ століття власноруч проклав революційний шлях лейблу Sun Records. Музика, яку він творив у крихітній мемфіській студії зі своїми підопічними: Елвісом Преслі, Айком Тернером, Гаулін Вулфом, Джеррі Лі Льюїсом, Джонні Кешем та багатьма іншими, перевернула світ. Філліпс популяризував винятковий сплав голосів чорних та білих виконавців, які черпали життєву силу американської простонародної музичної традиції і в той же час утверджували, раз і назавжди, нове музичне майбутнє. Це найґрунтовніше анотоване біографічне дослідження побудоване на безпосередньому знайомстві автора з героєм книги, що тривало більш ніж 25 років, а також на обширних інтерв’ю практично з усіма легендарними артистами Sun Records.

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0
Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0

Ще одна новинка, що має вийти до кінця року – детектив «Брехун серед нас». Захоплива історія про те, як п’ять учнів зайшли до класу, і лише четверо вийшли звідти живими. Анотація така: «В понеділок по обіді, п’ятеро учнів з Бейв’ю-Хай залишилися в покарання після занять. Саймону не судилося вийти з класу живим. Він помирає в понеділок, за день до того, як планував пропостити свіженькі плітки про чотирьох своїх однокласників. Усі вони стають підозрюваними у вбивстві. А можливо, вони лише безневинні жертви, а справжній убивця розгулює на свободі?». Ця книга стала бестселлером в Америці та зібрала багато нагород, а тепер її зможуть прочитати і українські читачі. 

Також в планах видавництва – продовження серії книг «Думати як…». В попередніх випусках були Стів Джобс, Леонардо да Вінчі та Білл Гейтс. До кінця року вийдуть Шерлок Голмс та Зіґмунд Фройд.

Фоліо

У жовтні-листопаді у видавництві вийде особлива книга – «Шевченко на кожен день». Це видання дає читачеві можливість не тільки день за днем увесь рік занурюватися у творчість поета, а й почути як звучать його поезії у виконанні професійної акторки і популярної телеведучої Яніни Соколової – для цього у книзі є QR-коди. Видання ілюстроване малюнками, начерками и офортами Шевченка.

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0
Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0

Також у «Фоліо» восени вийде нова книга Ярослава Мельника, який відомий багатьом завдяки книзі «Маша, або Постфашизм». «Дуже дивний будинок. 99 романів» – нова книжка Я. Мельника, в якій він постає як автор прозових мініатюр, – читачу пропонується своєрідна філософія життя: його запрошено подивитися з несподіваної точки зору на себе та на оточення й спробувати відповісти на питання, як зберегти себе, не деградувати у сучасному світі.

Також в планах на жовтень – нова книга Лади Лузіної «Джек-Потрошитель с Крещатика. Пятый провал». «У цій книзі читач знайде продовження нового роману Лади Лузіної, де химерно переплівся київський час: вісімдесяті роки XIX століття і день сьогоднішній, де ночі сповнені жаху, а дні – несподіваних відкриттів», – йдеться в анотації.

Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року 0
Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

217 thoughts on “Не тільки Лавкрафт: які новинки готують українські видавництва до кінця року

    Залишити відповідь