Нобелівську премію з літератури оголосять 5 жовтня. Хто може її отримати

5 жовтня о 13 годині (за нашим о 14) дня за шведським часом оголосять цьогорічного лауреата Нобелівської премії з літератури. Щороку ім’я переможця є великою інтригою.

За правилами премії імена номінантів оголошують через 50 років. Наразі відомі дані щодо років від 1901 до 1966.

Після того, як минулого року Шведська академія шокувала світ та обрала Боба Ділана, вгадувати кандидатів стало ще важче.

До журі входить 18 академіків, які виконують цю роль протягом життя. Щоб стати лауреатом, потрібно отримати щонайменш половину голосів журі. Цього року журі отримало понад 350 кандидатів від літературних експертів та Нобелівських лауреатів із усього світу. Альфред Нобель, коли започатковува премію, вказав, що її має отримати «людина, яка створила найвидатнішу літературну роботу на рівні ідеалу». Розмір премії — 832 тисячі шведських крон.

Від дня заснування премії у 1901 році її отримали 113 письменників, серед яких 14 жінок, 28 писали англійською, та 77 були авторами прозових творів.

Цього року ігрова компанія Unibet пропонує робити ставки на усіх, починаючи від Джорджа Р. Р. Мартіна до співака Каньє Веста.

Найбільш популярні кандидати:

Востаннє Нобелівську премію із літератури отримувала темношкіра письменниця Тоні Моррісон у 1993 році, а вперше це був Воле Шоїнка із Нігерії у 1986 році.

Також високі шанси мають на перемогу, за чутками, канадійка Маргарет Етвуд (авторка «Оповіді служниці»), американський постмодерніст Дон Делілло, сирійський поет Адоніс, албанський письменник Ісмаїл Кадаре, ізраїльський письменник Амос Оз.


Дивитися оголошення лауреата в прямому ефірі:


Джерела: Guardian, Washington Post

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

8 thoughts on “Нобелівську премію з літератури оголосять 5 жовтня. Хто може її отримати

    Залишити відповідь